ב.א אלקטרוניקה בדרך להקפאת הליכים
פרסום ראשון: עובדי מפעל האלקטרוניקה מתפן לא קיבלו את משכורות אפריל, ובעל המפעל הצהיר בפניהם כי אין לו כסף לשלם. העובדים יעתרו לבית הדין לעבודה ויבקשו הקפאת הליכים. אם לא תהיה הקפאה, המפעל יפורק והעובדים יפוטרו. העובדים טוענים: הבעלים ניכה מהם כסף לפנסיה ולא הפריש
עובדי מפעל ב.א אלקטרוניקה, מאזור התעשייה בתפן, מתכוונים לעתור השבוע לבית המשפט המחוזי בחיפה ולבקש להביא את המפעל להקפאת הליכים. כך נודע ל-ynet. זאת, מאחר שהמפעל לא שילם לעובדים את שכרם לחודש אפריל, ומכיוון שבעלי המפעל, ברוך אוחיון, הצהיר בפניהם כי אין לו כסף להמשיך להחזיק את המפעל.
לצורך הגשת התביעה, שכרה ההסתדרות את עורכת הדין גלילה הורנשטיין - המייצגת גם את עובדי מוליתן. אם בית המשפט יקבל את בקשת העובדים, הוא ימצא לחברה כונס נכסים שיפעיל אותה באופן זמני וינסה למצוא משקיע שירכוש אותו. אם לא, המפעל ייכנס לפירוק ו-100 העובדים יפוטרו.
ב.א אלקטרוניקה, המספק מיכשור אלקטרוני לתעשיית ההיי-טק והאלקטרוניקה, נמצא בחובות של קרוב ל-13 מיליון שקל. ההערכה היא כי בעלי החוב העיקריים הם בנק לאומי ובנק דיסקונט. המפעל הגיש בקשה להלוואה מהקרן לסיוע לעסקים בינוניים, אך נדחה, ואוחיון הצהיר כבר לפני שלושה חודשים שהוא נמצא בסכנת סגירה. זאת, אף שהמפעל מוצף בהזמנות. הורנשטיין טוענת כי המפעל חייב לעובדים 1.2 מיליון שקל לפחות.
"לאוחיון אין סיכוי להוציא את המפעל מהבוץ", אומרת הורנשטיין, "למרות זאת, בגלל האבטלה בצפון ובגלל שלמפעל יש הזמנות ויש יכולת קיום, אני חושבת שעדיף הקפאת הליכים על פירוק. אבל ההסכמה שלנו מותנית בכך שלא יחזיקו בעובדים כבני ערובה, שהמפעל ימשיך לפעול בזמן ההקפאה ולשלם לעובדים את שכרם". עדיין לא ברור אם הבנקים יצטרפו לבקשתה של הורנשטיין או יפעלו בהליך משפטי נפרד.
עובדי המפעל והורנשטיין טוענים כי במשך כשנתיים - מאז 2008 - ניכה אוחיון את הפרשות הפנסיה של העובדים, אך לא הפריש אותן לביטוחי המנהלים שלהם. כך גם לגבי הפרשות העובדים לקופות הגמל ולדמי החבר שהעבירו להסתדרות. אם הטענה נכונה, הרי שמדובר, לכאורה, בעבירה פלילית.
"ניכוי ואי הפרשה זאת עבירה פלילית", אומר יו"ר מרחב הגליל המערבי בהסתדרות, אשר שמואלי, "אבל אני לא מחפש את הראש של אף אחד. מה שמעניין אותי זה לא לערוף ראשים ולהכניס אנשים לבית הסוהר, אלא שהמפעל ימשיך לעבוד ולספק פרנסה לעובדיו.
מרבית עובדי המפעל הם עולים מחבר המדינות, 75% מהם נשים, ורובם מבוגרים שסיכוייהם למצוא עבודה חדשה הם קטנים. מספר עובדים במפעל, הקרובים לגיל הפרישה, פנו להנהלת המפעל וביקשו לקבל מכתב פיטורים ולהפסיק את עבודתם, אך לטענתם לא נענו. העובדים חוששים שבמקום זאת, ייאלצו להמשיך לעבוד - בלא שכר.
עד כה לא התקבלה תגובתו של אוחיון. אוחיון אמר ל-ynet בדצמבר כי "עד שנת 2008 עמדנו על הרגליים ללא צורך בסיוע. הנפילה החדה בשער הדולר גרמה לנזק כספי רב, ויחד עם המשבר של 2009 סחבנו איתנו גיבנת. פנינו לקרן לעסקים בינוניים שהקימה הממשלה בבקשה לקבל הלוואה של שני מיליון שקלים, אך לצערי לא נענינו. לצערי המפעלים בצפון נופלים כמו אבני דומינו, וראש הממשלה נתניהו אינו מבין שלשקם ולטפל במשפחות של מאות ואלפי מפוטרים יהיה יקר יותר למדינה מאשר לאפשר למפעלים להישאר עם הראש מעל המים".