שיחות הקרבה: אבו מאזן ידרוש את בקעת הירדן
הנשיא הפלסטיני אמר כי במשא ומתן העקיף ידרוש להעביר לאחריות הפלסטינים אזורים נרחבים בגדה ולחדש את פעילות הרשות ב"אוריינט האוס" בירושלים: "המטרה הראשונית - החזרת המצב בשטחים לזה שהיה ערב האינתיפאדה"
רשימת הדרישות של הפלסטינים במו"מ המתהווה הולכת ומתבהרת. הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, אמר שכבר במהלך שיחות הקרבה ידרוש מישראל להעביר לאחריותו הבלעדית אזורים נרחבים בגדה, בין היתר כאלו הנמצאים בשליטה ישראלית מלאה וחלקית. אבו-מאזן אמר גם כי ידרוש להכליל את בקעת הירדן בשטחים שיימסרו לפלסטינים, על אף ההבהרות בישראל כי לא יסכימו לקבל תנאים מוקדמים מהצד הפלסטיני.
בראיון לעיתון "אל-איאם", היוצא לאור בשטחים, אמר אבו מאזן כי השיחות עם ישראל ייפתחו מיד לאחר אישור הליגה הערבית והוועד הפועל באש"ף. הוא העריך כי המגעים יימשכו ארבעה חודשים לכל היותר, אך הביע פסימיות באשר לעתידם. "אני לא רוצה לאבד תקווה ומעדיף לשמור עליה, למרות שאני מבחין במכשולים רבים וחרף התחושה כי בישראל ישנם מי שלא מעוניינים בשלום. עדיין עלינו לנסות ללכת בדרך הזאת, עד שנמצה אותה".
הוא הודיע שיקרא לחדש את פעילות הרשות בתוך ירושלים, בין היתר ב"אוריינט האוס" שנסגר בתחילת העשור הקודם ובלשכת המסחר הפלסטינית במזרח העיר. "המטרה היא להחזיר תוך כמה חודשים את המצב בשטחים לזה שהיה ערב האינתיפאדה, עם תוספת הדרגתית ומשמעותית של שטחים שיועברו לשליטה פלסטינית מלאה".
אבו מאזן בביקור בסין: "לא רוצה לאבד את התקווה" (צילום: AP)
אבו מאזן אמר כי יבקר החודש בארצות-הברית במטרה לקדם את התהליך המדיני: "האמריקנים הבינו שהקמת מדינה פלסטינית היא אינטרס אמריקני אסטרטגי, ולכן הם משקיעים בכך מאמצים רבים".
עריקאת: אובמה התחייב שההקפאה תימשך
יו"ר צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאיב עריקאת, עידכן אתמול את שרי החוץ הערביים בעת פגישתם בקהיר כי נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, העניק לפלסטינים התחייבות ולפיה הפסקת הבנייה במזרח ירושלים תימשך "באופן בלתי רשמי וזאת כדי להימנע מתגובותיהם של הקיצונים בימין". לדברי עריקאת, אובמה מסר את ההתחייבות באמצעות שליחו לאזור, ג'ורג' מיטשל.
הלילה אמר עריקאת כי אם ייבנה בית אחד בגדה, המשא ומתן יוקפא. שרי הימין הגיבו במהירות לדברים, החריף מביניהם היה עוזי לנדאו, שר התשתיות הלאומיות. "אני מסכים שברמת שלמה לא ייבנה בית אחד - ייבנו הרבה בתים", אמר לנדאו. "אין לנו שותף. הפלסטינים מחרימים סחורות ישראליות, הם קוראים רחובות על שם מחבלים מתאבדים ותובעים אותנו בכל בית דין בינלאומי".
רמת שלמה. כמה בתים ייבנו בה? (צילום: AP)
גם שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, לא נשמע אופטימי בנוגע למו"מ המתהווה. "עם יד על הלב אני לא מאמין ששיחות הקרבה יובילו למשהו, אבל אם יש שמץ של תקווה צריך למצות אותו", אמר מיסז'ניקוב. "אני לא רואה פרטנר, ודאי לא על רקע התביעות המועלות בסוגיית הבנייה בשטחים. אי אפשר לבוא אלינו בתביעות לא לבנות בעיר הבירה שלנו. נמשיך לבנות שם. עם זאת, אנחנו רוצים להתקדם ולכן צריך משא ומתן".
שר המדע, דניאל הרשקוביץ, אמר: "דבריו של עריקאת מעלים תהיות וברור שקשה כך לפתח ציפיות משיחות הקרבה. אנחנו הרי נבנה בירושלים, בגדה ובכל ארץ ישראל. אם יפסיקו את השיחות מה שהיה הוא שיהיה".
אבישי ברוורמן ממפלגת העבודה היה השר האופטימי היחיד במדרגות העולות לישיבת הממשלה. "אמנם יש חילופי מהלומות, אך אני מאמין שתהיינה שיחות טובות במעורבות אמריקנית ומצרית", אמר השר לענייני מיעוטים הבוקר. "הגיע הזמן להתקדם, זהו אינטרס חיוני של מדינת ישראל. אין אלטרנטיבה לבד משתי מדינות לשני עמים, אחת לצד השנייה".
Read this article in English