שתף קטע נבחר

עובדים סוציאליים תחת אלימות: למדינה לא אכפת

הקשיבו לנתון הבא: אחת ליומיים בממוצע מתרחש אירוע אלימות חמור בלשכות רווחה. עובדים סוציאליים מותקפים גם בבתי משפט ובבתי מטופלים. י' התגלגלה במדרגות ושברה יד, יוסי מילר ספג בעיטות, סטלה פורמן-יעקב הוכתה בראשה עם מקל: "אני עוד מקרה בסטטיסטיקה"

בעיר הקטנה הזו כולם מכירים את כולם. גם את י', עובדת סוציאלית מלשכת הרווחה המקומית, אין איש שלא מכיר. כבר שנים רבות היא מטפלת בכל מצוקה או בקשה של מי שניגש למשרדה. בוקר אחד הגיעה ללשכתה. דלת המשרד נפתחה וגבר שלא הכירה צעק עליה. היא ניסתה לצאת מהמשרד, אך הוא רץ אחריה וגלגל אותה במדרגות. י' שברה את ידה ונפצעה בכל חלקי גופה. היא הזדקקה לטיפול פסיכולוגי שנמשך כמעט שנה, נעדרה מעבודתה, פחדה לצאת לרחוב ואפילו לאסוף את ילדיה מבית הספר.

 

י' היא לא היחידה. אחת ליומיים בממוצע מתרחש אירוע אלימות חמור נגד עובדים בלשכות הרווחה, אבל בתקופה האחרונה הגיע השינוי - האלימות נגד העובדים הסוציאליים כבר לא נשארת בגבולות הלשכה. על-פי מחקר אקדמי ראשון מסוגו שנערך באוניברסיטת חיפה עולה שכ-50% ממקרי התקיפה של עובדים סוציאליים לא מדווחים כלל למשרד הרווחה, ופחות מזה מדווח למשטרה. משיחות עם מנהלים ועובדי לשכות רווחה עולה באופן חד וברור כי במרבית המחלקות זו תופעה שכיחה, שלעתים מתרחשת באופן יומיומי.

 

ההערכות מדברות על אחד מכל עשרה מטופלים המתנהג בתוקפנות כלפי העובד הסוציאלי. 15% מהעובדים הסוציאליים ציינו כי חוו צעקות ואיומים מהלקוחות לפחות שלוש פעמים או יותר במהלך שלושת החודשים האחרונים. בשנה שעברה התרחשו 149 מקרי אלימות חמורים נגד עובדי הרווחה, 10 מקרים יותר מבשנה שלפניה. הרקע ל-32% מהם נבע מבקשה לסיוע חומרי, 24% היו על רקע הפעלת חוק הנוער, 19% על רקע סידור חוץ ביתי, 15% בעקבות בקשה לסיוע שלא במסגרת לשכות הרווחה ו-10% על רקע סדרי דין (דיני אישות). כמעט אחד מכל חמישה מקרים נגמר בפגיעה בעובד סוציאלי ורוב המקרים נגמרו באיום, לרוב איומים ברצח ובפגיעה פיזית. רוב התוקפים בני 36-45.

 

לפני כחודש התייצבו שתי עובדות סוציאליות בדיון שגרתי בבית משפט לנוער בירושלים, להארכת תוקף שהיית ילדי המשפחה במשפחה אומנת. עוד בטרם החל הדיון, החלה האם לגדף את פקידת הסעד לחוק הנוער ולאיים שתרצח אותה. פקידת הסעד ניסתה להרגיע את האם וציינה כי שהייתם במשפחת אומנה היא לטובת הילדים. בעודה יושבת, התנפלה האם על פקידת הסעד, משכה בשערותיה, גררה אותה על הרצפה וקירבה אותה אל הקיר. אז התערב בנה הבגיר של האם וחבט בראשה של פקידת הסעד בקיר, עד זוב דם.

 

האם עברה להכות את העובדת הסוציאלית השנייה, תפסה בצווארה וחנקה אותה עד לחשש לפגיעתה בגרוגרת הפנימית. שתי העובדות הסוציאליות החלו לקרוא לעזרה, עד להגעת משמר בתי המשפט, שהזעיק את המשטרה שעצרה את האם ובנה. שתי העובדות הסוציאליות הגישו תלונה במשטרה נגד השניים ואחר-כך התפנו לקבלת טיפול רפואי.

  

"באותם רגעים נפרדתי מחיי"

העובד הסוציאלי יוסי מילר הותקף לפני חמש שנים, אז שימש כמנהל אגף שירותי הרווחה בקריית גת. "ישבתי בחדרי יחד עם רכז התקציבים", הוא מספר. "פתאום הדלת נפרצה וגבר שמעולם לא ראיתי נכנס וזרק כיסא לעברי. לא היה לנו מאבטח, ניסיתי לברוח כי חשתי סכנה ממשית לחיי. נפלתי במדרגות והוא החל לבעוט בי בעודי שרוע על הרצפה. הצלחתי לברוח ממנו ונכנסתי לאחד הבתים וביקשתי עזרה. באותם רגעים נפרדתי מחיי, אחרי זה הבנתי שזה אדם לקוי בנפשו".


"אחרונים בתור". יוסי מילר (צילום: ירון ברנר)

 

מילר קיבל טיפול רפואי והתעקש לחזור לעבוד יום למחרת האירוע. לדבריו, אילו היה מאבטח בלשכתו, היה ניתן למנוע את התקיפה. "כמו בשאר משרדי הממשלה, בלשכות רווחה חייבים להיות מאבטחים. אנחנו עובדים בשליחות החוק וצריך להגן עלינו. כרגע אנחנו אחרונים בתור".

 

עו"ס סטלה פורמן-יעקב הוכתה בראשה לפני פחות משנה בלשכתה במגדל העמק. "המטופל הגיע וביקש להוציא תעודת עיוור. הסברתי לו שזה תהליך שעשוי להימשך זמן מה. כעבור שלושה ימים הגיע ודרש את התעודה. כשהסברנו לו, שהיא טרם מוכנה, החל להשתולל והיכה אותי בראש עם המקל. נאלצתי לקבל טיפול תרופתי יותר מחודש ולא הצלחתי לעבוד. נזקקתי כמובן גם לטיפול פסיכולוגי. לא פחדתי לחזור לעבודה ואני גם לא מפחדת היום, אבל אני בהחלט נזהרת יותר ושמה לב לסימנים מקדימים. בלשכה שלנו נרצחה לפני 20 שנה עובדת סוציאלית, אז אצלנו יש מאבטח ולחצני מצוקה, אבל יש הרבה לשכות לא מאובזרות כלל. אנחנו עובדים קשה, נמצאים בחזית, מתמודדים עם המון תסכול ולא תמיד יש לנו את כל האמצעים לסייע. אני עוד מקרה בסטטיסטיקה. למדינה לא אכפת".

 

בשנים האחרונות מותקפים עובדים סוציאליים לא רק בלשכות, אלא גם בבתי משפט ובבתי לקוחות. כך היה בהרצליה, כאשר פקידת סעד הגיעה מלווה בעובדת סוציאלית אחרת להוציא שלוש פעוטות מביתה של אם מעוררת בנפשה, כשהילדים סובלים מהזנחה קשה. האם החלה להשתולל. סביב מכוניתה של העובדת הסוציאלית התגודדו שכניה של האם, נשכבו על הרכב, קיללו וגידפו. עובדות סוציאליות הזעיקו את המשטרה ורק כעבור שעה וחצי הצליחה להוציאן.

 

יו"ר האיגוד: "נחצו קווים אדומים" 

יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, איציק פרי, אמר ל-ynet כי הטיפול באלימות כלפי עובדי הרווחה בכלל, והעובדים הסוציאליים בפרט, צריך לכלול הגנה על העובדים בלשכות ובמתקני הרווחה. המשטרה, כך אמר, צריכה לשים בעדיפות גבוהה דיווחים על אלימות והפרקליטות ובתי המשפט צריכים לגלות יד קשה כלפי התוקפים.

 

לדברי פרי, בשנה האחרונה עלתה האלימות נגד עובדי הרווחה מדרגה, כשקומץ אנשים תקפו לשכות רווחה בירושלים, בעקבות חשיפת פרשת האם המרעיבה, בניגוד למקרים קודמים שבהם הותקפו עובדים. "עבודת העובדים הסוציאליים מציבה את העובדים בקו הראשון מול הלקוחות, שלא תמיד מרוצים מקביעותיהם והחלטותיהם", אומר פרי.

 

"מי שמתעלל בילדו, יפנה את האלימות כלפי העובדים הסוציאליים. המדינה שמה אותנו בקו האש ובעת האחרונה נחצו קווים אדומים. חייבים ליצור הרתעה בעזרת חוקים - מי שפוגע באנשי ציבור ייענש. משרד הרווחה גם חייב להשקיע תקציב רב יותר בסדנאות כמו סדנת הגנה עצמית, זיהוי סממני אלימות והתמודדות איתה", מוסיף פרי. "יש להשקיע תקציב גם בלשכות עצמן. בלשכות מרווחות, לעומת לשכות בהן שלושה עובדים סוציאליים יושבים בשולחן אחד, יש בבירור פחות אלימות". 

 

בימים אלו מגבשים באיגוד העובדים הסוציאליים הצעת חוק בשיתוף משרד הרווחה שנועדה להגן על עובדים סוציאליים, ומטילה סנקציות נגד מטופלים שפוגעים. על פי הצעת חוק זו, העונש המרבי יהיה עד 6 חודשים הרחקה ואי קבלת טיפול בלשכת הרווחה בה התבצע מקרה האלימות. המודל היה הצעת החוק פרטית למניעת אלימות כנגד רופאים ומטפלים במוסד רפואי שנמצאת בשלבי חקיקה מתקדמים.

 

לדברי שר הרווחה והשירותים החברתיים, יצחק הרצוג: "אלימות נגד עובדים סוציאליים היא בגדר חציית קו אדום. העובדים ניצבים בחוד החנית של המאבק החברתי בישראל. קידום חקיקת חוק למניעת מקרי תקיפה כנגד עובדי רווחה, חיונית ותהווה כלי התראה והרתעה כנגד תופעות חמורות אלו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומדים בקו הראשון. איציק פרי
מקדמים חוק בנושא. השר הרצוג
צילום: עופר עמרם
מומלצים