הכנסת תבדוק: מפקחי מס מתוגמלים לפי שומות?
ועדת הכספים קיימה דיון סוער בעקבות הטענות לפיהן מפקחי מס הכנסה מקבלים הטבות וקידום לפי היקף השומות שהם קובעים. מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, הותקף מכל עבר, וטען כי קיים שכר עידוד מוגבל בהיקפו בלבד
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הורה היום (ב') להקים צוות מיוחד מבין חברי הוועדה שיבדוק לעומק את הטענות לפיהן מפקחי מס הכנסה מתוגמלים לפי היקף השומות שהם קובעים לנישומים. ההחלטה נפלה בתום דיון סוער שבו רשות המיסים הותקפה מכל צד ומנהל הרשות יהודה נסרדישי, התגונן כמעט לבדו מול הטענות שהוטחו נגדו.
- עובדי המדינה מקופחים בזיכויים ממס הכנסה
- עד התביעה: "שוקי ויטה איש מס הכנסה מצוין"
- סגן מנהל רשות המיסים בועז סופר פורש
הוועדה הסתמכה על מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת וממצאי בדיקה ראשונה שנערכה בוועדה לפניות הציבור, מהם עלה כי מפקחי המס, 460 במספר בהיקף ארצי, נמדדים אחת לחודש לפי היקף השומה לשעת עבודה.
בנוסף נמסר כי בין סניפי מס הכנסה ברחבי הארץ קיימת תחרות, מעין ליגה של המפקחים והסניפים, שהשיגו את התוצאות הגבוהות ביותר. עוד נטען כי התגמול מתבטא בהטבות שכר ובקידום.
בראש הטוענים הייתה לשכת יועצי המס שטענה כי השיטה גובלת ב"שידול וסחיטה" של מפקחי המס אשר לוחצים על הנישומים להסכים לשומות גבוהות ככל האפשר ומאלצים אותם להתפשר ובלבד שהמפקחים יצאו מרוצים.
מנהל רשות המיסים נסרדישי, חזר והכחיש את הקשר. הוא הודה שקיים שכר עידוד מוגבל בהיקפו וקידום במימדים מצומצמים שמתבטא בכל היותר בהמלצה וסיוע לעובד ללמוד או להשתלם.
הרשות גם הכחישה שיש חשיבות תכליתית כלשהי למדידה. לעומת זאת, טוענים יועצי המס כי עצם קיום מדידה אישית נתפסת כבעלת חשיבות ומעודדת פשרות וקביעת שומות גבוהות מהאמת, מה שמערער את אמון הציבור ברשות המס.
מסמך המרכז למחקר ציין כי השיטה מעודדת את מפקחי המס לנתח שומות באופן מלאכותי ולהשיג הישגים מדומים.
"המדידה נועדה אך ורק למטרות יעילות"
יו"ר ועדת פניות הציבור, ח"כ אורי מקלב, שהיה שותף לדיון, אמר כי מהבדיקה שנעשתה אצלו, עלה כי רוב הדוחות שמוגשים למס הכנה אינם אמיתיים וידוע לו לפחות על מקרה אחד שרמת שומה נמוכה שהייתה למפקח הביאה לפיטוריו.נסרדישי זעק מול הטענות העולות נגדו: "אני בוש ונכלם. אני מרגיש לא טוב מהתמונה הקשה שמייצרים לעובדים אשר פועלים לפי החוק".
לדבריו, "המדידה נועדה אך ורק למטרות יעילות ותפוקה לעובד". הוא ציין כי גם אם מפקח רשם לזכותו שיא של 50 אלף שקל לשעת עבודה, שכר העידוד שלו נמוך.
יו"ר לשכת יועצי המס איתן צחור, אמר כי יש לבצע מהפכה לא בשכר אלא בהליכים שנוקטים המפקחים ובעיקר בנהלים של פסילת ספרי חשבונות של הנישומים.
עופר מנירב, מלשכת רואי החשבון אמר כי מה שמטריד אותו הוא לא שכר העידוד אלא המדידה שמשפיעה על קידום העובדים וכל מה שנלווה לקידום. הוא ציין בהקשר זה כי בסניף אחד החליפו צוות שלם בגלל שתפוקתו הייתה נמוכה. עוד ציין כי כל תוספת ההכנסה שהמדינה מקבלת מלחצי המפקחים, היא שולית בשיעור של 4%, והכלי הקיים טוב לכל היותר כהרתעה מהעלמות מס שאותן ניתן ליישם בדרך אחרת. שכן, כמות העובדים ברשות יורדת כמו גם איכותם ובסופו של דבר, הבדיקה בפועל של הצהרות המס נערכת על אחוז קטן מהתיקים.
יועצי המס ציינו בהקשר זה שבדיקת תיקי המס שטחית - במקרה הטוב, וניתן למצוא ארגזים המלאים בספרי חשבונות של נישומים, ארוזים וחתומים כפי שהובאו למשרדי השומה ואיש לא נגע בהם. מנירב הציע שיטה חדשה לפיה ערעור על החלטת מפקח תתברר רק בבית משפט מחוזי ולא אצל הממונים עליו.
"לא נטיל דופי באנשים ששלחנו לחזית"
מזכיר הסתדרות עובדי המדינה, אריאל יעקבי, טען כי יש שקיפות במתן שכר העידוד ולא זה הכשל. להצעתו יש להכניס את שכר העידוד בבסיס השכר בגלל תקרתו הנמוכה ולקבוע תוספות ייחודיות מעבר לזה.
חבר הכנסת היחיד שקם להגן על נסרדישי היה ח"כ שי חרמש (קדימה), שהציע לתת לעובדי מס הכנסה שכר בסדר גודל של בנק ישראל כדי למנוע את הויכוח שעלה בוועדה: "לא נטיל דופי באנשים ששלחנו לחזית הקשה ביותר ונציע להם תנאי שירות הולמים".
ח"כ מקלב אמר בסיכום כי השיטה לפיה מפקחי המס מתוגמלים לפי גובה השומות או מספר התיקים שטופלו היא רעה לפחות כמו ששופטים יתוגמלו לפי מספר התיקים שדנו בהם או לפי מספר האנשים שהכניסו לכלא. "צריך לדאוג שעובדי מס הכנסה יזכו להתפרנס בכבוד", אמר.
גפני אמר בסיכום כי צוות הבדיקה יידרש לבחון את שיטת התגמול ואם ומה משקלה של שיטת הליגה בין הסניפים: "שאלת המפתח היא האם מפקחי מס הכנסה לא חצו את הקו האדום מרוב רצון להיטיב עם המדינה".