שתף קטע נבחר

עלייה בסרטן עור בישראל: אילו מזונות יגנו מפניו?

נתוני סרטן העור בישראל ממשיכים להדאיג: 1,300 איש אובחנו עם סרטן זה ב-2008 - עלייה של כ-8% מהשנה הקודמת. 36% מכלל החולים אובחנו בשלב מוקדם, כשהגברים ממשיכים להוביל בתחלואה. לראשונה, גם התזונה נכנסת לשיח: מה מומלץ לאכול כדי להפחית את הסיכון, וממה להיזהר?

כ-1,300 ישראלים אובחנו ב-2008 כחולים בסרטן העור - למעלה מ-100 חולים בממוצע בחודש: כך עולה מנתונים שמפרסמת היום (ג') האגודה למלחמה בסרטן לרגל פתיחת חודש המודעות למחלה. מהנתונים עולה כי למעלה משליש מחולי סרטן העור התגלו בשלב המוקדם של המחלה, כאשר סיכויי ההישרדות גבוהים.

  

מהנתונים עולה כי אצל גברים קיימת מגמת עלייה קלה בתחלואה ואצל הנשים המגמה יציבה, כאשר הפער בתחלואה גדל לרעת הגברים. בסך הכל, עלה מספר החולים המאובחנים ב-100 בין השנים 2007 עד 2008; אף על פי שאין עדיין הערכה מדויקת על תמותה מהמחלה ב-2008, ההערכה היא כי נפטרו כ-100 איש. ממצא מרכזי נוסף שעלה הוא חשיבות הגילוי הממוקד (המוקדם) – נמצא כי כמעט 100% שורדים אחרי חמש שנים; בגילוי המאוחר, 84% שורדים אחרי חמש שנים. מדובר בשיעור הישרדות גבוה יחסית לסוגי סרטן אחרים. 

 

דגים אין,  בשר אאוט

לראשונה בשיח על מניעה, נכנסה לתמונה גם התזונה. הדיאטנית ניבה שפירא מאוניברסיטת תל אביב הציגה ממצאים לפיהם תזונה נוגדת חימצון מגינה מפני

מזונות המגבירים רגישות מול מזונות הבולמים אותה
מזונות התורמים להגנה מפני נזקי השמש מזונות התורמים להגברת הרגישות לשמש

ירקות: עלים ירוקים;מצליבים- ברוקולי; גזר; דלעת; בטטה; פלפל אדום; עגבניה ועוד בשר אדום, בשר מעובד ו בשר חרוך על האש
פירות: קיווי; ענבים סגולים; תותים;

תפוזים וקלמנטינות;

שמנים העשירים באומגה 6: חמניות; חריע; תירס; סויה
דגים בכלל ובמיוחד עשירים באומגה 3 מטוגנים
שמנים: שמן זית, אבוקדו, שקדים ואגוזים מזונות עשירים בפסורלן, המגדיל רגישות לשמש, כגון: פטרוזיליה; סלרי; ליים; חושחש; תאנים; גזר לבן
שתייה: תה, קקאו (עתיר מוצקי קקאו)  
תבלינים: רוזמרין ומרווה;  

נזקי קרינת השמש. לפי שפירא, מחקרים מצאו כי קרני השמש מחסלות את מאגרי בולמי החמצון הנמצאים בגוף ופוגעת בקרומי התאים, בחלבונים ואפילו ב-DNA, ובכך משנות את תפקוד ובקרת התא.

 

לכן, הסבירה שפירא, כל השפעה על גורמי החמצון ועל בולמי החמצון, היא למעשה השפעה על יכולת ההגנה של הגוף ויכולתו לנטרל, להפחית ו/או לתקן את נזקי השמש.

 

אז מה עלינו לאכול כדי לבלום את תהליך החמצון? תפריט ים תיכוני אמיתי: ירקות (עלים ירוקים כמו תרד ומצליבים כמו ברוקולי וכרוב, גזר, דלעת, בטטה, פלפל אדום עגבניה ועוד), עשבי מרפא טריים, במיוחד רוזמרין ומרווה, פירות (תותים, תפוזים, קלמנטינות, קיווי וענבים סגולים), אבוקדו, שקדים ואגוזים, דגים לא מטוגנים העשירים באומגה 3, ובתחום השמנים - שמן זית בלבד. השתדלו לוותר על הקפה בבוקר וללכת דווקא על קקאו, או תה.

 

אוכל שגורם לחמצון הוא בשר אדום, מעובד או חרוך על האש, שמנים שעשירים באומגה 6 כמו חמניות, תירס וסויה, דגים מטוגנים וגם חלק מהירקות והפירות: פטרוזיליה, סלרי ותאנים. מזונות אלה מכילים את המרכיב פסורלן, האחראי על החמצון ולכן מגביר את הרגישות לשמש.

 

תזונה זו, הדגישה שפירא, חשובה במיוחד לאכלוסיות רגישות כמו קשישים וילדים.

 

חשיבות הגילוי המוקדם

בסרטן העור חשיבות גדולה לגילוי מוקדם של נקודות חן "חשודות". גילוי סרטן העור בשלב הממוקד מעלה את סיכויי ההישרדות ומקל על ריפוי, לעומת גילוי מאוחר, בו הגידול שולח גרורות מקומיות או מרוחקות. מנתוני רישום הסרטן במשרד הבריאות עולה כי בתחילת שנות ה-90 אובחנו כ-40 חולים (10% מהחולים) עם מחלה ממוקדת, כאשר לאורך השנים נרשמה מגמת עלייה ובשנת 2008 אובחנו 470 חולים בשלב הממוקד (36% מהחולים) - פי 3.5 מהשנה הקודמת.

  

"אבחון המחלה בשלב ממוקד תלוי לרוב בתשומת הלב ובמודעות האוכלוסייה וכן בפנייה לרופא כאשר נצפה נגע חשוד", הסביר ד"ר מיכה בר חנא, הממונה על רישום הסרטן במשרד הבריאות, "הגברת המודעות הן באוכלוסייה בכלל והן בקרב צוותים הרפואיים היא הגורם המרכזי שיכול להסביר את העלייה בשיעור הגילוי המוקדם".  

 

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, ציינה כי "מדובר בהצלת חיים של ממש, כיוון שגילוי מוקדם של המחלה הקטלנית, מעלה את סיכויי הריפוי משמעותית". ברישום הסרטן חישבו ומצאו כי אחד מ-34 גברים ואחת מ-50 נשים יחלו במשך חייהם בסרטן העור.

 

שיעורי התחלואה קשורים גם למקום הלידה: ילידי ישראל הם בעלי שיעור התחלואה הגבוה ביותר ואחריהם ילדי אירופה ואמריקה. ילידי אסיה ואפריקה הם בעלי שיעור תחלואה נמוך ביותר. לאוכלוסיה הערבית מאפייני תחלואה אחרים מהאוכלוסייה היהודית ושכיחות סרטן העור בקרבה נמוכה למדי - פחות משני מקרים למאה אלף איש, לעומת כ-11 מקרים למאה אלף באוכלוסייה היהודית. 

 

ד"ר פליקס פבלוצקי, רופא עור בכיר ואחראי אישפוז יום דרמטולוגי במכון לפוטותרפיה בשיבא, הזהיר מפני שימוש נרחב במיטות שיזוף. "השימוש במיטות שיזוף מדאיג במיוחד בגילאים הצעירים", אמר פבלוצקי, "חשוב להעביר את המסר כי חשיפה במיטת שיזוף מכפילה את החשיפה לקרינה אולטרא סגולה, כאשר האינטנסיביות יכולה להגיע עד פי 10-15 מהשמש באמצע היום. כשנחשפים מתחת לגיל 35 הסיכון לפתח מלנומה עולה ב-75%".

 

בדיקות חינם בכל הארץ

החל ביום ראשון הקרוב, ה-9 בחודש, ייפתחו כ-300 תחנות לגילוי מוקדם של סרטן העור במרפאות בכל רחבי הארץ, בשיתוף כל קופות החולים, האיגוד הישראלי לרפואת עור והאיגוד

הישראלי לכירורגיה פלסטית. בתחנות ייערכו בדיקות חינם לכלל הציבור, ללא תלות בחברות באחת מקופות החולים. ניתן למצוא את הרשימה המלאה של התחנות באתר האגודה למלחמה בסרטן. בנוסף, קופות החולים ימכרו תכשירי הגנה מהשמש בהנחות של 40% עד 60% למבוטחים בביטוח המשלים.

   

בחודש המודעות שנערך בשנה שעברה נבדקו בנקודות הבדיקה שהפעילה שירותי בריאות כללית כ-3,200 אנשים, מתוכם אותרו 570 איש עם חשד לסרטן עור או אנשים שהופנו לביופסיה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגברים בסיכון מוגבר
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים