שתף קטע נבחר

 

דו"ח: רק 6% מהמועסקים במגזר הציבורי - ערבים

יו"ר הכנסת דיבר על חשיבות הפתרונות למצב, אבל בכנסת עצמה - כך עולה מדו"ח הביניים של ועדת החקירה הפרלמנטרית - רק 6 עובדים ערבים מתוך 439

נתונים מדאיגים אודות העסקת ערבים במגזר הציבורי: שיעור העובדים הערבים בשירות המדינה הינו שישה אחוזים בלבד, בעוד שיעורם בקרב כלל האוכלוסיה עומד על כ-20 אחוזים. כך עולה מנתונים שהוצגו היום (ג') בוועדת החקירה הפרלמנטרית לבדיקת העסקת ערבים בשירות הציבורי.

 

הוועדה הגישה ליו"ר הכנסת דו"ח ממנו עולה בין היתר כי במנגנון הכנסת מועסקים רק שישה עובדים ערבים מתוך 439. "הכנסת אמורה להיות דוגמא לשיוויון, אך לצערי בכנסת הנוכחית טרם הועסקו ערבים", אמר יו"ר הוועדה ח"כ אחמד טיבי. בכנסת הקודמת יזם טיבי את הקמת הוועדה כדי להאיר בזרקור את מספר המועסקים הערבים בשירות הציבורי ובכך להביא לשינוי במגמה.

 

לדבריו, "אנחנו הארנו את הזרקור על הנתונים המעוותים שהשתרשו במשך שנים, עכשיו חייבים להציג מכרזים ייעודיים בכנסת כדי לתקן את השיעור הלא ראוי והלא מכובד הזה". 


"לא ראוי ולא מכובד", ח"כ אחמד טיבי, היום בכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

בוועדה הוצגו נתונים שנאספו לאחר  פגישות רבות עם ראש הממשלה, שרים וראשי חברות ממשלתיות, ציבוריות ופרטיות. מהנתונים עולה כי בחלק ממשרדי הממשלה שיעור העובדים הערבים הינו בין אחוז אחד לשני אחוזים, וכך גם בחברות ממשלתיות רבות. במשרד ראש הממשלה לדוגמא מועסקים 1.3% ערבים, במשרד האוצר 1.4%, במשרד התמ"ת פחות מ-2%, ובמשרד הבינוי והשיכון 1.8%. עוד עולה מהנתונים כי במכון הגיאולוגי מועסקים 1% ערבים בלבד, בחברת החשמל מקרב כלל העובדים 1.3% הם ערבים, וברשות המים גם 1.3%.

 

ריבלין: "המקורות אינם רלבנטים אלא הפתרונות"

"שיעור העסקת הערבים בשירות הציבורי ובחברות ציבוריות הוא תולדה של אפליה מובנית המבטאת מדיניות של הדרה ודחיקה לשוליים והרחקה ממוקד תהליך קבלת ההחלטות וחלוקת המשאב הציבורי. לא במקרה אין פקידים ערבים בכירים, אין סמנכ"לים במשרדי ממשלה ואין יועצים משפטיים", אמר טיבי.

 

יו"ר הכנסת ריבלין אמר כי "ועדה זו אינה מחווה של רוב כלפי מיעוט, אלא מהלך אמיתי שנועד לקרב בין יהודים לערבים בישראל, מתוך הבנה שהם הגשר לפתרון הסכסוך במזרח התיכון. ישנם פערים אמיתיים בין יהודים לערבים בישראל, המקורות אינם רלוונטיים אלא הפתרונות". לדבריו, "הממשלה אינה זקוקה למשרד לענייני ערבים, אלא שכל שר יטפל באוכלוסיה הערבית ברצינות במסגרת משרדו".

 

לדברי השר ברוורמן, משרדו סיכם עם משרד האוצר על תקצוב תקנים נוספים למשרות עבור בני מיעוטים, והודיע כי משרדו צפוי להעלות קמפיין להגברת המודעות להשתתפות במכרזים בקרב בני המיעוטים.

 

על פי החלטות ממשלה שונות בעניין הגדלת שיעור העסקת העובדים הערבים בשירות הציבורי, נקבע כי עד לשנת 2012 יגדל שיעור המועסקים משישה אחוז לעשרה אחוז. עם זאת, הוועדה קבעה בדו"ח שהממשלה הנוכחית שהתחייבה לכך לא תעמוד ביעדים שהציבה.  

 

בהכנת הידיעה השתתף אמנון מרנדה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיבי וברוורמן
צילום: גיל יוחנן
נתונים מדאיגים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים