שתף קטע נבחר

 
צילום: Getty Images imagebank

לונדון מחכה לו: הממלכה בוחרת מנהיג

בראון נערך למפלה, קמרון מקווה לרוב מוחץ, קלג עשוי להיות לשון המאזניים - ואולי דווקא מיליבנד ייצא גדול. אבל ביום שאחרי, ממש כמו אצלנו, ייתכן שגם הבריטים לא יידעו את מי בעצם בחרו

כ-60 מיליון אזרחי בריטניה בוחרים היום (ה') את נציגיהם לפרלמנט וראש ממשלה חדש לממלכה המאוחדת. מערכת הבחירות המסקרנת עשויה להקיץ את הקץ על 13 שנות שלטון של הלייבור, אולם הרכב הממשלה החדשה עדיין לוט בערפל.

 

בריטניה בוחרת - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

שיטת הבחירות של בריטניה יצרה הלכה למעשה משטר שבו שתי מפלגות מחליפות ביניהן את השלטון. מה שהחל כמרוץ בין מנהיג הלייבור, ראש הממשלה גורדון בראון, למנהיג השמרנים, דיוויד קמרון, הפך לקרב תלת-ראשי כשראש המפלגה הליברל-דמוקרטית, ניק קלג, הצליח למנף את העימותים הטלוויזיוניים הראשונים בתולדות המדינה ולעקוף את מפלגת השלטון בדעת-הקהל.  

 

הקלפיות נפתחות הבוקר בשעה 6:00 בבוקר (שעון בריטניה) והאחרונות שבהן ייסגרו בשעה 21:00. תוצאות האמת בכל מחוז צפויות להתחיל התפרסם עוד לפני 22:00 ולהימשך אל תוך הלילה. 22 מתוך 650 מחוזות בחרו לספור את הקולות רק בבוקר יום שישי.


מאבק תלת-ראשי. בראון, קלג וקמרון (צילום: AP)

 

בבריטניה נהוגה שיטת בחירות מחוזית, ולכן מועמד חייב לזכות ברוב הקולות במחוזו כדי לזכות בכל הקופה, ואילו אחוזי התמיכה הארציים הם כמעט חסרי חשיבות. סקרים מנבאים ניצחון לשמרנים אך ללא הכרעה ממשית, משום שקמרון וחבריו לא צפויים לזכות ברוב של יותר מ-50 אחוזים בפרלמנט. הליברל-דמוקרטים אמנם זוכים למקום השני בסקרים הארציים, אולם בגלל השיטה המחוזית הם צפויים להתברג רק למקום השלישי במספר המושבים בבית המחוקקים, אחרי הלייבור.

 

ממשלת מיעוט, אחדות או "ברית מפסידים"

במערכות הבחירות הקודמות נרשמה ההכרעה כבר בלילה, כפי שאירע בניצחון הלייבור ב-2005. אולם סקרים מלמדים שאף מפלגה לא צפויה לזכות הפעם ברוב מוחץ - לראשונה מאז 1974. בתרחיש כזה, גם כאשר יוכרז הרכב הפרלמנט הבא עדיין לא ניתן יהיה לקבוע בוודאות מי ינהיג את הממשלה החדשה.

 

בימים האחרונים עסוקים הפרשנים הבריטים בשאלה כיצד תראה הממשלה החדשה לנוכח האי-ודאות הצפויה. התרחיש הסביר הוא ממשלת מיעוט בראשותו של קמרון, שתזדקק לתמיכת המפלגות הקטנות מהצבעה להצבעה כדי למשול ביציבות. גורמים באופוזיציה טענו שבמצב כזה יכריז קמרון על בחירות חדשות בתוך שנה בתקווה לשכנע את הבוחרים להעניק לשמרנים רוב בפרלמנט.  
הכירו את המועמדים

הכירו את המועמדים
  גורדון בראון דיוויד קמרון ניק קלג
גיל 59 43 43
מצב משפחתי נשוי לשרה, שלושה ילדים (אחת מתה) נשוי לסמנתה, שלושה ילדים (אחד מת) ואחד נוסף בדרך נשוי למרים, שלושה ילדים
השכלה דוקטורט בהיסטוריה תואר ראשון בפילוסופיה וכלכלה תואר שני בפילוסופיה פוליטית
דת חבר בכנסייה הסקוטית, בן לכומר חבר בכנסייה האנגליקנית אתאיסט
קריירה פוליטית ראש הממשלה, חבר פרלמנט מאז 1983 חבר פרלמנט מאז 2001, מנהיג האופוזיציה מאז 2005 חבר פרלמנט מאז 2005, לשעבר חבר בפרלמנט האירופי
מדיניות פנים הציב את החינוך בלב הקמפיין, הבטיח להמשיך הרפורמה במערכת הבריאות תומך בקיצוץ במסים, מתנגד להרחבת מדינת הרווחה תמך בהצטרפות למטבע האירו, קורא לשינוי שיטת הבחירות
מדיניות חוץ תמך במלחמה בעיראק, התנגד למשאל-עם על החוקה האירופית קורא לצמצם השפעת האיחוד האירופי, ולהגביר השיתוף הפעולה עם ארה"ב, סין והודו תומך בהתקרבות לאירופה, קרא להפסיק מכירת נשק לישראל וכינה המלחמה בעיראק "לא חוקית"
תחזית מקום שלישי ברמה הארצית, שני במספר המושבים מקום ראשון ברמה הארצית, ראשון במספר המושבים מקום שני ברמה הארצית, שלישי במספר המושבים

 

עם זאת, קלג יוכל לטרוף את הקלפים אם יחליט לנצל את מעמדו כלשון המאזניים בפרלמנט כדי לחבור ללייבור וליצור את "ברית המפסידים". תופעה זו מוכרת היטב לבוחרים בישראל, שבשנה שעברה הפכו את קדימה למפלגת הגדולה בכנסת, אולם גוש מפלגות הימין הצליח לחבור יחדיו כדי ליצור קואליציה. פרשנים מעריכים שבמצב כזה קלג ידרוש מהלייבור לסלק את בראון ולמנות מנהיג חדש, ככל הנראה שר החוץ, דיוויד מיליבנד.

 

אפשרות נוספת היא ממשלה משותפת לשמרנים ולליברל-דמוקרטים. שתי המפלגות אמנם חלוקות בנושאים מרכזיים, לרבות שינוי שיטת הבחירות, וההערכה היא שממשלה כזו לא תאריך ימים. תרחישים אחרים ופחות סבירים הם שהשמרנים יצליחו לזכות ב-326 מושבים או יותר בפרלמנט וכך יזכו בממשלה יציבה, או שהממשלה החדשה לא תצליח לתפקד ותכריז על בחירות בתוך חודשים ספורים.

 

אז מה צפוי ביום שלאחר הבחירות?

בישראל מטיל נשיא המדינה את מלאכת הרכבת הממשלה על המועמד בעל הסיכויים הטובים ביותר להרכיב קואליציה. בבריטניה זה תפקידה של המלכה, אליזבת ה-2, אם כי ישנם הבדלים מהותיים המעניקים סמכויות גם לראש הממשלה המכהן, ובמקרה הזה בראון.

 

אם מפלגת השלטון זוכה לרוב בבחירות היא למעשה ממשיכה לכהן בתפקידה מבלי להקים ממשלה חדשה. אולם אם היא מפסידה בבחירות, ראש הממשלה לרוב מתפטר כדי לאפשר למלכה להכריז על מנהיג המפלגה הגדולה בפרלמנט החדש כדי להקים ממשלה בראשותו. פירושו של דבר שעד שבראון לא יתפטר - אם אכן יפסיד בבחירות - למלכה אין תפקיד ממשי בהליך הדמוקרטי.

 

הפרלמנט החדש יתכנס למושבו הראשון ב-18 במאי. אם בראון יפסיד בבחירות, כצפוי, ויסרב לוותר על מושכות השלטון יהיה זה תפקידם של המחוקקים להדיחו. במקרה כזה תופיע המלכה בבית התחתון ב-25 במאי ותציע לחבריו לערוך הצבעת אי-אמון כדי להדיח את הממשלה היוצאת. אם ההצבעה תאושר, תורה המלכה למנהיג המפלגה הגדולה להרכיב את הממשלה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה הבא? קמרון
צילום: רויטרס
לשון המאזניים. קלג
צילום: AP
בדרך למפלה. בראון
צילום: רויטרס
היורש המסתמן. מיליבנד
צילום: AFP
תפקיד פורמלי. המלכה
צילום: AFP
מומלצים