שתף קטע נבחר
 

הבהלה חזרה לוול סטריט: חשש שהמשבר יתפשט

המסחר בניו יורק ננעל בירידות של כ-3%, לאחר שקודם לכן נפל דאו ג'ונס בחדות בכ-1,000 נקודות בתוך פרק זמן של כחצי שעה. לצד דיווחים על תקלות טכניות, המשקיעים חוששים שיוון היא קצה הקרחון בשלב נוסף של המשבר שמתמקד הפעם בחובות ממשלתיים, ושעלול להגיע גם לארה"ב

דרמה בוול סטריט על רקע המשבר ביוון: המסחר בניו יורק ננעל אמש (ה') בירידות חדות, בתום אחד הימים הסוערים ביותר בהיסטוריה של מדד דאו ג'ונס. כשעה ורבע לפני תום המסחר נפלו המדדים המובילים בשיעור של כ-8%, ומדד דאו ג'ונס איבד כ-1,000 נקודות במשך פרק זמן קצר של חצי שעה בלבד.

 

 

עם הנעילה התמתנו הירידות: דאו ג'ונס החזיר כשני שליש מהצניחה, ואיבד עם הנעילה 347 נקודות בלבד - ירידה של מעל 3%. ירידות דומות רשמו גם מדדי נאסד"ק ו-S&P 500.

 

על פי כמה דיווחים, הסיבה לקריסה הפתאומית היתה פעולה של סוחר שביצע פקודה שגויה למכירת מספר גדול של מניות. מחיר המנייה שבה בוצעה הפעולה השגוייה נפל ושימש, על פי ההערכות, כטריגר לפקודות מכירה בשוק כולו.

 

במהלך המפולת צללה מניית פרוקטור & גמבל ב-37% והיתה אחראית לגילוח 172 נקודות מתוך 992 נקודות שהדאו ג'ונס איבד בתחילת הצניחה. בסיכום יום המסחר, המניה איבדה 2.27% בלבד. חברת מוצרי הצריכה אמרה, כי לא ברור לא מדוע צנחה המניה והיא פנתה לרשות ניירות ערך האמריקנית, (SEC) בבקשה לחקור את המקרה. 


הפרלמנט היווני, אתמול

 

דובר בורסת ניו יורק (NYSE) מסר, כי במהלך נפילת מדד דאו ג'ונס בכ-1,000 נקודות התרחשו מספר פעולות מסחר שגויות. "האנשים שלנו אמרו לנו שבורסת נאסד"ק חוקרת את הפעולות השגויות". מנאסד"ק נמסר כי האירוע נחקר.

 

הבית הלבן עוקב בדאגה

לצד דיווחים על תקלות טכניות שגרמו לנפילה, חשוב לציין כי מדד דאו ג'ונס כבר היה בירידה של 200 נקודות עוד לפני הצלילה הגדולה. במהלך הערב צפו המשקיעים במהומות ביוון ששודרו בטלוויזיה והגבירו את החשש מהשלכות המשבר בדרום אירופה על מדינות נוספות ביבשת ועל המשך ההתאוששות בארה"ב.

 

אלפי מפגינים יצאו אמש לרחובות אתונה, לאחר שהפרלמנט אישר את חבילה הקיצוצים שנדרשה מיוון, כדי שתקבל את חבילת הסיוע מגוש האירו ומקרן המטבע הבינלאומית. אישור הקיצוצים ביוון לא הרגיע את המשקיעים, שעדיין חוששים מפני התפשטות המשבר.

 

"השוק מגלה כעת שיוון נכנסת למיתון שיימשך בשנים הקרובות", אמר לסוכנות AP, האנליסט פטר בוקוואר. "אירופה היא פרטנר עסקי מרכזי שלנו, וזה מאיים על כל הצמיחה הגלובלית".

 

דובר מטעם הבית הלבן אמר אמש כי ממשלו של הנשיא ברק אובמה עוקב באופן הדוק אחר המשבר ביוון והשפעתו הגלובלית. "הנשיא מתעדכן באופן שוטף בידי אנשי הצוות הכלכלי שלו", מסר הדובר, והוסיף כי אנשיו של אובמה נמצאים בקשר הדוק עם מקביליהם האירופים.

 

באירופה הסתיים מוקדם יותר המסחר בירידות, בהמשך לירידות שנרשמו אתמול בבוקר באסיה. מניות הבנקים באירופה המשיכו לבלוט לרעה לאחר שנגיד הבנק האירופי ז'אן קלוד טרישה אמר, כי הוא מתנגד לרכישת אג"ח ממשלתיות אירופיות תוך כדי שדיווח על הותרת הריבית בלא שינוי ברמה של 1%. דאו ג'ונס סטוקס 600 הפאן אירופי נחלש ב-1.3% והשלים ירידה של כ-5% מתחילת השבוע.  

 

מדד פוטסי בלונדון ירד ב-1.5%, דאקס בגרמניה ירד ב-0.8% וקאק בפריז ירד ב-2.2%. מדד האייבקס בספרד ירד ב-2.9%, פורטוגל ירדה ב-2.37% ואילו בורסת יוון הוסיפה 1%. 

 

היום: הצבעה בפרלמנט הגרמני

גורמים פרלמנטאריים בגרמניה אמרו אתמול, כי ממשלת גרמניה ומפלגת האופוזיציה הראשית לא הצליחו להגיע להסכמה בנוגע לסיכום משותף שיצורף לחוק הפרלמנטארי המאשר סיוע ליוון מוכת החובות. אנשי מפלגת האופוזיציה הסוציאל דמוקרטית (SPD) התנו את התמיכה שלהם בחוק הסיוע באישור החלטה שתחייב את הממשלה לתמוך במס על עסקאות כלכליות אירופיות, כעת עלולה המפלגה להימנע מתמיכה בחקיקה שתאפשר את העברת כספי הסיוע ליוון.

 

ממשלת הקנצלרית, אנגלה מרקל, לא זקוקה לתמיכת המפלגה הסוציאל דמוקרטית כדי להעביר את החקיקה בפרלמנט, אולם היא הייתה מעוניינת להשיג תמיכה רחבה ככל האפשר לצעדים הנוכחיים, עקב התנגדות חריפה של הציבור הגרמני לחילוץ פיננסי של יוון.

 

הבית התחתון בפרלמנט הגרמני צפוי להצביע על טיוטת החוק היום (שישי), הבית העליון אמור לאשר את החוק מאוחר יותר באותו היום, כדי שהנשיא הורסט קוהלר יוכל לחתום עליו ולהפוך אותו לחוק בפועל.

 

הקנצלרית הגרמנית ונשיא צרפת, ניקולה סרקוזי, פרסמו אתמול מכתב בעיתון "לה מונד", בו כתבו כי הם "מחויבים לחלוטין לשמר את הסולידריות, היציבות והאיחוד של גוש האירו". במכתב נאמר עוד: "כדי שהאיחוד הכלכלי והכספי יישאר סיפור הצלחה, להתמודד עם המשבר הזה בלבד, אינו מספיק. אנחנו צריכים להמשיך ולשרטט את כל השיעורים ולהמשיך לנקוט בכל האמצעים הנדרשים כדי להימנע מחזרה על משבר בסדר גודל שכזה".

 

מרקל וסרקוזי קראו ל"אכיפה של מעקב פיסקאלי בתוך איזור האירו, כולל פיתוח של סנקציות אפקטיביות יותר", כנגד אלה שמפרים את גבולות הגירעונות. שר האוצר הגרמני וולפגנג שוובל, אמר כי הממשלות שמשתמשות באירו חייבות להימנע בכל מחיר מפשיטת הרגל שיוון הגיעה אליה, מכיוון ש"התוצאות יהיו בלתי נתפסות ובלתי אחראיות".

 

השלב הבא של המשבר: חובות ממשלתיים

סוכנות הדירוג מודי'ס זעזעה אתמול את השווקים כשהזהירה שבנקים בפורטוגל, איטליה, ספרד, אירלנד ובריטניה יכולים כולם להיפגע מהתפשטות משבר החובות.

 

בטווח הרחוק יותר, הסיכוי של יוון להימנע מפשיטת רגל אינו ידוע. במקביל, ממשלות אירופיות נוספות בעלות כלכלות חלשות מתמודדות אף הן עם הורדות דירוג וחובות, ורואות כיצד ההוצאות שלהן על החזרי ההלוואות הולכות וגדלות, ככל שהשווקים רואים בהלוואות אלה השקעות מסוכנות יותר.

 

החששות שמפילים את שוקי המניות ומגבירים את הפחדים הם כי המשבר ביוון הוא רק קצה הקרחון, וכי מדובר בשלב נוסף של המשבר הכלכלי העולמי, אשר הפעם מתמקד בחובות ממשלתיים - במקום במשכנתאות או בבנקים כפי שהיה בשלב הראשון שלו.

 

כך למשל, ממשלת רומניה הודיעה גם היא אתמול כי היא מתכוונת לקצץ בצורה דרמטית במשכורות ובפנסיות השנה. זאת, כדי לעמוד בדרישות קרן המטבע הבינלאומית, שתעביר למדינה 20 מיליארד אירו בחבילת סיוע שסוכמה בין הצדדים.

 

רומניה תחסוך בהוצאות מבלי להעלות מסים מרכזיים, אמר הנשיא טריאן בססקו במסיבת עיתונאים. "התכנית הזו בלתי נמנעת", הוסיף הנשיא.

 

הוא הסביר כי במשא ומתן עם קרן המטבע, רומניה נמנעה לבסוף מביצוע שתי אופציות שנלקחו בחשבון: העלאה של המע"מ מ-19% ל-24%, והעלאת המס הקבוע על רווחים והכנסות מ-16% ל-20%. בססקו הוסיף כי משכורות המגזר הציבורי ייחתכו החל מיוני ב-25%, כשבמקביל צפוי גם קיצוץ ב-15% בכספי הפנסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוחרים בוול סטריט, אמש
צילום: AP
מומלצים