נפילות משני צדי האוקיינוס: מה יעשו המנהיגים?
מה מתכננים קברניטי העולם בוושינגטון ובפריז, בעקבות הצניחות בבורסות בימים האחרונים? בוושינגטון, בינתיים, משתדלים לשמור על קשר עם מנהיגי אירופה ומתנחמים בנתונים המעודדים מהכלכלה המקומית. בפריז, יוזמת הממשלה החסכנית גם כך קיצוצים נוספים. כתבי ynet מדווחים משם
יום נוסף של ירידות שערים חדות בבורסות עולם, ובחדרי חדרים נאלצים מנהיגי תבל להכיר בכך שגלי הצונמי של המשבר ביוון, הגיעו עד וול סטריט. הבורסה האמריקנית רשמה במשך יום האתמול צניחה חופשית של כמעט אלף נקודות, לפני ששוק המניות התאושש בסוף היום. היום (ו') כמעט שלא נצפה מדד מרכזי אחד בעולם שלא נסגר בירידות חדות. מהניקיי שבטוקיו ועד הדאו-ג'ונס שבניו יורק, המסכים נצבעו באדום.
משבר כלכלי באירופה: כל הדיווחים
מנהיגי אירופה מכונסים כעת בבריסל כדי לדון בשאלה: כיצד עוצרים את כדור השלג ומייצבים את כלכלת היבשת. לאחר היומיים שעברו על וול סטריט, סביר להניח שנשיא ארה"ב גם כן עוקב מקרוב אחר הנעשה באירופה, ודן עם עמיתיו בפתרונות אפשריים. איך נראו שתי היממות האחרונות משני צדדים של האוקיינוס האטלנטי?
ארה"ב: וול אינה לבעלי לב חלש / יצחק בן-חורין
בחצי הכדור המערבי כבר מבינים שבכפר הגלובלי הנוכחי, ההפסד של אירופה אינו הנצחון של ארה"ב. למפולת של יום ה' בוול סטריט תרמה טעות במחשבים שתוקנה בהמשך, והכותרת של "ניו יורק טיימס" הלילה היתה "המפולת בשווקים נזונה מהמשבר, החרדה והטעות". יהיו הגורמים למפולת אשר יהיו, העיתון מסביר שהמשקיעים שוב מהססים לשים את כספם על מניות ואגרות חוב.
המשבר ביוון דווקא תפס את אמריקה עם נתונים מעודדים של יציאה מהמיתון. צמיחה עקבית של הדאו ג'ונס, עלייה ברכישות בתים והביטחון הגובר של הצרכן האמריקני בהתאוששות המשק, כולם אותתו על כך שהכלכלה הגדולה בעולם עושה דרכה החוצה מהביצה ששקעה בה בשנתיים האחרונות.
אבל הכלכלנים כאן מזהירים שהסכנה מאירופה מוחשית ביותר. יוון עלולה להפיל איתה את גוש האירו כולו ובעקבותיו תגרר ארה"ב למשבר נוסף. המשבר ביוון מעסיק את צמרת הממשל האמריקנית זה כמה שבועות והנשיא אובמה ושר האוצר גייטנר משוחחים רבות עם עמיתיהם באירופה.
הנשיא אובמה טלפן בשבוע שעבר לקנצלרית אנגלה מרקל לעודד אותה במאבקה נגד דעת הקהל והאופוזיציה שמתנגדות להגשת סיוע ליוון וביום ראשון הוא שוחח עם ראש הממשלה היווני פפאנדריאו. אובמה בירך את עמיתו מיוון על הרפורמה השאפתנית עליה הכריזו היוונים ועל הסיוע המשמעותי של קרן המטבע הבינלאומית.
הלילה, בניסיון להרגיע את וול סטריט, פרסם דובר הבית הלבן הצהרה על המצב ביוון ועל מאמצי הממשל להפגין שליטה. "הנשיא ממשיך לקבל תידרוכים שוטפים לגבי המצב ביוון", הודיע רוברט גיבס. "הנשיא תודרך על המצב באירופה ועל השווקים אחר הצהרים משר האוצר גייטנר והיועץ סאמרס".
עוד הבהיר הבית הלבן ששר האוצר וצוותו מנהלים קשר רצוף עם עמיתיהם באירופה. "משרד האוצר עוקב אחרי המצב בצורה הדוקה", נאמר. "הבית הלבן מבקש להרגיע את המשקיעים ולהסביר להם שיוון מבצעת רפורמה כלכלית גדולה בתמיכת אירופה וקרן המטבע הבינלאומית, שתביא לתוצאות בשנים הבאות. הממשל האמריקני תומך במאמצים לחדש את היציבות ביוון ואת הביטחון במערכת הפיננסית הבינלאומית".
בבית הלבן ובתקשורת האמריקנית עסוקים השבוע בניסיון הפיגוע בטיימס סקוור, ובקטסטרופה האקולוגית בחופי לואיזיאנה, אבל רשתות הטלוויזיה הגדולות סקרו כמובן בהרחבה את המפולת בוול סטריט בחדשות הערב שלהן.
"איזה מסע היום בוול סטריט. כולם משתמשים במילים רכבת שדים, טירוף צרוף", אמרו קרייני ABC בפתח מהדורת החדשות. ברשת NBC דיברו על שוק מניות ש"נפל ממצוק ישר למטה. נפילה חופשית של אלף נקודות בכמה דקות בלבד".
רשת CBS פתחה את חדשות הערב במילים: "מעקב אחר שוק המניות היום לא התאים לבעלי לב חלש. המחירים עשו את קפיצת הבנג'י הגדולה ביותר בהיסטוריה של וול סטריט והשאלה היא למה"?
הפרשן הכלכלי של הרשת הסביר כי בוול סטריט עקבו מהמסכים אחר המהומות ביוון. פחות משהם נבהלו מהאפשרות שיוון לא תעביר את תכנית הקיצוצים, היו המשקיעים האמריקנים מוטרדים מהדיווחים שהמשבר עלול לגלוש למדינות נוספות באירופה והנזקים לכלכלה האירופית עלולים לגלוש לארה"ב.
החשש הוא שהמשבר ביוון יהיה מדבק ויצור אפקט דומינו בכלכלות חלשות אחרות באירופה כמו ספרד, פורטוגל, אירלנד ואיטליה ויחבל בהתאוששות הכלכלית העולמית. "השוק עכשיו נוכח לדעת שיוון עוברת שפל שימשך שנתיים. אירופה היא שותף שלנו במסחר וזה מאיים על סיפור הצמיחה הגלובלית כולה", הסביר פטר בוקוור, אסטרטג בבורסה האמריקנית.
בפרשנות הלילה ב"וושינגטון פוסט" נאמר כי הנפילה זה היום השלישי בשווקי העולם היא עדות חיה לאפשרות המפחידה שהמשבר הפיננסי שהתחיל ביוון מתפשט באירופה כמו וירוס ומעורר ספקות לגבי מדינות בעלות כושר ניהול טוב יותר של חובות ממשלתיות. העיתון כותב שהשפעה המדבקת להתפשטות המהירה הקשה לחיזוי של משבר פיננסי נדחפת על ידי תחושות של משקיעים שבריריים. הפרשנים האמריקנים מדברים על אירופה, אבל הם מזכירים את הבעיות של ארה"ב השקועה גם היא בחובות עד צוואר.
צרפת: החסכנים נהיים חסכנים יותר / גלעד הלפרן
בעקבות המשבר הכלכלי שמטלטל את גוש האירו, נכנסת צרפת לכוננות בלימה. בעוד שחבילת הסיוע צרפתית ליוון, על סך 16.8 מליארד אירו, נדונה בבתי המחוקקים וצפויה לעבור בקרוב, הכריז אתמול (ה') ראש הממשלה פרנסואה פיון על תוכנית קיצוצים מסיבית לשלוש השנים הקרובות.
ממשלתו השמרנית של הנשיא סרקוזי נהגה תמיד בריסון תקציבי, אולם נראה שהצרות הכלכליות הגואות ביבשת החישו אותה לנקוט בצעדים דחופים וקיצוניים יותר מאשר תכננה. תוכניתו של פיון כוללת הקפאה מוחלטת בהוצאות הממשלה בשלוש השנים הקרובות, ובכלל זה קיצוץ של 5% בשנה הקרובה לבדה. מטרת כל זאת, לטענת הממשלה, להקטין את הגירעון הציבורי ביותר מחצי כדי לעמוד ביעד שהציב האיחוד ובכך לצמצם את הסכנה לפרוץ משבר כלל-אירופי כמו זה שמאיים כעת על היבשת.
בניגוד למדינות אחרות באיחוד, כמו אירלנד, ספרד או פורטוגל, כלכלתה של צרפת איתנה וכך גם דירוג האשראי שלה. שלשום הופיע ראש הממשלה במהדורת החדשות המרכזית של TF1, ערוץ הטלוויזיה הנצפה ביותר במדינה, והזים שמועות ונבואות שחורות שנפוצו על כך שקריסתה של צרפת קרובה. הוא גם ענה למבקריו מן השמאל שהדביקו לתוכניתו הכלכלית את הכינוי "משטר צנע", ואמר שמדובר בסך הכל ב"מאמץ לאומי".
בניגוד לקולות שנשמעו מגרמניה למשל, דעת הקהל בצרפת תמכה באופן עקבי בחבילת הסיוע ליוון. היא זכתה כמעט מקיר לקיר – ההתנגדות המשמעותית ביותר היתה זו של המפלגה הקומוניסטית – ונראה שהצרפתים נתנו אמון במנהיגיהם, וכן בנגיד הבנק האירופי, הכלכלן הצרפתי ז'אן-קלוד טרישה, שאמר "אל לאירופה אפילו לשקול תסריט שלפיו כלכלת יוון מתמוטטת". הסיבה לכך הגיונית מאוד: אם כלכלת יוון תהיה חדלת פירעון יסבלו מכך באופן ישיר מספר לא מבוטל של הבנקים הגדולים בצרפת. כך לדוגמה לבנק BNP לבדו יוסב נזק ישיר של 5 מיליארד אירו.
בתוך כך, מאז תחילת המשבר ירדו ההזמנות לחופשה ביוון ב-15%, כך לדברי יו"ר התאחדות סוכני הנסיעות בצרפת, ז'ורז' קולסון. לדבריו, הסיבה לכך היא שהנופשים חוששים מפני המהומות שערערו את היציבות במדינה וכן הציפייה שבמסגרת צעדי ההתייעלות יעלה המע"מ באופן משמעותי. אולם, אלה לא צפויים להשפיע בטווח הארוך, להיפך: מספר המבצעים עשוי לגדול במאמץ להחזיר את המדינה לקדמותה כיעד אטרקטיבי לנופשוני קיץ, "אך עדיין מוקדם לקבוע", מסכם קולסון.