אבות אוכלים בוסר: "הממסד מפלה חד-מיניים"
הבוקר יפגינו מול משרד הפנים קרוביהם של בני הזוג ההומוסקסואלים, שבית המשפט מונע מאחד מהם לשוב מהודו עם התינוקות. חברם סיפר ל-ynet: "הם אומרים שלא משנה כמה המדינה מתעללת בהם, היא לא תוכל לקחת את האושר הגדול"
עלייתו לכותרות אתמול (א') של המצב הסבוך שבו נמצא דן גולדברג, שנאלץ כבר במשך חודשיים לשהות בהודו לצד זוג ילדיו התאומים שנולדו מאם פונדקאית, שופך מעט אור על הקשיים הרבים בהם נתקלים הומוסקסואלים וזוגות חד-מיניים שמבקשים להביא לעולם ילדים בהליך דומה.
לגיא טצה ובן זוגו נולדה לפני כשנה וחצי בת, בתום הליך פונדקאות סבוך בארצות-הברית. בשיחה עם ynet סיפר טצה כי מלבד ההוצאות הכספיות הכבדות, דורש המהלך תעצומות נפש גדולות במיוחד. "נדרשנו להיות בהריון בצד השני של האוקיינוס.
סוכנות אמריקנית איתרה עבורנו אם פונדקאית, ואנחנו בחרנו תורמת ביצית מתוך מאגרים רחבים. בדרך עברנו הסכמים משפטים, עשינו ביטוח, וכמובן תהליך רפואי של הפריה חוץ גופית, במסגרתו, בגיל שלושה ימים, הוחזר העובר לרחם הפונדקאית".
בין לבין, דרש התהליך מבני הזוג לדלג בין ישראל למדינת אורגון, וכמובן לעשות דרכם לארצות-הברית לקראת לידת בתם. דווקא בשל אותן מהמורות בדרך ללידה, מתח טצה ביקורת על בית המשפט והחלטתו, שרק הערימו קשיים נוספים למצב הסבוך ממילא.
גולדברג ושני ילדיו. חופשה בעל כורחם
"זו החלטה תמוהה. השופט פיליפ מרכוס אמר כי הוא אינו יכול לדון בנושא, למרות שהפרקליטות ומשרד הפנים דורשים מהאב לעבור בדיקת אבהות. זהו כנראה שימוש בבירוקרטיה כדי 'לתקוע' ילדים לאב ישראלי ולמנוע מהם בעצמם להיות ישראלים", אמר טצה. "המקרה הזה הוא מטורף. אבות, ברגע המרגש ביותר בחיים שלהם, שהגיעו אליו אחרי מאמץ רב, מוצאים את עצמם תקועים בחו"ל - וכל זה, כיוון שמונעים מהם לעבור בדיקת דנ"א".
טצה הוסיף כי מלבד עוגמת הנפש להורים, מהווה ההחלטה סיכון גם לתינוקות עצמם. "זוג התאומים הזה נותר בינתיים ללא אזרחות וביטוח וחשוף למחלות. זה מקומם באופן נוראי. במקרה הזה, בית המשפט צריך לשמש גורם בירוקרטי שפשוט יקבע כי האב הוא אכן אבי התאומים ובכך להקנות להם אזרחות".
"לא זכור מקרה דומה"
משפטן בכיר הסביר כי הזעם שהתעורר על החלטת השופט מרכוס בפרשה נובע מכך שעד כה, למרות שהדבר אינו מעוגן בחוק, נהגו השופטים לאפשר לעבור בדיקת אבהות בדיעבד. "משפטים בנושאים כאלה מתקיימים בדלתיים סגורות, אך ממה שידוע לי, לא זכור לי מקרה שבו בית משפט לא אישר לבצע את הבדיקה".
דורון ממט-מגד ובן זוגו דורון עוברים בימים אלה את ההליך הסבוך בפעם השנייה בדרכם להביא לעולם ילד נוסף, שנתיים אחרי לידתה של בתם טליה. ממט-מגד ביקר בשבוע שעבר את גולדברג ובן זוגו בהודו וסיפר כי "הם אומרים שלא משנה כמה המדינה מתעללת בהם, היא לא תוכל לקחת מהם את האושר הגדול להיות זוג והורים".
ממט-מגד הסביר כי עיקר המאמץ צריך להתרכז במחאה נגד רשויות המדינה עצמן, ולא בשופט מרכוס. "הממסד הוא שנוהג שלא בתום לב ובאי-שוויון. השאלה האמיתית שצריכה לעלות היא מדוע בכלל נדרשת בדיקת אבהות. מבחינה חוקית, מדינת ישראל לא הגדירה צורך בקשר גנטי על-מנת להעניק לילד שנולד בחו"ל אזרחות, אלא שילד כזה צריך לקבל אזרחות ישראלית מתוקף לידה. כשנולד לאזרח ישראלי ילד בחו"ל, כל שצריך לעשות הוא לגשת לקונסוליה הקרובה, להציג תעודת לידה ודרכון - וזהו. אף אחד לא נדרש לבצע בדיקת רקמות".
גם אלון (שם בדוי) ובן זוגו השלימו אך לפני כחודשיים את הליך הפונדקאות בהודו, והוכו הלם בעקבות סיפורו של גולדברג.
"זה מפתיע ומזעזע כאחד. מדובר בהליך שביצעו רבים לפני - ולא דמיינו ששופט יקבל כזו החלטה שבמקרה שלנו עברה בלי בעיות. צריך להקים כאן קול צעקה למען זכויות אדם בסיסיות".
בעקבות ההחלטה, הבוקר תתקיים הפגנה מול משרד הפנים בירושלים של חברים ובני משפחה. ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ הבטיח להגיע. "מדובר בסיפור קפקאי שהוא מבוך בירוקרטי מטורף. צריך לשים לזה סוף. נקרא למשרד הפנים לבצע את הסידורים הדרושים", אמר.