OECD: "תהליך הקבלה הוביל לשינויים בישראל"
בהודעת הארגון הרשמית נמסר כי "אסטוניה, סלובניה וישראל היו קשובות להמלצות הארגון בנוגע לנושאים החשובים והשיחות בנוגע להצטרפות היו חיוביות. תהליך הקבלה ל-OECD הוביל לשינויי מדיניות אמיתיים ורפורמות בכל המדינות המועמדות"
ה-OECD, הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי של המדינות המפותחות, פירסם את הודעתו הרשמית לגבי צירופן של ישראל, אסטוניה וסלובניה לארגון. עם הצירוף הרשמי יכלול הארגון 34 מדינות.
בהודעת הארגון נכתב כי מזכ"ל הארגון אנחל גוריה אומר ש"אסטוניה, ישראל וסלובניה, יחד עם צ'ילה שהפקידה כעת את הכלים שיסייעו לה להפוך לחברה מן המניין, יתרמו ל-OECD פלורליסטי ופתוח יותר שהופך לשחקן חשוב יותר בעיצוב הכלכלה העולמית".
"כל שלוש המדינות היו קשובות להמלצות הארגון בנוגע לנושאים החשובים והשיחות בנוגע להצטרפות היו חיוביות ופתוחות", אמר גוריה. "תהליך הקבלה ל-OECD הוביל לשינויי מדיניות אמיתיים ורפורמות בכל המדינות המועמדות. ברגע שמדינה הופכת לחברה, תהליך השינוי הזה נמשך".
המזכ"ל, שדיבר במסיבת עיתונאים שנערכה במטה הארגון בפריז, אמר שישראל השלימה בהצלחה את תהליך ההצטרפות שנמשך שלוש שנים וכלל רפורמות כלכליות ומנהליות מקיפות. הוא ציין לשבח את העובדה שישראל הנהיגה רפורמות בצורה מהירה ויעילה, להבדיל מרוסיה למשל שהחלה את תהליך ההצטרפות באותו זמן אולם עדיין נמצאת בעיצומו.
"הפרק החדש בהיסטוריה של הארגון מאשר את התפקיד הגלובלי שלנו, כקבוצת המדינות המחפשת אחר תשובות לאתגרים הגלובליים, ומציבה סטנדרטים בתחומים מדיניים רבים, ביניהם תחומים סביבתיים, מסחריים, יזמיים וחברתיים", הוסיף המזכ"ל.
במהלך כמעט שלוש שנים של משא ומתן בנוגע להצטרפותן, שלוש המדינות נבחנו ובוקרו על ידי 18 ועדות של הארגון, עם דגש על בחינת עמידתן באמות המידה והסטנדרטים הנדרשים לחברות ב-OECD.
"ברור שהתהליך בסופו של דבר הוא פוליטי"
גוריה, וכן היועץ המשפטי של הארגון ניקולא בונוצ'י התייחסו לכך שמעמדם הכלכלי של רמת הגולן, הגדה המערבית וירושלים המזרחית היה נושא מרכזי במשא ומתן שקדם להצטרפות, ואולם הצדדים הגיעו בסופו של דבר להסכמה לפיה ישראל תקזז את התוצרת של השטחים הכבושים מהמדדים הרשמיים.
בונוצ'י אמר שישראל מספקת נתונים על התוצרת מההתנחלויות לארגונים בינלאומיים שונים, אולם רק לשם הצטרפותה ל-OECD החלה לכלול הסתייגות בעניין בכל הדוחות הרשמיים. יעילותה של המדיניות הזו, הוסיף בונוצ'י, תיבחן בתום שנה.
גוריה אמר שטיב השיחות היה כלכלי בעיקרו אולם "ברור שהתהליך בסופו של דבר הוא פוליטי". הוא הביע תקווה שהצטרפותה של ישראל לפורום בינלאומי נוסף תתרום לדבקותה בתהליכים מדיניים.