שתף קטע נבחר
 

נתניהו: היעד - להיות בין 15 המדינות הראשונות

רה"מ התייחס להצטרפות ל-OECD ואמר: "ישראל אינה יכולה להמשיך להיות מדינה ממוצעת. אנו חייבים להיות טובים יותר". ביחס למשבר באירופה הדגיש: "ידעתי כשעשיתי את הצעדים שעשיתי - שזה יכול לקרות". לדבריו, "מה שהתגלה הוא שכלכלת ישראל מאוד מהירה בתגובה. אנו יונק קטן וזריז"

"זהו יום ברכה ובשורה לכלכלת ישראל. ישראל הצטרפה למועדון העילית של כלכלות העולם. אני מבקש להודות לשר התמ"ת, בנימין בן אליעזר; שר האוצר יובל שטייניץ ורבים אחרים שעסקו בעניין" - כך פתח ראש הממשלה בנימין נתניהו את נאומו המיוחד היום (ב') עם ההודעה הרשמית על צירוף ישראל לארגון המדינות המפותחות - ה-OECD.

 

באירוע השתתפו גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה איל גבאי, יועצו הכלכלי של רה"מ אורי יוגב, וראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל.

 

 

לדברי נתניהו, להצטרפות ישראל לארגון יש מספר יתרונות. הראשון הוא קבלת תואר: "כמו תואר אוניברסיטאי. הדבר הזה נותן פתיחות לתחומים רבים. הדבר השני הוא שהחברות בארגון תיצור סטנדרטים של ציפיות מאיתנו. הדבר השלישי זה שנפתחים בפנינו אפיקי השקעה שהיו סגורים קודם לכן. יש הגדרה שמנהלי הקרנות חייבים להשקיע בכלכלות מפותחות. עד היום לא היינו במפה הזאת ונחסמנו. היום זה נפתח בפנינו". 


אורי יוגב, יוג'ין קנדל, בנימין נתניהו ואיל גבאי, במסיבת העיתונאים היום

 

"היעד שלנו היה וצריך להיות להתקדם הלאה. אנחנו נמצאים בעשירון השלישי בהכנסה לנפש לנפש והיעד שלנו הוא להיות בין ה-15 המדינות הראשונות", אמר נתניהו, וציין כי הסיבה שהתקבלנו לארגון "היא כי הצלחנו להוכיח שאנחנו משק עם אחריות, וזה היה אלמלא הייתה לנו יכולת כלכלית גבוהה".

 

בהמשך דבריו ציין ראש הממשלה כי ישראל "אינה יכולה להמשיך להיות מדינה ממוצעת. אנחנו חייבים להיות יותר טובים. התחרות שלנו במשקים הגלובליים מחייבת אותנו להיות טובים יותר. היה ויכוח גדול בתוכנית הפחתת המס, ויכוח עם כלכלנים גדולים - אבל הוכח כי הפחתת המס עזרה.

 

עוד דיבר נתניהו על הרפורמות שנעשו במשק הישראלי בתחומי התקשורת והתחבורה: "הן היו קריטיות ואסור ללכת אחורה בעניין הזה", אמר, "התחרות היא דבר מבורך לקידום הכלכלה ולהורדת המחירים. הרפורמות בשוק ההון קריטיות. בהרבה מאוד מדינות מפותחות עדיין לא העלו את גיל הפרישה כמו אצלנו. אולי גם אנחנו מסמנים להם דרך".

 

לדברי נתניהו, יש נושאים נוספים שעומדים על הפרק כדי להמשיך לטפס בדירוג הכלכלי בעולם, והראשון שבהם הוא ההקלה בבירוקרטיה של הבנייה. "סרבול בירוקרטי שם אותנו בתחתית דירוג האומות. עכשיו זה עובר מהפכה".

 

הדבר השני, לדברי נתניהו, הוא רשת תחבורה ארצית. "עבודה עצומה מתבצעת ברכבות וזה אמור להיות מיושם עוד בעשור הקרוב", אמר. "הדבר הזה פותח תזוזה של אנשים וגם של סחורות - וגם של אינפורמציה. זה יפתח את מדינת ישראל".

 

ראש הממשלה התייחס בדבריו לצורך בצמצום הריכוזיות ואמר כי "במשק הישראלי היתה ריכוזיות עצומה של הממשלה וההסתדרות, ומזה השתחררנו. אבל עדיין יש ריכוזיות גדולה מדי בסקטור הפרטי. הכוונה שלנו היא לפעול בצורה נחושה כדי לצמצם אותה. אני לא מדבר על מונופולים מסורתיים אלא על שליטה רוחבית של פירמידות, שליטה שמפחיתה את התחרות. כך במקום להתחרות נוצרים חסמים. אין להכל מענה בחוק ההגבלים העסקיים שלנו".

 

נתניהו הבטיח כי "אנו צריכים לבדוק כמה בעיות, למשל בעיית הבעלות - האם תאגיד עסקי יוכל להיות הבעלים של עסק פיננסי? זה מהלך חשוב לשמירת התחרות. אנו נסיר את החסמים בין אם הם באים מהממשלה ובין אם הם באים מהסקטור הפרטי".

 

נתניהו אף דיבר על צמצום הריכוזיות ואמר: "במשק הישראלי הייתה ריכוזיות עצומה ובמידה רבה השתחררנו בצעדים האחרים שעשינו, אך עדיין יש ריכוזיות גבוהה בסקטור הפרטי. לא מדובר על מונופולים מסורתיים. מדובר על פירמידות שליטה שמפחיתות את התחרות. אין לזה הגדרה ברורה בחוק אך יהיו כמה צעדים שננקוט בהם. למשל, בעלות על מוסדות פיננסיים. אנחנו רוצים תחרות בתחום זה ונסיר את החסמים".

 

נתניהו ציין בהקשר זה גם את הצורך לשרדג את מערכת החינוך באופן כזה שתשודרג לכל רוחבה - גם בחינוך הממלכתי - ותגביר את התחרות עם מדינות אחרות.

 

לגבי הנתונים על זינוק במספר החרדים שלומדים במערכת חינוך לא ממלכתית, ציין נתניהו כי "התחזיות נכונות. הדבר החשוב ביותר זה מעבר מקצבאות לעבודה. יש עוד הרבה מלאכה שיש לעשות כדי לשלב את האוכלוסיה בשוק העבודה. אני הובלתי מהלך קובע בעניין, אבל יש עוד מהלכים נוספים". 

 

"המשבר באירופה בר-שליטה"

בהתייחסו למשבר באירופה אמר נתניהו: "אני חושב שהמשבר הזה הוא בר שליטה. לא פשוט להשתלט עליו כי מדינות רבות צריכות לעשות מה שאנחנו עשינו. אני ידעתי כשעשיתי את הצעדים שעשיתי שזה יכול לקרות. המדינות הללו הבינו שאין ברירה וחייבים לעשות את הצעדים הללו.

 

"כדי שהתהליך באירופה יצליח המדינות חייבות לנקוט בצעדים לא פשוטים. סיוע חיצוני ללא פעולה פנימית ספק אם יעזור. האם כלכלת ישראל תושפע? בוודאי. מה שהתגלה הוא שכלכלת ישראל מאוד מהירה בתגובה. אנו יונק קטן וזריז ולכן המהירות שבה היצואנים הישראלים קונים בשווקים אחרים ראויה לשבח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ ומזכ"ל ה-OECD
צילום: שרונה מזליאן לוי
"נצמצם את הריכוזיות". נתניהו
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים