המבקר: התנהלות האוצר פגעה במשקיעים
האוצר היה אמור להסדיר את הגיבוי הפיננסי הנחוץ להגנת המשקיעים ולמנות נאמן לכל הנפקה. בפועל גילה המבקר עמימות בהגדרת תפקיד הנאמנים, תחומי אחריותם וסמכויותיהם, וקבע כי אלה מחלישים את מוסד הנאמן ופוגעים בהגנה על המשקיעים באג"ח הקונצרניות
מנפיקי האג"ח הקונצרניות, לא רק הטייקונים, אינם רשאים לצאת להנפקה בשוק לפני שמינו נאמן לכל הנפקה. תפקיד הנאמן הוא להגן על האינטרסים של המשקיעים באג"ח, ולדאוג לכך שהמנפיק יקיים את התחייבויותיו כלפיהם. מדובר בתפקיד משמעותי - בוודאי בשעת משבר כמו זה שפקד את השוק בשנה שעברה. אבל היכן היו הנאמנים כשהמשקיעים המפסידים נזקקו להם?
מבקר המדינה לא משיב על השאלה בפרק שייחד לנאמנים בדו"ח הביקורת שלו, אך מצביע על החלל שנוצר בעניין זה, עקב היעדר חקיקה מעודכנת שמסדירה את תפקיד הנאמנים בהנפקות. הוא מצא שרשות ניירות ערך גוררת רגליים בקטע הרגיש הזה. "חלפו כ-4 שנים מהתחלת הטיפול של הרשות בחקיקה הרלוונטית, אך היא לא הוסדרה עד ספטמבר 2009".
המבקר מציין כי על פי חוק ניירות ערך, שר האוצר היה אמור להתקין תקנות שיסדירו את הגיבוי הפיננסי הנחוץ להגנת המשקיעים: גובה ההון העצמי המינימלי של הנאמן להנפקה ודרכי השקעת ההון הזה. עד סוף 2009 לא היו בכלל תקנות. קל וחומר: גם לא נערכה ביקורת מקצועית של הרשות במשרדי הנאמנים.
יו"ר הרשות ב-2006 הודיע למליאת הרשות בפברואר של אותה שנה, על כוונתו לבצע את הביקורת הזאת. בפועל, הדבר לא קרה. המבקר גילה ליקויים נוספים. הוא דרש בעת ההיא להחיל על חברות פרטיות המנפיקות אג"ח קונצרניות כללי בקרה ופיקוח כמו בחברות הציבוריות. אבל טיפול הרשות ומשרד המשפטים לא הסתיים מאז.
מחדל נוסף: לפני שנה הקים ידין ענתבי, לשעבר הממונה על שוק ההון, ועדה שתקבע פרמטרים להשקעת גופים מוסדיים באג"ח לא ממשלתיות. היועץ המשפטי לממשלה הנחה אותו לקבוע הסדרים שימנעו ניגוד עניינים בהרכב הוועדה. המבקר מגלה כי הממונה והייעוץ המשפטי של האוצר לא דאגו לקבוע הסדרים אלה במהלך המינוי של חברי הוועדה.
המבקר מסכם בזהירות: "המשבר בשוק ההון בכלל ובשוק האג"ח הקונצרניות בפרט, המחישו ביתר שאת את חשיבות ההסדרה והחקיקה בנושא הנאמנים להנפקות. העמימות המשפטית השוררת כיום בתחום הגדרת תפקידם, אחריותם וסמכויותיהם של הנאמנים, תורמת להחלשת מוסד הנאמן ופוגעת בהגנה על המשקיעים באג"ח הקונצרניות".
המבקר דורש לזרז את השלמת פעולות ההסדרה של מוסד הנאמן ולהגביר את התיאום ושיתוף הפעולה בין רשות ניירות ערך, לבין הממונה על שוק ההון וגורמים אחרים, במטרה לשפר את תפקודו של שוק ההון, ואת סדרי הבקרה והפיקוח על השוק.
תגובת משרד האוצר: "לקטע על הנאמנים להנפקות האג"ח הקונצרניות - האוצר בתגובה לביקורת על ניגוד העניינים: מינוי חברי הועדה נעשה בהתאם לחוות הדעת של היועץ המשפטי של משרד האוצר והיועץ המשפטי לממשלה. מאחר שהממונה על שוק ההון איננו מנכ"ל של משרד ממשלתי, לא קיימת לגביו חובה להחתים חברי ועדה שממונה על ידו בהסדר למניעת ניגוד עניינים".