"אני חבר טבעי של ישראל". כה אמר וויליאם הייג
לא פוסל פעולה צבאית באיראן ורוצה לשנות את החוק ולאפשר למנהיגים ישראלים להגיע לממלכה בלי חשש. מה חשב שר החוץ החדש של בריטניה על פרשת הדרכונים, איך הרגיש כששחה בכנרת והאם נתניהו ילקק אצלו דבש? פרופיל (גם בפייסבוק)
יוצא מהצללים. שר החוץ בממשלת הצללים השמרנית, וויליאם הייג, מונה רשמית לשר החוץ הבריטי היום (ד'), ובמובנים רבים זו חדשה טובה לבנימין נתניהו. הייג בן ה-59 החליף את ג'ון מייג'ור כמנהיג השמרנים ב-1997, אבל כמוהו, גם הוא הפסיד לטוני בלייר, ונאלץ לחכות עד 2010 כדי להיכנס סוף-סוף לממשלה.
בעקבות הודעת הפרישה של גורדון בראון אתמול, מינתה המלכה את דיוויד קמרון למחליפו, וראש הממשלה הבריטי החדש הודיע בתורו כי המינוי הראשון שלו יהיה הייג. האיש שהפסיד לבלייר ב-2001 והתפטר מייד אחר כך מראשות המפלגה, שיקם אותה באופוזיציה והוא כבר יודע מה תהיה המשימה הראשונה שלו בתפקיד.
"הנושא הקריטי ביותר כרגע הוא הגרעין האיראני", אמר לאחרונה הייג בראיון ל"ג'ואיש כרוניקל". "אנחנו לוחצים כבר זמן רב על העמקת הסנצקיות ועל גישה אירופית חזקה יותר, ומאוד מאוכזבים שזה לא קרה. "להבדיל מהליברל-דמוקרטים, אנחנו לא פוסלים לחלוטין פעולה צבאית. אבל גם לא קוראים לכך. אם איראן תייצר פצצת אטום זה יהיה אסון, אבל מהצד השני, פעולה צבאית תהיה הרסנית. להוריד את כל האופציות הצבאיות מהשולחן משמע להפחית את הלחץ מהאיראנים".
וויליאם הייג. סוף-סוף נכנס לממשלה (צילום: רויטרס)
בשנה האחרונה לישראל היו לא מעט חיכוכים עם ממשלת הלייבור בראשות בראון ושר החוץ דיוויד מיליבנד. אחד העיקריים שבהם נבע מפרשת השימוש בדרכונים הבריטיים, בפרשת חיסול מחמוד אל-מבחוח בדובאי. הייג ענה בנימוס בריטי כאשר נשאל בנוגע לכך, אך הבהיר כי ישראל צריכה לספק "תשובות נוספות" בנושא: "זה עניין חשוב מאוד. האינטרס הלאומי שלנו הוא להגן על הדרכונים של אזרחי בריטניה.
לבני וברק יחזרו לממלכה?
הייג אמר כי ממשלת בראון נהגה נכון כאשר הזמינה לביקור את שגריר ישראל בבריטניה, רון פרושאור, על מנת לדון בפרשת הדרכונים, ולא הורתה לו לבוא
בתקיפות. "אין סיבה להשפיל אותו", אמר בארוחה של לשכת המסחר הישראלית-בריטית, בה נכח באותו היום בו נקרא השגריר למיליבנד. עם זאת, הבהיר הייג כי הוא רוצה לקבל מישראל בטחונות ברורים שהיא לא משתמשת בדרכונים הבריטיים לצרכיה.
המינוי של הייג צפוי להעניק דיבידנד גדול לבכירים הישראלים - האפשרות לשוב ללונדון. שר החוץ הבא של בריטניה תומך ברעיון לשנות את חוק השפיטה, שמנע ממנהיגי ישראל ומבכירי צה"ל להגיע לממלכה הבריטית, מחשש שייעצרו עקב פשעי מלחמה. בשנה האחרונה הוצא צו מעצר נגד יו"ר האופוזיציה ציפי לבני והן נגד שר הביטחון אהוד ברק.
הדרכונים הבריטיים. הייג: "האינטרס הלאומי שלנו הוא להגן עליהם"
בין השמרנים ללייבור אין הבדל גדול ביחס לתהליך השלום, אך הייג סבור כי חילופי השלטון יכולים להועיל למשא ומתן. "בריטניה לא מספיק מעורבת בתהליך בשנים האחרונות", הוא אמר לאחרונה. "המשא ומתן תקוע, ואנחנו לא עשינו מאמץ רב כדי להתניע אותו. "אנחנו חברים של ישראל, אבל אנחנו מודאגים שאם פתרון שתי המדינות לא יגיע בקרוב, הוא מעולם לא יגיע. זה גם האינטרס הישראלי.
"הפתרון הנחוץ - פתרון 23 המדינות"
הייג מדגיש כי הוא "חבר טבעי של ישראל", אך לא חוסך ממנה ביקורת בעניין הבנייה בשטחים. עם זאת, ניתן לראות שגם הביקורת הזו אינה ביקורתית מדי: "ההכרזה על הבנייה בירושלים בזמן ביקור ביידן לא היתה חכמה מדי. זה יכול לקרות, אבל חבל שזה קרה בדרך הזו. אנחנו דורשים מישראל דברים כמו הקפאת הבנייה, אבל יש גם דברים חשובים שצריך לדרוש מהפלסטינים. ועוד לא הגענו לבעיית החמאס, ארגון שלא מכיר בישראל".
הלחץ צריך להיות על כל הצדדים", הוא מוסיף. "הפתרון הכולל הנחוץ הוא לא פתרון שתי המדינות, אלא 23 המדינות - עם כל העולם הערבי". הייג כבר ביקר בארץ וראה את הבעיות הבטחוניות מקרוב: "טיילתי בישראל ואני מכיר את השבריריות של המדינה מבחינה אסטרטגית. עמדתי בהרי הגולן, שחיתי בכנרת וראיתי מהגדה את הים התיכון. אבל בגלל שאנחנו ידידים גלויי לב, אנחנו לא תמיד מסכימים".
עזה מופצצת בעופרת יצוקה. הייג הבין את עמדת ישראל (צילום: AP)
הייג היה ביקורתי כלפי ישראל גם בעת מלחמת לבנון השנייה, ואומר שהלחימה פגעה בתדמיתה בקהילה הבינלאומית. בנוגע לעופרת יצוקה הדעה שלו שונה:
"רצינו הפסקת אש, אבל אמרנו שגם הצד השני חייב לקיים אותה, מכיוון שישראל היתה תחת התקפת טילים". למרות זאת, הוא אומר שאסור להתעלם מדו"ח גולדסטון: "לדמוקרטיות צריכים להיות סטנדרטים גבוהים".
להייג יש עמוד פייסבוק מעודכן והוא מצייץ מדי יום גם בטוויטר שלו. באחד הציוצים אפילו החמיא לנשיא ארצות-הברית ברק אובמה וכתב: "ההחלטה של גורדון בראון לא להגיע לוועידת הגרעין שגויה". הוא קרא לאובמה לבטל את הסנקציות על קובה וטען כי אין מחלוקת בין השמרנים לממשל האמריקני בנוגע ליחסים עם מפלגות שמרניות אחרות באירופה. כעת היחסים בין הימין הבריטי לשמאל האמריקני יעמדו למבחן בשנים הקרובות.