שוב מעצמה? "רוסיה מתקרבת גם לחיזבאללה"
מדבדב מחבק את חמאס, ונראה שמוסקבה נוטה לציר בראשות טהרן על חשבון ירושלים. מומחים מנתחים את הקשר לאיסלאם הרדיקלי ברוסיה, ומסבירים שהכל חלק מתוכנית גדולה יותר
נשיא רוסיה דמיטרי מדבדב ביקר בימים האחרונים בסוריה ונפגש עם חאלד משעל, ואתמול (יום ד') אף הצהיר שיש לצרף את חמאס לשיחות השלום - בניגוד לעמדתה הנחרצת של ישראל. האם רוסיה לוקחת צד פרו-איסלאמי באזור הנפיץ הכי מתוקשר בעולם? שגריר ישראל ברוסיה לשעבר מסביר שבמוסקבה מחפשים להגביר מעורבות - ולהגביר אחיזה באזור. ארגוני טרור? זה לא ממש משנה להם.
"רוסיה לגישתה ממש לא לוקחת צד, זה חריף מדי עבורה. היא לוקחת את האמצע, היא רוצה לתפוס את תפקיד המגשר של
המזרח התיכון", אמר ל-ynet השגריר לשעבר צבי מגן. "אותנו כבר יש לה לתפיסתה - אנחנו מוכנים לדבר, עכשיו השאלה מי יביא את האחרים. הרוסים שואפים לעשות זאת לפני האמריקנים, ולצורך העניין רוסיה צריכה את הסורים וגם את שני החלקים של הפלסטינים - כולל החמאס".
מגן טוען כי הרוסים מחפשים איחוד פלסטיני, כדי שיוכלו להביא את כל הצדדים לשולחן משא ומתן, "אותו הם רוצים להציב ברוסיה במסגרת כנס מזרח תיכון בו ייקחו חלק כל הצדדים - הפלסטינים על חלקיהם, הסורים ואף חיזבאללה".
מה מביא את רוסיה למאמצים הכבירים הללו? "היא שואפת לשדרג את מעמדה, היא רוצה להפוך למעצמה חשובה יותר. לצורך כך היא צריכה להניע מהלכים חובקי עולם, גם במזרח התיכון לצורך העניין". לדבריו, "זה הראש הרוסי - שהם ייצאו מתהליך שלום כזה כמעצמה בלי להשקיע הרבה. הוא ניצב מול הניסיון האמריקני להוציא את סוריה מציר הרשע".
התמיהה הישראלית לא מובנת לשגריר לשעבר. "חודשים רבים הם מדברים על כך, והביקור הזה הוא למעשה המשך המהלך, כאשר לצדו אף מאמץ מול טורקיה ואיראן. משעל היה במרס במוסקבה, באותו זמן שהה שם ביבי, וכן אבו מאזן, ומנהיגים ערבים נוספים. הרוסים הביאו את כל הצדדים אחד-אחד, ועכשיו רוצים להביא את כולם יחד".
"מאמינים שאין לנו סיבה לכעוס"
ד"ר אורי פטרושבסקי, מומחה למדיניות החוץ של רוסיה מהמחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר-אילן, מזכיר שמוסקבה הייתה הראשונה להכיר בחמאס מבין המעצמות. "הקו הזה נמשך במהלך הביקור הזה והוא יימשך גם בעתיד. היא לא מעוניינת במלחמה של ממש באזור, אבל היא כן מעוניינת לחזק את מעמדה על ידי חיזוק קשריה עם חמאס, ועל ידי כך גם בעולם המוסלמי".
פטרושבסקי מסביר כי בביקור בדמשק, מדבדב מחזק את הקשרים עם סוריה, "לצד חיזוק הקשרים עם איראן, חמאס וגם -קצת פחות בגלוי - עם חיזבאללה".
בדומה למגן, הוא סבור שרוסיה רוצה להפוך לגורם משמעותי באזור - אבל מעל לכל מדגיש את הפנייה לעולם האיסלאמי. "משלוש סיבות: נטרול העולם המוסלמי מתמיכה באיסלאם רדיקלי בתוככי רוסיה; פיוס האיסלאם הרדיקלי הפנימי - כאשר היא מציגה בפניו מדיניות חוץ פרו-איסלאמית, וחיזוק מעמדה בעולם בדרך זו".
ומה עם קשריה של רוסיה עם ישראל? האם הרוסים "מוותרים" עלינו? למרות הכל, ולנוכח התגובה הישראלית החריפה - מגן מסכים שיש פה צעד רוסי לא פשוט. "יש בזה סיכון כלשהו ליחסים בין המדינות", הוא טוען, אך מזכיר שהרוסים מחושבים. "הם מנסים להצטייר כגורם מתווך.
הם לא הלכו לתפוס צד נגד ישראל, ולטענתם רק רוצים לפתור את הסכסוך ולהביא לשלום. לגישתם, אבו מאזן לבדו לא יכול - בלי סוריה, לבנון, וחמאס זה לא יעבוד, כאשר גם אמריקה לא מצליחה לתווך. כך הם מאמינים, אין לישראל סיבה לכעוס עליהם".
ד"ר פטרושבסקי מסכים. "רוסיה לא חושבת שקשריה עם ישראל, והמערב בכלל, ייפגעו בגלל מגעים עם העולם האיסלאמי. מבחינתה ישראל זו לא סיבה מספיק חזקה לנתק את קשריה עם חמאס. אך רוסיה מחושבת והמשוואה עובדת גם הפוך מבחינתה - היא תהיה מאוזנת ותתגמש, הכל קודש להפיכתה למעצמה ולחזרתה לקדמת הבמה העולמית".