המשק מוריד הילוך: שיעור הצמיחה ירד בכשליש
הלמ"ס: התמ"ג עלה ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 3.3%, לעומת 4.8% ברבעון הקודם. התוצר של המגזר העסקי צמח בשלושת החודשים הראשונים של השנה בשיעור שנתי של 4.8%, לעומת 5% ברבעון האחרון של השנה שעברה
המשק הישראלי מתחיל להוריד הילוך. מאומדני החשבונות הלאומיים שפרסמה היום (א') הלמ"ס מתברר כי אחרי הצמיחה המהירה, בשיעור שנתי של 4.8%, שנרשמה ברבעון האחרון של 2009, צמח המשק ברבעון הראשון של 2010 רק בשיעור שנתי של 3.3% (נתון שמשמעותו צמיחה במהלך הרבעון של כ-0.8% בלבד). התוצר של המגזר העסקי צמח בשלושת החודשים הראשונים של השנה בשיעור שנתי של 4.8%, לעומת 5% ברבעון האחרון של השנה שעברה.
- למרות הטלטלה: האוצר לא יפחית תחזית הצמיחה
- הערכה: הצמיחה ברבעון תעמוד על 4% בלבד
- התמ"ג ברבעון הרביעי של 2009 עלה ב-4.8%
ההאטה בקצב הצמיחה השנה תשפיע על תחזית הצמיחה השנתית של האוצר לשנים 2012-2011, והיא צפויה להסתכם ב-3.5%-4%. תחזית צמיחה זו מעט פחות אופטימית מתחזית בנק ישראל, שהעריך לאחרונה כי המשק יצמח בשנה הבאה ב-4%. להערכת הצמיחה הרשמית של האוצר יש חשיבות מעשית רבה, שכן על פיה נבנית תחזית גביית המסים בהצעת התקציב.
היקפו הכולל של תקציב המדינה לשנים 2012-2011 וגודל הגירעון בשנתיים אלה נקבעים מראש בהתאם לכללים החדשים שאישרה לאחרונה הממשלה. שני נתונים אלה קובעים כמה מסים יהיה על הממשלה לגבות כדי לא לחרוג מיעד הגירעון.
לכן, המשמעות המעשית של תחזית צמיחה פסימית יותר היא מדיניות מסים יותר אגרסיבית. בפועל, צפויה מדיניות מעין זו לבוא לידי ביטוי בביטול השלב המתוכנן הבא ברפורמה במס הכנסה, שעלותו לקופת המדינה עשויה להסתכם בכ-3 מיליארד שקל.