שתף קטע נבחר
 

ראש בראש: צפו בקרב בין חרדוני צב באילת

שני חרדוני צב מצויים תועדו ע"י פעיל סביבה כשהם נלחמים זה בזה ב"ארץ החרדונים" בפאתי אילת במשך דקות ארוכות. הקרב זכה לתפנית מסוכנת כאשר השניים הסתבכו בחוט דיג, שהונח בשטח כדי ללכוד זוחלים. בסיוע פקח הרשות שהוזעק למקום, השניים שוחררו בשלום

קרב ראש בראש על טריטוריה ונקבות תועד בתחילת החודש בין שני חרדוני צב מצויים באילת. מורי חן, פעיל סביבה מקומי, מצלם בשבועות האחרונים את אוכלוסיית חרדוני הצב המצוייה באזור שזכה לכינוי "ארץ החרדונים" בפאתי העיר הדרומית. בעברו שימש כמזבלה גדולה והוא ממוקם לא רחוק מפארק הצפרות הבינלאומי בעיר.

 

"החרדונים שם משגשגים והתרבו בצורה מרשימה. יש שם עשרות מחילות שדחוסות בשטח קטן ומאפשרים לכל חובב טבע לצפות בהם מקרוב ולגלות את העולם המרתק שלהם", מסביר חן. לדבריו, הוא הגיע לאזור החרדונים בשבת בבוקר וצפה בהם מנהלים את שגרת חייהם. "יש מתח בתקופה הזאת בו הזכרים לא רק נלחמים על שליטה בשטח, אלא גם על הנקבות באזור. ברגע שהרוחות מתלהטות בין הזכרים, מבחינתם אני שקוף, למרות שצילמתי אותם ממרחק של כחמישה מטר", הוא מגלה.  

 

חרדוני הצב המצויים נחשבים כגדולים ביותר בחרדוני הארץ ושני הזכרים הגדולים שבחנו זה את זה ממרחק. התקרבו אחד אל השני והחלו לתקוף זה את זה בכוח רב. "זו היתה התגוששות מהירה, מלאה באבק. כמו שני דינוזאורים קטנים. הם נשמו בכבדות, והסתערו אחד על השני, כשהם מנסים להפוך זה את זה על הגב", הוא מגלה. "הקרב שאב מהם כוח רב. הם מצאו זמן לקחת הפסקות למנוחה ואז חידשו את הקרב שנמשך כרבע שעה".

 
צילום: מורי חן

 

 

חובבי צמחים מובהקים אך בסכנת פגיעות בטבע

אל תתנו לגודל להטעות אתכם. למרות המראה המגושם והחינני, מדובר בחובבי צמחים מובהקים. רק תנו להם גישה לתפרחות ועלים של צמחי מדבר והרי לכם מתכון בטוח לגוף מוצק, שרירי ומחוספס, שירשים כל נקבה באזור.
 

חרדוני הצב המצויים, למרות היותם נפוצים ביותר בישראל, מוגדרים כחיות בסכנת פגיעות בטבע עקב ציד למטרות מאכל ופגיעה באזורי המחייה הטבעיים שלהם.

 

ברשות הטבע והגנים מסבירים כי ציד רחב היקף של חרדונים למטרות מאכל על ידי פועלים תאילנדים ועליה בתנועת המטיילים ברכבי שטח באזורי המחייה של הזוחלים, פוגעים באוכלוסיית החרדונים ועשויים להוות איום על המשך קיומה בטבע. קרובי המשפחה שלהם, חרדוני הצב ההדורים נמצאים בסכנת הכחדה גדולה יותר.

 

חרדוני הצב חיים באזור הנגב, הערבה ובאזור ים המלח. בטבע הפרטים הבוגרים עשויים להגיע למשקל של עד כשלושה קילוגרם ולאורך של כ-80 ס"מ. בקרב הנוכחי, מדובר בשני פרטים בוגרים באורך של כ-65 ס"מ וגילם של השניים מוערך בכ-20 שנה.

 

צילום: מורי חן
חוט מסוכן. החרדונים מתגוששים זה עם זה (צילום: מורי חן)
 

הזוחלים הסתבכו בחוט דיג והקרב הופסק

חן תיעד את המתרחש מתוך רכבו ואז שם להם שבעיצומו של הקרב, השניים החלו להתקרב לחוט מבריק שהיה מונח על האדמה. בתחילה הוא שיער כי מדובר בחוט ברזל ואז הבחין כי אחד החרדונים הסתבך בו וחשש כי בנוסף לסכנת הפגיעה ההדדית במלחמה בין השניים, ישנו סיכוי כי הם עלולים להיפצע מחוט הדיג. "אני לא בעד להתערב בטבע, אבל כאן היה מדובר בסכנה מעשה ידי אדם", הוא מבהיר.
 
הוא יצר קשר עם דני מולכו, פקח ניטור מזיקים ביחידה הסביבתית של רשות הטבע והגנים וחוקר חרדוני צב הדורים, שהגיע למקום תוך דקות ספורות כדי לסייע במלאכת החילוץ. מולכו וחן תפסו כל אחד מהם חרדון והחלו בשיחרור חוט הדיג מכל זוחל.
 

"החוט היה קשור בסמוך לפתח של מחילה ואין לי ספק שהוא הונח שם כדי ללכוד חרדון, לרוע מזלו של הצייד, הסרנו את האיום מהמקום", מרגיע חן. "התקווה הגדולה שלי היא שהתוכניות של קרן קיימת לישראל יתממשו בקרוב ושמורת החרדונים העירונית תוקם ותהיה מקום מוגן לחרדונים גם בדורות הבאים".

 

מולכו מציין כי בשטח של "ארץ החרדונים", קיימות כ-105 מחילות והוא משער כי לפחות 80 אחוז מהן מאוכלסות. "מדובר בשטח לא גדול ובו כ-40 עד 50 חרדוני צב".

 

בקרוב אמור לצאת לדרך סקר אקולוגי באזור על ידי קק"ל כדי לבחון באופן יסודי את בעלי החיים המצויים בו על מנת שניתן להגן עליהם בצורה הטובה ביותר. החשש של מולכו הוא שלמרות הפיכת השטח לשמורת חרדוני צב על ידי הקרן הקיימת לישראל, גידורו והנגשתו למבקרים, איום חדש עומד בפתח. "ברגע שירחיבו את כביש הערבה, השטח הזה עלול להיעלם".

 

בתום מבצע השיחרור, צמד הזוחלים הוחזרו אחר כבוד לקרקע מוצקה וכל אחד מהם נסוג לפינתו. חן מציין שהוא הגיע למחרת והמשיך לעקוב אחריהם. "עולם כמנהגו נוהג. שני החרדונים שרדו בשלום את הקרב עם החוט", הוא מסכם. "הם ימשיכו במלחמות שלהם גם בלעדינו, אבל לפחות יהיה להם בקרוב שטח מוגן לעשות זאת". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מורי חן
צילום: מורי חן
צילום: מורי חן
מומלצים