שתף קטע נבחר

סיור מַחְלָבוֹת: פה לא בוכים על חלב שנשפך

הוותיקה, המסוגננת, הריחנית, הפסטורלית והמסתורית: חמש מחלבות ששווה לבקר בהן לקראת חג הביכורים, כפי שפורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

1. עז עברית - בלי ריח של עזים  

עם כל הכבוד לחלב ולגבינות עזים, בואו נודה: יש אנשים שפשוט לא יכולים לסבול את הריח. הוא עושה להם בחילה ומזכיר להם את הריח השורר בדיר. עכשיו תשכחו כל מה שידעתם על גבינות העזים, ותטעמו את הגבינות המעולות במיוחד של "עז עברית" מקיבוץ הזורע שבעמק יזרעאל.

 

החוויה שאתם עומדים לעבור תהיה שונה מכל מה שהכרתם. באורח פלא, לגבינות של עז עברית אין ריח דומיננטי של עזים. למען האמת, אין להן ריח כלל. איריס רפאלי, מנהלת המחלבה, טוענת שכשהעזים רועות בחיק הטבע, החלב שלהן מיד מושפע מכך, ועל כן אינו סובל מהריח החריף שרבים כל כך נרתעים ממנו. העזים גם אינן מקבלות הורמונים, והחלב שממנו מכינים את הגבינות נקי מחומרים זרים: משמרים או כאלה המשפרים טעם.


גבינת עזים ללא ריח. עז עברית (צילום: ערן יופי כהן)

 

הגבינה הצהובה של עז עברית, העושה שימוש בחלב עזים בלבד, היא הברקה של ממש. גם הילדים האנינים ביותר לא ירגישו שמדובר בגרסה הבריאה יותר לגבינה הצהובה הסטנדרטית.

 

יש פה גם יוגורטים בטעמים, לבנה עזים, גבינות פטה וגבינות חדשות שהושקו רק עכשיו, בשם יזרעאלית טבעית ובסגנון בורסן, המזכירה מעט את גבינת השמנת המקסימה מצרפת. ההבדל: בעוד שאחותה הצרפתית כורעת תחת עומס השומן שנותר בה, אחותה הישראלית מכילה רק 7 אחוזי שומן - רווח נקי למי שעורקיו חשובים לו. ויש גם גלידות עזים נהדרות בטעמי מוקה, פקאן סיני, לימון, תות, שוקולד ועוד.

 

אי-אפשר להיכנס למחלבה, מטעמי סטריליות, אבל אפשר להתרשם מהמוצרים המעולים שהיא מנפיקה במתחם שנקרא "שלוש המשאלות" בכניסה לקיבוץ. תוכלו לקנות גבינות הביתה או כריכים המכילים את הגבינות, שמכינים במקום. שולחנות העץ המצויים בסביבה יסייעו לכם לערוך פיקניק ברגע.

 

  • מתחם שלוש המשאלות, קיבוץ הזורע, טל' 052-3990990

 

2. מחלבת אדיר - איך מכינים ריקוטה

אחד ממרכזי המבקרים היפים ביותר בארץ מצוי באזור התעשייה של דלתון, במחלבה ויקב אדיר. משפחות רוזנברג ואשכנזי מכרם בן זמרה במרום הגליל הקימו יחד בתחילת שנות ה-90 את מחלבת אדיר, המבוססת על אחד מדירי העזים הגדולים בארץ. ב-2003 הקימו גם יקב. אין כמו שילוב של יין וגבינות, תודו.

 

אז אולי לא תריחו פה את ריח העזים, ולא תראו מכונות חליבה הנצמדות לעטיניהן, אבל המקום החדש והמעוצב למשעי מכפר על הכל. הוא משלב עץ וצבעים בהירים, ומחולק לשני חללים: אגף הגבינות ואגף היינות. אפשר לקנות פה גבינות חצי קשות כמו תום, לורד ואדמון, וגם יוגורט, כדורי לבנה בשמן זית וחמאת עזים. את הגבינות יארזו לכם בשקית מיוחדת עם קרח, כדי שיעמדו בתלאות הדרך. אם אתם מתקשים לבחור, תוכלו לשבת על ארוחת טעימות של גבינות ויין (30 שקל לטעימת גבינות, 30 שקל לטעימת ארבעה סוגי יינות, ו-50 שקל אם משלבים בין השתיים).


אגף גבינות וגם אגף יין. מחלבת אדיר (צילום: אפי שריר)

 

ולא רק גבינות יש פה. בעת האחרונה החלו למכור באדיר גם גלידות מצוינות מחלב עזים. יש גלידות דובדבנים, רימונים, תותים, וניל ושוקולד, ולכולן יש טעם עדין, קליל וחמצמץ מעט. סביר להניח שהנוף הגלילי המקסים שבחצר יפתח לכם היטב את התיאבון. למעוניינים: מחר, 18 במאי, בין השעות 14:00-09:00, תתקיים סדנה לכל המשפחה, המלמדת איך מכינים גבינת ריקוטה.

 

  • מרכז מבקרים אדיר, אזור התעשייה דלתון, טל' .052-6665118 ,04-6991039

 

3. משק יעקב'ס - יותר זול מהסופר  

אל תראו אותם ככה. לא תמיד הייתה המחלבה של משק יעקב'ס בכפר הרא"ה כה חדישה ומשוכללת. כשיצחק ורות יעקבס הגיעו לעמק חפר, ב-1936, הם ראו מול העיניים בעיקר שממה. אבל יתושים וביצות לא ריפו את ידיהם. הם החלו לגדל פרות ועזים, לחלוב ולגבן גבינות. היום, כשהדור השלישי ממשיך את השושלת, תענוג לראות איך העסק המשפחתי מתנהל למופת. שלמה, בנם של יצחק ורות, מפעיל את המחלבה יחד עם שלושה מתוך חמשת בניו, והם מייצרים גבינות בוטיק מהמשובחות הנמכרות בארץ.

 

תמצאו פה מחלבה עם ציוד מודרני למשעי, ולצידה חנות קטנה עם מבחר נאה של מוצרים מחלב עזים, כבשים ובקר: גבינות רכות וקשות, חצי קשות בשלות, יוגורט, גאודה, פטה, קממבר, סנט מור, ואפילו גרסה ישראלית לגורגונזולה. חלק מהגבינות מיוצרות עדיין לפי מחברת המתכונים של סבתא. ברבות השנים גדלה הקולקציה והתרחבה, והיום יש פה 25 סוגי גבינות. אחת המומלצות: איטליקו, גבינה חצי קשה מחלב עזים, עם טעם מתקתק של אגוזים. רבות מהגבינות, כנהוג במחלבות, נקראות על שמותיהם של בני המשפחה.

 

משמח במיוחד: המחירים בחנות נמוכים מאלה שתשלמו במרכולים. אם תבקרו במשק, גם תוכלו לצפות בחליבת הפרות.  


הדור ה-3 ממשיך את השושלת. גבינה של משק יעקב'ס (צילום: דניאל לילה)

 

  • משק יעקב'ס, כפר הרא"ה, טל' 04-6366111

 

4. טל טלה - בראנץ' וגבינות הביתה  

פסטורליה היא אלמנט חזק בטל טלה של משק בלומנטל בבאר-יעקב. המרחבים הירוקים של שדות המרעה, הפרדסים, השקט והשלווה, ובעיקר דיר העזים והכבשים יוצרים תחושה כאילו נסעתם מאוד רחוק אל לב הטבע, בעוד שלמעשה, אתם חמש דקות מראשון-לציון.

 

משק בלומנטל עשה את צעדיו הראשונים בראשית שנות ה-80 עם עדר כבשים קטן בן 40 ראש. היום כבר יש בו יותר מ-1,400 ראש של עזים וכבשים. החלב מועבר למחלבה, ושם מייצרים סדרת יוגורטים, גבינות עזים למריחה עם 5 ו-1 אחוז שומן, שוקו מחלב עזים, וגם גבינות קשות וחצי קשות מחלב כבשים, עתירות שומן וטעם.


יוגורטים, גבינות עזים וגבינות קשות. טל טלה (צילום: צביקה טישלר)

 

הקטנטנים יכולים לערוך במקום סיור ולהתרשם מהצאן. הגדולים יותר יכולים לסייר בין הפרדסים, ואפשר כמובן גם ללכת לבית הקפה של טל טלה. מדי יום שישי פותחים בבית הקפה מזנון בראנץ' נדיב ועשיר. תמורת 75 שקל תקבלו שפע של סלטים, אנטיפסטי, ביצים, דגים, ממרחים, פשטידות, עוגות וכמובן - גבינות. העיצוב מזכיר קצת את הסגנון הקיבוצי, אבל ההגשה רחבת לב והצוות מסביר פנים. אפשר גם לקנות גבינות הביתה.

 

  • משק בלומנטל, מושב נווה דורון ,36 באר-יעקב, טל' 08-9228516

 

5. נאות-סמדר - גבינה עם אג'נדה

סיפור מעניין יש לקיבוץ נאות-סמדר. חבריו מנהלים אורח חיים יוצא דופן, שבמסגרתו אחת לכמה שנים הם מחליפים ביניהם את בתיהם ועבודתם, כדרך ללמידה על מערכות היחסים ביניהם. כאן מנסים לנטרל אגו, קנאה, מאבקי כוח וצרות עין, באמצעות שיתוף פעולה. יומם של 90 החברים מתחיל בשתיקה בת חצי שעה, ונמשך בעבודה פיזית בחקלאות אורגנית.

 

הקיבוץ, 60 ק"מ צפונית לאילת, היה עד עכשיו סגור ומסוגר כמעט לחלוטין בפני אורחים. בעת האחרונה פתח הקיבוץ את שעריו לסיורים חיצוניים (בתשלום), וכך אפשר ללמוד מעט על אורחות חבריו. הבתים צבועים בכחול, תריסי העץ חומים והטיפוח הרב ניכר בכל.


הגבינות האורגניות המשובחות בארץ. נאות-סמדר (צילום: ענת שאול)

 

בבוסתן הקיבוצי יש עצי פרי נשירים כמו משמשים ושזיפים. הכל אורגני. ביקב מייצרים יינות בתהליך טבעי-אורגני, והיינות כבר זכו במדליות בינלאומיות. במחלבה מייצרים את הגבינות האורגניות המשובחות בארץ. כבר בכניסה לקיבוץ אפשר לראות את עדר העזים הג'ינג'יות, החוזרות מן המרעה לדיר. עזים היוצאות למרעה או זוללות בשדות האספסת מניבות חלב טוב במיוחד. היום אפשר למצוא את גבינות העזים האורגניות של נאותסמדר בכל בתי הטבע המיוחסים בארץ.

 

  • פונדק נאות-סמדר, צומת שיזפון, טל' 08-6358180

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חג שבועות - חג הגבינות
צילום: אפי שריר
מומלצים