איראן: הסנקציות החדשות - ברבריות מודרנית
לאחר שמועצת הביטחון דנה בטיוטת סנקציות חדשות על איראן - תקפו בכירים בפרלמנט בטהרן את ההצעה. חבר פרלמנט בכיר: "הטיוטה מעידה כי למדינות אלה אין כוונה לנהל משא ומתן, אלא לעשות את כל המאמצים לדבר עם איראן בכוחנות"
טיוטת ההחלטה שהוגשה לחברות מועצת הביטחון כוללת דרישה לפיקוח על כל העברה בנקאית מאיראן ואליה ואיסור על פתיחת סניפי בנק
איראניים בחו"ל. עוד בתוכנית: פיקוח הדוק על משמרות המהפכה. ההצבעה על הסנקציות החדשות יערכו רק בתחילת החודש הבא.
יושב ראש הארגון לאנרגיה אטומית באיראן, עלי אכבר סאלחי, אמר כי הסנקציות שהמערב רוצה להטיל על איראן לא יובילו לשום מקום, כבעבר. לדבריו, "זה הניסיון האחרון של המערב, וזו זכותם. קשה להם משום שבפעם הראשונה מדינות מתפתחות אינן זקוקות למעצמות כדי להגן על עצמן".
לדבריו, "זה הניסיון האחרון של המערב, וזו זכותם. קשה להם משום שבפעם הראשונה מדינות מתפתחות אינן זקוקות למעצמות כדי להגן על עצמן".
בכיר נוסף בפרלמנט האיראני אמר, כי הגשת הטיוטה לסנקציות למועצת הביטחון מעידה כי ארצות-הברית ובעלות בריתה רוצות לפתור את סוגיית הגרעין האיראני "בכוחנות", וכי לא ניתן לנהל עמן משא-ומתן. לדברי מוחמד אסמאעיל כוסרי, הנחשב לתומך של הנשיא אחמדינג'אד, הגשת הטיוטה מראה כי ארצות-הברית ובעלות בריתה נוהגות "בחוסר הגיון". "הטיוטה מעידה כי למדינות אלה אין כוונה לנהל משא ומתן, אלא לעשות את כל המאמצים לדבר עם איראן בכוחנות", אמר כוסרי, המשמש כסגן יו"ר ועדת החוץ והביטחון בפרלמנט האיראני.
כוסרי הוסיף כי לטיוטה לא תהיה "שום השפעה על אף מדינה, במיוחד לא על איראן". לטענתו, "לפחות שתי מדינות מתנגדות לה בקרב שש המעצמות". דבריו צוטטו בסוכנות הידיעות האיראנית איסנ"א.
פרשננו לענייני ביטחון רון בן ישי אומר כי נוסח הצעת הסנקציות שהוגשה למועצת הביטחון של האו"ם אינה מטילה סנקציות חמורות על איראן, אלא מהדקת ומחמירה במידה מסוימת סנקציות שהוטלו על איראן במסגרת שלוש החלטות קודמות של מועצת הביטחון. החידוש הוא בהעמדת משמרות המהפכה באיראן כיעד לסנקציות והסעיף האוסר על שימוש בהכנסות מאנרגיה למימון תוכנית הגרעין האיראנית.
מכאן חשיבותה של ההצעה שהוגשה הלילה למועצת הביטחון. היא יוצרת תקדים ולגיטימציה וזה העיקר - למדינות המערב להטיל סנקציות באופן
חד צדדי מחוץ למסגרת האו"ם על איראן. אז יוטלו בעצם הסנקציות החמורות שבישראל כל כך מצפים להן. כלומר, חשיבות הצעת ההחלטה שהגישו חמש המעצמות וגרמניה היא בתקדים שהיא יוצרת, אם אכן תתקבל במועצה, ובהפגנת הנחישות המערבית לנוכח תעלולי הדיפלומטיה האיראנית בשיתוף פעולה עם ברזיל וטורקיה. המסר המערבי שסין ורוסיה תומכות בו הוא ברור, ויש בו אפילו כדי לעודד. הבאת ההצעה להצבעה במועצת הביטחון ביוני - נותנת הזדמנות של עוד כמה שבועות לדיפלומטיה.