פרשת השבוע: השבים מדרכם הרעה יפוצו
המקרא מכיר בכך שיש לעודד גנבים לשוב מדרכם הרעה, על ידי הפחתת עונשם של אלה שהתוודו על הגניבה לפני שנתפסו. גם החוק הישראלי המודרני פועל לפי עקרון זה ומבטיח שלא לנקוט בהליכים פליליים נגד מעלימי מס שדיווחו על עבירותיהם
בפרשת השבוע, פרשת "נשא", מופיעה הוראה מיוחדת ביחס לעבירת הגניבה. בעיקרון, עונשו של גנב שנתפס הוא כפליים מערך הגניבה. אולם, אם הגנב החזיר את הגניבה לפני שנתפס עונשו הוא ערך הגניבה בתוספת 20%. מדוע הגנב זכאי להפחתה בעונש?
המקרא, המכיר בחשיבות הקניין הפרטי, מתייחס בחומרה לפגיעה בממון הזולת, והענישה היא בעיקרה כלכלית. בסוגיה זו, המשפט האזרחי של המקרא הושפע מחקיקות של עמים אחרים. ההכרה בקדושת הקניין הפרטי מושרשת בקבצי חוקים רבים במזרח הקדמון, כמו בחוקי חמורבי, אשנונה, אשור, לפית אשתר ובמיוחד בדיני החיתים.
הגניבה הגדולה נמשכת
המבקר: "רשות המסים זקוקה לניעור"
צבי לביא
אוזלת ידן של רשויות המס, שכלל לא מנסות לאתר עסקים שאינם משלמים מס כחוק, מובילה את המבקר למסקנה: רשות המסים זקוקה לשינוי דרמטי בדרכי עבודתה
בצד החשיבות שבהגנה על הרכוש הפרטי, נקבעה הוראה המפחיתה מעונשו של הגנב במטרה לעודד גנבים להשיב את הרכוש שגנבו. בדרך זאת ניתן לחסוך בהפעלת אמצעי אכיפה שעלותם גבוהה. עקרון זה של עידוד גנבים לשוב מדרכם הרעה קיים גם במשנה ונודע בשם "תקנת השבים".
במדינת ישראל, קיימות מספר הוראות אשר נועדו לעודד עבריינים לשנות את דרכם. אחד החוקים המעניינים הוא חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981. אחד העקרונות החשובים בחוק זה הוא הסיוע לעבריין להשתלב מחדש בחברה.
גם רשות המסים מבקשת לעודד נישומים, עוסקים, יחידים ובעלי תפקידים בתאגידים לרבות מייצגים שעברו עבירות על חוקי המסים לתקן את דיווחיהם ולהציג נתוני אמת. לשם השגת מטרה זו, רשות המסים, בתאום עם הפרקליטות, פרסמה חוזר ובו התחייבה שלא יינקטו הליכים פליליים נגד הפונה שעמד בקריטריונים משפטיים שונים. ההליך מכונה "גילוי מרצון".
רשות המסים הבהירה כי במסגרת ההליך של גילוי מרצון יטופלו רק עבירות של השמטת הכנסות או נכסים, ניהול ספרים כוזבים, התחמקות ממס מעסיקים ועסקות בארץ ובחו"ל ועבירות בקשר לייבוא וייצוא. עבירות בסיסיות כגון: אי הגשת דו"חות וניכויים אינן נכללות במסגרת הנוהל.
אמנם בישראל משלמים מס מלא על ההכנסות שדווחו במסגרת ההליך של גילוי מרצון, אך במדינות אחרות היטיבו להבין כי הפחתת המס על ההכנסה הבלתי-מדווחת במסגרת הליך הגילוי, תתמרץ את הנישומים לחשוף את ההכנסות הבלתי-מדווחות והחשבונות הסודיים שלהם.
באיטליה, לדוגמא, חקיקה חדשה קובעת כי מי שיבחר להצהיר על הון המופקד מחוץ לגבולות המדינה יוכל לפנות לרשות המסים באופן אנונימי, ואף להתחמק מעונש. ההליך הוא פשוט יחסית והנישום נדרש לשלם מס בשיעור של 5% בלבד.
לאחרונה, הגיעה רשות המסים למסקנה כי כדאי לשדרג את ההליך הקיים על מנת לתמרץ ישראלים להגיע לרשות ולדווח על הכנסות בלתי-מדווחות. בהתאם לתוכנית החדשה לגילוי מרצון, בנוסף לאי-העמדה לדין, רשות המסים תעניק לאותם נישומים הקלות בשיעור הריבית וההצמדה על הרווחים שהופקו בחשבונות האלה.
הכותב הוא ד"ר למשפטים, עו"ד למיסוי ישראלי ובינלאומי ומרצה בבתי-הספר למשפטים ולמנהל עסקים במסלול האקדמי, המכללה למינהל. ניתן לפנות אליו במייל: avinov@bezeqint.net
ד"ר אבי נוב
מומלצים