שתף קטע נבחר

חשש בארגוני הסביבה: הבנייה בפלמחים תאושר

מבקר המדינה מצא ליקויים חמורים בהליך הקמת כפר הנופש בחוף פלמחים, וקרא ליועץ המשפטי לממשלה להכריע האם לאשר את המשך הבנייה במקום. לקראת פרסום החלטתו קוראים לו ראשי ארגוני הסביבה: פסול את התוכנית; החזר לציבור את החוף

הדו"ח החריף של מבקר המדינה עצר את הקמת כפר הנופש בחוף פלמחים לעת עתה. הכדור הועבר ליועץ המשפטי לממשלה, שהתבקש להכריע האם לאשר את הפרויקט. ארגוני הסביבה מעריכים כי ההכרעה קרובה, וחוששים שלמרות מאבקם הארוך והמתוקשר היועץ לא יפסול את התוכנית, ורצועת החוף הפראית תשנה את אופייה לעד.

 

החשש הזה הוליד בשבועות האחרונים מתקפת מכתבים. כ-4,000 פניות נשלחו ליועץ יהודה ויינשטיין על ידי פעילים ואזרחים; כולן קוראות לו לפסוק נגד תוכנית הבנייה, לבטלה לאלתר ולהחזיר את החוף כולו לציבור. גם השר גלעד ארדן פנה לוויינשטיין. "אין לאפשר ליזם פרטי לפגוע בחוף הים הייחודי ובשמורת הטבע", כתב ארדן, והציע כי הממשלה, באמצעות שר האוצר, תפעיל את סמכותה החוקית ותפקיע את הקרקע.

 

כעת מגיע גל מכתבים נוסף: מנכ"לי ארגוני הסביבה המובילים, "אדם טבע ודין", החברה להגנת הטבע, מגמה ירוקה וחיים סביבה - ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, שיגרו גם הם מכתבים ליועץ. מכתב נוסף יישלח אליו גם מטעם ראשי השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת, בראשות ח"כ דב חנין (חד"ש).

 

המבקר ניצב לצד הפעילים

דו"ח מבקר המדינה בנושא כפר הנופש המתוכנן בפלמחים היה כאמור חריף במיוחד. בדו"ח מצא השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס כי הקרקע נמכרה במחצית מהמחיר המומלץ, וכי המכרז הואץ באופן מכוון כדי שחוק בכנסת שאוסר בנייה קרוב לחוף לא יסכל אותו. עוד מצא המבקר כי התוכנית קוּדמה על ידי מינהל מקרקעי ישראל למרות שלא הוכח כי יש צורך במפעל תיירותי באזור, וכי מוסדות התכנון נהגו ברשלנות והקלו על היזמים. בסיכומו של הדו"ח כתב המבקר כי המהלך כולו פגע בחוף ובאינטרס הציבורי.

 

בעקבות הממצאים הועבר הנושא להכרעת היועץ המשפטי לממשלה. גם הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה הודיעה כי תמתין להכרעתו. בדיון מיוחד שהתקיים בכנסת הודה יושב ראש מנהל מקרקעי ישראל, ירון ביבי, כי נעשו טעויות בהתנהלות סביב התוכנית, וכי גם במנהל ימתינו להכרעתו של ויינשטיין - ולא יאריכו עד אז את תוקף החוזה שניתן ליזם.

 

פעילי הסביבה שגילו את הבנייה בחוף והחלו במאבק זכו בדו"ח המבקר לשבחים רבים. הוא שיבח אותם על שפעלו במרץ להעלאת הנושא אל סדר היום הציבורי וכותב כי "חופי הים בישראל הם משאב טבע ייחודי ומוגבל המיועד לשימוש כלל הציבור ולתועלתו. חובתן של רשויות המדינה למנוע את השתלטותם של בעלי הון וגורמים אחרים על קרקעות ציבוריות אלו ולהבטיח כי חופי הים יישארו בידי הציבור". 

 

כעת, כשההכרעה קרובה מתמיד, שומרים הפעילים על קשר מתמיד עם משרדו של המבקר וממתינים בדריכות לראות האם מאבקם נשא פרי. הם חשים שהסוגיה העומדת לפתחו של היועץ המשפטי לממשלה אינה משפטית בלבד כי אם ציבורית וחברתית. לדבריהם, גם אם יתברר שההסכם סביב הקמת כפר הנופש עומד בסייגי החוק היבש, עדיין מדובר בבנייה שהחוק השורר כיום לא היה מאפשר, ולכן יש להתנגד לה בכל דרך.

 

אך הפעילים טוענים גם כי מעבר לסוגייה המשפטית, מדובר בחוף ייחודי שהופקע מהציבור והועבר לידיים פרטיות. כשיוקם כפר הנופש הוא יהיה למעשה נחלתם הבלעדית של מי שיכול לשלם עבור שהות במקום, ולכן יש למצוא את הפתרון החוקי והכספי שיחזיר את החוף לרשות הציבור.

 

יזמי כפר הנופש מסרו בתגובה: :"התוכנית להקמת כפר נופש באזור פלמחים הינה יוזמה של מדינת ישראל. התוכנית נולדה לאחר מחשבה ותכנון של כל רשיות החוק. היזמים זכו במכרז שהמדינה הוציאה על פי חוק. התוכנית מאזנת בין כלל צרכי הציבור והסביבה.

 

"היועץ המשפטי לממשלה מבין היטב כי קמפיינים מתוקשרים ומתוזמרים לעיתים גורמים לזריית חול בעינים ולא בהכרח חושפים את התמונה האמיתית. כפר הנופש הינו אינטרס של המדינה וכלכלת ישראל אנו בטוחים שויינשטיין מבין את התמונה בכללותה ויורה על המשך קיום ההליכי התכנון ובנייה", לשון התגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוף פלמחים. ארכיון
צילום: אורן חג'ג'
מומלצים