7 שנות מאסר לישראלי שהורשע בחברות בפתח
בית המשפט המחוזי בנצרת קבע עונש מאסר בגין חברות בתנועה הפלסטינית, למרות שזו כבר שנים אינה נחשבת לארגון טרור. השופט בדעת המיעוט מחה על ההחלטה, והציע לנאשם "לפנות לנשיא המדינה, שיעשה לפי חכמתו"
בימים עברו נחשב מפגש של אזרחים ישראלים עם נציגי פתח לעבירה חמורה, שהיו מי שאף שנשלחו בגינה לעונשי מאסר, דוגמת פעיל השמאל המנוח, אייבי נתן.
ברבות השנים נחתמו עם אנשי הארגון הסכמי אוסלו
וראש הממשלה עצמו מתעתד לפגוש בקרוב את העומד בראשו, אבו מאזן - אבל היום (א') קבע בית המשפט המחוזי בנצרת שוב: פתח הוא ארגון טרור.
ערסאן אסעד, בן 58 מאכסאל שבגליל, שנחשב בעבר לאחד הפעילים הבכירים בארגון, נשלח היום לשבע שנות מאסר וישלם קנס בגובה 25 אלף שקלים, לאחר שהורשע בעבירות של סיוע לאויב וקשירת קשר עם אויב בשעת מלחמה.
אסעד עזב את ישראל ללבנון כשהיה בן 18, ומשם התגלגל לאלג'יריה - שם חבר לפתח ואף עסק בגיוס פעילים לשורות הארגון. בין היתר, נפגש באירופה עם ערבים-ישראלים ואחר כך אימן ותידרך אותם בהכנת מטעני חבלה, ששימשו לביצוע פיגועים בשטח ישראל. הוא שב ארצה רק לפני כשנתיים - ונעצר.
במהלך הדיונים במשפטו, ביקשה התביעה למצות עמו את הדין בשל חומרת העבירות שיוחסו לו. מנגד, טען סנגורו כי פתח אמנם הוגדר בעבר כארגון טרור, אך ברבות השנים שינה את דרכיו ועל-כן סבר כי אין כל מקום להעמידו לדין. הוא ציין כי מרשו "קירב את אנשי פתח לתמוך בתהליך השלום ואף סייע לכוחות הביטחון של ישראל לקבל מידע אודות גורל הנווט השבוי רון ארד ונעדרי קרב סולטן יעקוב".
גזר דינו של אסעד נקבע ברוב של שני שופטים, כשהשופט אברהם אברהם, שהיה בדעת מיעוט, סבר כי לאור העובדה כי פתח אינו נחשב עוד לארגון טרור יש להקל בעונש ולגזור עליו שלוש שנות מאסר בלבד וללא קנס.
"מעת שנכרתו הסכמי אוסלו, שינה הארגון מטעמו - ומלוחם בישראל הפך לשותף למשא-ומתן לשלום, עובדה שהשלכותיה בעלות משמעות על העונש שיש להשית על הנאשם", כתב אברהם. "כשם שאיש אינו מעלה על דעתו לעצור את הנושאים ונותנים מקרב הפלסטינים על פעילותם בעבר נגד אזרחי ישראל, אינני סבור כי יש להעניש את הנאשם שלפנינו לפי מידת החומרה ההולמת את המעשים בהם הורשע. נסיבות אלו מקשות עלי מאוד בגזירת דינו".
השופט אברהם ציין בסיום דבריו כי "הנסיבות הללו נותנות בידי הנאשם לפנות לנשיא המדינה, שיעשה לפי חכמתו".
חבריו של אברהם להרכב - סגן-נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, השופט יצחק כהן, והשופט יונתן אברהם, מנו את שורת העבירות שבהן הורשע אסעד. בין היתר, מדובר בהנחת מטעני חבלה בחיפה, בנהריה ובקריית ביאליק ב-1989.
"ביקש לזרוע מוות בישראל"
בניגוד לדעת חברם, הדגישו השניים כי העובדה שאסעד הוא אזרח ישראלי, בניגוד לנציגי הרשות הפלסטינית, משנה את הנסיבות ואת היחס באשר לסוגיית חברותו בפתח.
"נכון שנשתנו העתים, אך לא מדובר בנער מתלהם בן 18 אשר חצה את הגבול, אלא מי שכבר עמד על דעתו וגרם במו ידיו, בכוחו שלו, בחוכמתו, בניסיונו ובהנחייתו - להוצאת פיגועים לאזורים הומי אדם במדינת ישראל", כתב השופט כהן.סגן-הנשיא ציין גם כי העונש שגזר על הנאשם אינו מהווה מיצוי מלא של חומרת הדין במקרה המדובר, שכן לעבירת הסיוע לאויב בעת מלחמה שבה הוא הורשע, הוגדרו בחוק העונשין גם עונשי מוות ומאסר עולם.
עוד ציין השופט כהן, כי במהלך הדיונים לא נוכח לכל גילוי של הבעת צער או חרטה מצד הנאשם. "ענישה צריכה לבטא את תגמול והרתעה בהתאם לחומרה הרבה של מעשי הנאשם, שבמשך 11 שנים לפחות ביקש לזרוע מוות בתוך אוכלוסיית ישראל".
Read this article in English
ערסאן אסעד. שב לארץ ונשלח לכלא
צילום: www.alarab.net
מומלצים