התרגיל עולה שלב: 'קשה להעריך תגובות באמת'
במערכת הביטחון ימשיכו גם היום בתרגיל הגדול, אך גורמים שלוקחים בו חלק מודים כי יש סימן שאלה אחד גדול ומרכזי: "קשה מאוד יהיה לדעת ולהעריך מה תהיה ההתנהגות של האוכלוסייה על כל רבדיה במצב חירום אמיתי"
הנעלם הגדול ביותר - מר ישראלי. תרגיל העורף הנרחב ביותר אי-פעם בישראל, "נקודת מפנה 4", יעלה היום (ב') שלב, אחרי היום הראשון שבמרכזו הופעלו בעיקר כוחות פיקוד העורף. הפיקוד מתנהל בימים אלה כמו במלחמה של ממש, עם שלוש הערכות מצב יומיות בראשות האלוף יאיר גולן.
עשרות רשויות מקומיות יקבלו מהיום סדרת תרחישים ויצטרכו לתת מענה - כל זאת בתרחיש שבו מתנהלת למעלה משבועיים "לחימה" קשה, כשבעורף הולך וגדל היקף הנפגעים ומספרם גדול באופן משמעותי מאלו שבחזית. בהמשך השבוע אף "יחמיר" המצב, כשיתורגלו תרחישים נוספים.
לצד התרגול המשמעותי, מודים אלה שעוסקים בנושא, כי גם לאחר התרגיל יישאר סימן שאלה אחד גדול ומרכזי. "על אף ההפעלה של האזרחים בתרגיל, קשה מאוד יהיה לדעת ולהעריך מה תהיה ההתנהגות של האוכלוסייה על כל רבדיה במצב חירום אמיתי. זאת השאלה הכי חשובה, כי משמעותה מתן אורח רוח לצבא ולמדינה לפעול", אמר ל-ynet גורם שלוקח חלק בתרגיל. הוא הסביר כי לא ניתן לנטוע תחושות פחד בקרב האזרחים או ליצור מצג של אבידות רבות.
"יש כאן מכלול אירועים שאמור לסייע לאזרחים לנהל אורח חיים סביר עד כמה שניתן במלחמה,
אבל ברור שככל שעימות מסוג זה יימשך, ככל שמצב החירום במדינה יעשה קיצוני יותר, ככל שיהיו יותר אבידות, ככל שאוכלוסיות מיוחדות יהפכו לפגיעות - כך תשתנה ההתנהגות של האוכלוסייה", הוסיף הגורם. "זה למעשה המבחן הכי מרכזי שלנו בעימות הבא ואותו לא ניתן לתרגל, אלא רק את המעטפת".
בשיחות עם קצינים, המכירים היטב את אופן התרגיל, עולה כי "נקודת מפנה 4" מהווה צומת דרכים חשוב, בתהליך יסודי ומקיף שמתבצע בצה"ל ובמערכות ביטחון נוספות כבר כארבע שנים. במרכז התהליך נמצא הניסיון להכין ככל שניתן את האוכלוסייה בישראל למצב של מלחמה בכמה חזיתות. חלקים מתהליך זה טרם הושלמו, כך למשל רק במרס 2011 יסיימו 16 רשויות מקומיות ראשונות את כתיבת תוכנית המיגון המלאה במרחבם, 60 אחרות רק יסיימו את שלב המיפוי, גם בבתי החולים צפויים לסיים את כתיבת תוכניות חירום רק בעוד כשנה.
"בתרגיל הנוכחי אנו בוחנים כל מצב חירום אפשרי, כל שיתוף פעולה בין הגופים כדי לתת מענה ראוי", הסביר גורם צבאי. כך, למשל, מתורגלים
לראשונה שני גדודים סדירים לחילוץ והצלה: גדוד "שחר" שהוקם לפני כשנתיים וגדוד "קדם", שהוקם רשמית רק לפני שבועיים.
"כשיצאנו לדרך היה ברור לכולם, שאנחנו נמצאים היום במצב טוב בהשוואה למה שהיה לפני ארבע שנים, יש תוכניות, יש שיתוף פעולה בין הגופים, יש בעלי תפקידים שיודעים מה צריך לעשות, וברור לנו שגם לאחר התרגיל נצא עם לקחים שנצטרך ליישם", אמר גורם צבאי.