יידישע מאמע מביאה את התכנות לילדים חרדים
שפת תכנות לימודית חדשה לילדים מאפשרת גם לתלמידי המגזר החרדי ללמוד יישומי מחשב מתקדמים - בהיותה כולה ביידיש. מפתח התוכנה אומר שיבנה גם גרסאות בערבית, בשם הגישה שלכל ילד מגיעה שפת תכנות בשפת האם שלו
אולם ישנו ציבור רחב אחד אשר ילדיו נשארים מנותקים, יחסית, מלימודי מחשב מתקדמים בכלל ומתכנות בפרט – הציבור החרדי. מעבר לסיבה המסורתית ולשילוב לא-אחיד של לימודי קודש ולימודי חול במוסדות החינוך, ישנה גם מגבלה תרבותית משמעותית - מגבלת השפה.
חברת "עיטם מדעי מחשב", פיתחה שפת תכנות משופרת, אשר מאפשרת לשנות זאת, ובצורה קלה ומבריקה –יידישע מאמע, שפת תיכנות לימודית לילדים, ביידיש.
א גרויסע מציאה
שפה זו אשר פועלת מעל לממשק טקסטואלי וממשק גרפי, מאפשרת לבנות סרטוני אנימציה תלת ממדיים בסיסיים. הסרטונים נכתבים דרך הפעלת אובייקטים קיימים, סקריפטים שחלקם מוגדרים מראש ורכיבים נוספים.
זוהי שפת תכנות פשוטה ונגישה במיוחד – אפילו התנאים אשר מכתיבים את היחס שבין כל אלמנט בתוכנית כתובים בשפה שנועדה לילדים. יידשע מאמע היא גרסה ביידיש של מאמא, שפת תכנות לימודית הפועלת בסביבת Alice.מאמא פותחה על ידי עיטם לפני כחמש שנים, ולאחרונה עברה שדרוג והתאמה לממשק גרפי בעל יכולות תלת ממד. התוכנה המקורית כבר פועלת במערכת החינוך. על מנת להפוך את חוויית הלמידה לנעימה עבור ילדים, מתמקדת התוכנה באנימציות, סרטונים ומשחקונים.
חינוך לנער לפי דרכו
מאיר סלע, מנכ"ל עיטם מדעי מחשב, אמר בראיון ל-ynet: "בתחילה תכננו את גירסת היידיש בתור כלי עבור קשישים אשר מעוניינים ללמוד תיכנות, במטרה להקל עליהם את הלמידה. מאוחר יותר החלטנו לפנות לקהל החרדי, אשר גם בו יש עניין גובר והולך בלימודים טכנולוגיים לגיל הרך".
תיכנות לילדים במבחר שפות. יידישע מאמע
סלע סבור כי שפות תיכנות לימודיות צריכות להיות מותאמות לשפות האם של קהל היעד שלהן. "היות ובשפות תכנות יש מושגים ומונחים רבים שעשויים לבלבל, הילד עשוי לטעות, מבלי לדעת אם הטעות נבעה מתקלת תפעול שביצע, או פשוט מטעות בתרגום", אמר.
מתוך כך, נבנתה שפת מאמע בצורה בה כל רכיביה – הממשק, הכללים ועוד – ניתנים לתרגום באופן מובנה ופשוט יחסית.
ביידישע מאמע ישנם ביטויים, כפתורים ואפילו הודעות שגיאה בשפה האשכנזית המסורתית. "יידיש היא שפה פשוטה יחסית לתרגום", אמר סלע. "ישנן מילים רבות שאין ביידיש, ומקורן באנגלית, ובגלל מבנה השפה פשוט מכניסים אותן כפי שהן, עם הטעמה נכונה".
יום הסקראצ': בואו לראות ילדים מתכנתים
אין זה סוד, כי על אף הבידול החברתי היחסי, המגזר החרדי אינו קופא על שמריו ומאמץ, בדרכו, כלים טכנולוגיים מודרניים מסוימים. היכולת ללמד ילדים וילדות חרדיים בגילאי בית ספר יסודי את רזי התכנות – מבלי לפגוע במסורתם ושפתם, היא חידוש מבורך.
המגזר הערבי מעדיף עברית
בימים אלו שוקדת החברה גם על גרסה בערבית ספרותית, על מנת להקל על לימוד תיכנות גם במוסדות החינוך הערבי בישראל. להפתעתם, גילו אנשי עיטם כי המגזר הערבי מעדיף להשתמש, בשלב זה, בגרסה העברית של התוכנה.
אך החברה רואה שווקים פוטנציאליים אחרים לגרסה הערבית שהיא מפתחת: "אנחנו לא שוללים הפצה של גרסה זו למדינות כמו ירדן ומצרים", אמר סלע. "גם במדינות אלו ישנה מגמה של חינוך טכנולוגי, ושפת 'מאמא' עשויה להתאים לילדיהן".
פיתוח גירסת היידיש של התוכנה הושלם רק לפני מספר ימים, והחברה מתחילה רק עכשיו להציע אותה ללקוחות פוטנציאליים. בשלב זה, עדיין לא נתקבלה תשובה מנציגי המגזר החרדי אליהם פנו מאיר סלע והנהלת עיטם.