שתף קטע נבחר

משוכת המשכנתא: "דרושה מדיניות ממשלתית"

בישראל של היום, גם משכורות גבוהות אינן בהכרח מספיקות כדי להצליח לרכוש בית. החלטת הנגיד על הקשחת תנאי המשכנתא הערימה על הזוגות הצעירים קשיים נוספים, אבל הטענות מופנות לממשלה, שלא קובעת מדיניות דיור מסודרת

הנחייתו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להקשיח את התנאים למתן משכנתא בבנקים - העלתה לכותרות את הקושי הגובר בציבור הרחב לרכוש דירות. בעוד המצב קשה בין כה וכה, הציבה ההחלטה רק מהמורות נוספות בדרכם של זוגות צעירים רבים להשיג קורת גג משל עצמם, וגם בארגונים החברתיים מזהירים מפני השלכות קשות של המהלך, שספג ביקורת נוקבת זמן קצר לאחר ההודעה.

 

איתי ויערה נישאו כבר לפני שנתיים. בני הזוג, בשנות ה-30 לחייהם, גרים במרכז הארץ ולמרבה מזלם,

מתפרנסים בכבוד ומחזיקים במשרות שמכניסות בכל חודש לחשבון הבנק שלהם שכר מעט גבוה מהממוצע. למרות המאמצים הרבים, האפשרות לרכוש דירה עדיין לא נראית באופק.

 

"אנחנו פשוט לא מצליחים לחסוך, וגם להורים שלנו אין יכולת כלכלית לסייע לנו לרכוש דירה", סיפרו השניים ל-ynet. "אפשר להבין את הבנקים שמנסים להימנע מלהגיע למצב דוגמת זה שהיה בארצות-הברית, אבל האחריות כאן צריכה להיות של המדינה. שם צריכים לחשוב איך תומכים בצעירים כדי שיוכלו להשיג לעצמם משהו כל-כך בסיסי כמו בית. ההחלטה של היום תרחיק עוד יותר את הסיכוי של המשפחה הצעירה שלנו לרכוש דירה".

 

דברים ברוח דומה אמרו גם באגודה לזכויות האזרח, גם שם הטילו את האחריות לגיבוש מדיניות דיור על הממשלה. "אין שום מדיניות ברורה בנושא. המדינה צריכה לקחת בחשבון את ההשלכות שיהיו להחלטת הנגיד על רבדים רבים באוכלוסיה ולספק פתרונות למצב, כמו דיור בר-השגה", אמר עו"ד גיל גל-מור. "מהמהלך הזה ייפגעו שוכרי דירות ואנשים ללא הון עצמי, כיוון שיותר ויותר ייאלצו לשכור דירות במקום לקנות ומחירי השכירות עלולים לזנק".

 

בעמותת "ידיד" מסייעים מדי שנה לכ-10,000 איש בהסדרת סוגיות דיור שונות, כשמחצית מהמקרים עוסקים במשכנתאות, כ-2,000 מהם במצבים של קבלת צווי פינוי. נתונים שהציגו בארגון הצביעו כי בשנה האחרונה חלה ירידה במספר המקרים שבהם פונו דיירים מבתיהם, בשל השינוי בחוק ההוצאה לפועל המטיל על הבנקים את האחריות לספק עבורם דיור חלופי.

 

"מתכון ודאי להתרסקות"

למרות כל זאת, נרשמו עדיין כ-1,500 מקרים של פינוי משפחות מבתיהן, כשברוב המקרים החליטו הדיירים לחסוך לעצמם את עוגמת הנפש ועזבו את המקום מרצונם. עם זאת, חל גידול משמעותי באיחורים שנרשמו בתשלומי המשכנתא, שרק אשתקד עמד מספרם על 15 אלף.

 

בארגון מציגים תחזית קודרת לעתיד הקרוב, בשל מגמת הכרסום במעמד הביניים בשנים האחרונות והירידה ההדרגתית בשכר. סמנכ"ל "ידיד", רן מלמד, קבע גם הוא כי היעדר מדיניות קבועה היא שיוצרת את התוהו ובוהו עבור זוגות צעירים המחפשים דירות. "הבעיה האמיתית היא שאין פתרונות של שכירות למספר שנים במחירים נוחים, שתאפשר לזוגות צעירים לחסוך כסף ובאמצעותו לרכוש אחר כך בית.

זה גרם לכך שאנשים עושים הכל כדי לרכוש דירה, ובחלק לא מבוטל מהמקרים לוקחים משכנתאות, שיחד עם עלות הארנונה מביאים את הוצאות הדיור לנגוס ביותר מ-30 אחוזים מהכנסות המשפחה. זה המתכון הכמעט-ודאי להתרסקות כלכלית ולאיבוד הנכס".

 

מלמד קרא למשרד השיכון ולמינהל מקרקעי ישראל לפעול כדי להוציא מיד לפועל פרויקטים של דיור בר-השגה לזוגות צעירים, עם אפשרויות הן להשכרה והן למכירה. גורמים במשרד, שם התקבלה הנחיית הנגיד בזעם, אמרו כי הופתעו מאוד מהמהלך. "כל העניין נפל עלינו כרעם ביום בהיר. הוחלט על צעד רציני מאוד מבלי שמישהו בכלל חשב להתייעץ אתנו".

 

אותם גורמים צופים גם הם השלכות קשות, והאשימו כי "במקום לקבל החלטות, כמו למשל להעלות את הריבית רק במקרים של רכישת דירה חדשה, קובעים משהו מחוסר כל תועלת חברתית. המדינה צריכה להפנות יותר תקציבים כדי לסייע לזוגות צעירים, אבל לא מוכנים לשמוע שם על זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה חדשה במרכז. הצעירים מתרחקים
צילום: עופר עמרם
צילום: עופר עמרם
רן מלמד. אין פתרונות
צילום: עופר עמרם
מומלצים