קיסינג'ר: טהרן מסכנת את רוסיה יותר מאת ארה"ב
הדיפלומט המיתולוגי הופיע לשימוע בסנאט כדי לדון באיום הגרעין האיראני. הנרי קיסינג'ר טען שרוסיה דווקא מודאגת מאיראן אך היא מתפתה לרווחים מעסקאות עם המדינה העשירה בנפט
מזכיר המדינה האמריקני לשעבר הנרי קיסינג'ר הביע אכזבה מהתנהלותה של רוסיה בנושא הגרעין האיראני. הדיפלומט המיתולוגי טען היום (ג') בפני הסנאט שהקרמלין מתפתה לרווחים כלכליים וכך פוגע בארצו.
קיסינג'ר הופיע בשימוע שערכה ועדת החוץ של הסנאט בוושינגטון ודן במאמצים הבינלאומיים להטיל סנקציות על הרפובליקה האיסלמית. "איראן גרעינית היא סיכון גדול יותר לרוסיה מאשר לארצות הברית, משום שהן שכנות והאוכלוסיה העצבית של רוסיה היא ברובה מוסלמית ותומכת באיראן. בהתבסס על שיחותי עם מנהיגי רוסיה, אני משוכנע שהם מאוד מודאגים מאיראן".
קיסינג'ר זוכה להסבר מהסנאטור ג'ון קרי (צילום: AFP)
אולם הדיפלומט בדימוס הדגיש שלמרות החשש של הקרמלין מפני פצצת אטום איראנית, "הרוסים נמנעים מלהיכנס לעימות שבו הם יאלצו לשאת בתוצאות". לא פחות חשובה בעיניו העובדה ש"רוסיה מתפתה לרווחים כלכליים ממכירות לאיראן, גם בשעה שהם מודעים לסכנות לטווח ארוך. אם המגמה הנוכחית תימשך, ואיראן תמשיך לבנות את הבסיס הגרעיני שלה, אני לא רואה איך רוסיה תוכל להימנע מלעמוד מול כמה מהתוצאות שלה".
הוא אמנם בירך על טיוטת ההחלטה לסנקציות שגיבשו המעצמות, לרבות רוסיה, אך טען שהן לא חזקות מספיק. "אני מאוכזב מההתנהלות של רוסיה בהקשר לנושא האיראני, ואני מאוכזב שהם הוציאו מהסנקציות את המערכת להגנה מפני טילים שהם הסכימו למכור לאיראן", אמר בהתייחס לעסקת טילי ה-S-300.
הדיפלומט הוותיק היה מרכיב מרכזי במדיניות החוץ האמריקנית במשך יותר משני עשורים. קיסינג'ר, יהודי יליד גרמניה, שימש כיועץ לענייני ביטחון תחת הנשיאים ג'ון קנדי ולינדון ג'ונסון. בהמשך הוא כיהן כראש המועצה לביטחון לאומי ולאחר מכן כמזכיר המדינה של הנשיאים ריצ'רד ניקסון ו ג'רלד פורד. בתקופה זו הוא פעל רבות למען התחממות היחסים עם ברית המועצות.
קיסינג'ר אינו היחיד שלא מרוצה מהסנקציות, אלא גם הקונגרס האמריקני עצמו. ועדת השירותים המזוינים של בית הנבחרים ביטאה את מורת הרוח כשהמליצה
לאלץ את הפנטגון להימנע מקניית דלק מחברות שעושות עסקים עם תעשיית האנרגיה באיראן.
ההחלטה טעונה אישור בשני בתי הקונגרס, ואם תאושר היא תוביל להפסדים בסך מילארדי דולרים לכמה חברות אירופיות. כמה ענקיות נפט - בהן "ויטול" ההולנדית ו"טוטאל" הצרפתית - כבר הודיעו על כוונתן להפסיק לסחור עם איראן ברגע שתאושר חבילת הסנקציות במועצת הביטחון של האו"ם.