מנתח הלב הסקסי שמבריא את אמריקה מגיע לישראל
אחרי שהגיע לשיא בקריירה המקצועית שלו כמנתח לב החליט ד"ר מחמט אוז, הרופא הטלוויזיוני הכי פופולרי באמריקה, לגדוע את הענף שהוא יושב עליו ולחנך את הציבור להיות בריא יותר. לקראת התחלת שידור תוכניתו בארץ החודש, ריאיון בלעדי וטיפים פשוטים ליישום
היו זמנים שבהם רופא היה סמל לחוכמה, אמינות ואפילו הירואיות מסוימת (זוכרים את סמל הסטטוס: מכונית יד שנייה מרופא?), אבל הזמנים האלה חלפו והיום גיבור התרבות הוא ללא ספק הסלבריטי. באמריקה מתרחשת לאחרונה תפנית מעניינת שבה מתמזג גיבור העבר עם גיבור ההווה ומציע לציבור דמות חדשה להערצה: הרופא־הסלב. או בשתי מילים: ד"ר OZ (אוז).
מיהו אותו רופא נערץ? מדובר בדמות חידתית ורבת סתירות. מצד אחד, הוא הנחה פינה קבועה בתוכנית של אופרה ווינפרי, המשודרת גם בארץ, וכיום הוא מנחה תוכנית אירוח יומית פופולרית, "המופע של ד"ר אוז", המשודרת בכל רחבי אמריקה ונהנית מרייטינג של 1.7 מיליון בתים. מצד שני, הוא רופא שנחשב עילוי בתחומו; מצד אחד, הוא מנתח לב. מצד שני, הוא מקדם ענפים אזוטריים של רפואה הוליסטית ושופע טיפים של חוכמה עממית; מצד אחד הוא נבחר על ידי מגזין PEOPLE כאחד הגברים הסקסיים באמריקה לשנת 2009. מצד שני, זה לא מפריע לו להיות איש משפחה למופת המגדל עם אשתו ארבעה ילדים בני 10־24.
קטע מתוך"'ד"ר אוז", באדיבות ערוץ הבריאות בכבלים ובלווין
כוכב ורופא
אז מי הוא ד"ר אוז האמיתי? הכוכב או הרופא? הדמות שמטבע המדיום היא פשוטה, שטחית ורדודה או החוקר המעמיק? האם בכלל ייתכן דמיון בין השניים? ד"ר אוז, שתוכניתו תעלה בשלישי הקרוב בשעה 22:30 בערוץ הבריאות, משוכנע שהתשובה חיובית. "יש יותר דמיון משוני בין שני סוגי העיסוקים שלי", הוא אומר בריאיון בלעדי למגזין מנטה. "בחדר הניתוח אני מוקף באנשים המוכשרים ביותר בתחומם - אחות חדר הניתוח המכירה כל סכין ומכשיר לפרטי פרטים, המרדימה שלי, והטכנאי האחראי על מכשיר הלב־ריאה שיודע בדיוק מה לעשות כדי לשמור על מוחו של החולה מחומצן בשעה שאני עוצר את הלב מלפעום. כך גם על סט הצילומים - אחראי התאורה שולט במאות אורות ופילטרים המתאימים לאווירה ולמיקום, מנהל הבמה מתאם את הכוריאוגרפיה של כל התוכנית כך שהתהליך ייראה כאילו נעשה ללא מאמץ, והאחראי על האביזרים בונה מכשירי הדגמה משוכללים כדי לעזור לצופים ללמוד בדרך פשוטה. החשוב מכל, האנרגיה שאני חש בחדר הניתוח מקבילה לזו שמתעוררת בי בשעת התוכנית, וזו לא אותה אנרגיה שאני חש במצבים אחרים בחיי. מעבר לזה, יש צוות רפואי גדול שמפקח על המידע שאנו מעבירים, בדיוק כמו שבבית החולים יש שיתופי פעולה בין רופאים שחוזרים ובודקים שתוצאות הבדיקות או צילומי הרנטגן אכן נלקחו ופוענחו כהלכה".
הציבור צמא לידע רפואי
מחמט (מוחמד, בטורקית) אוז, נולד ב־1960 בקליבלנד, אוהיו, למוסטפה וסונה, מהגרים מוסלמים מטורקיה שהגיעו לצורך התמחות האב באמריקה ברפואה. אוז עצמו סיים תיכון במדינת דלאוויר שבארצות הברית וחזר לטורקיה כדי להתגייס לצבא הטורקי ולא לאבד את אזרחותו שם.
התבוננות בקורות חייו לאחר שחזר לאמריקה מגלה רופא עילוי: בוגר הרווארד שבמקביל ללימודי הרפואה שלו עשה גם תואר שני במינהל עסקים והתקדם בקצב מטאורי למשרת פרופסור לכירורגיה במרכז הרפואי המוביל של אוניברסיטת קולומביה. עד שהחליט להקדיש את רוב זמנו לקריירת התקשורת שלו הוא הספיק לנהל את המרכז לרפואה משולבת ואת מכון הלב של המרכז הרפואי בבית החולים הפרסביטריאני המסופח לאוניברסיטת קולומביה. בו זמנית עסק במחקר ועל שמו רשומים 400 מאמרים בעיתונים מדעיים וכן כמה פטנטים בתחום ניתוחי לב. אפילו היום, כשהוא מפיק ומנחה את תוכנית הטלוויזיה שלו, הוא מקפיד להמשיך ולנתח לפחות יום בשבוע.
בגיל 35 הוא כונה על ידי הניו יורק טיימס "הרופא המצליח ביותר בקרב בני גילו". לפני כעשור החל להופיע כאורח בתוכניות טלוויזיה, ומשם התקדמה הקריירה הטלוויזיונית שלו באותו קצב שבה התקדמה הקריירה שלו כרופא. ב־2003 השיק תוכנית בשם "חוות דעת שנייה" בדיסקאברי הלת', שבעקבותיה קיבל תפקיד של יועץ מדעי ואורח קבוע בתוכניתה של אופרה ווינפרי. הצלחתו הייתה גדולה כל כך, עד שבשנת 2009 הפך להיות מנחה של תוכנית אירוח עצמאית. חוץ מהתוכנית הפופולרית יש לו אתר אינטרנט, ובאתר נוסף שהקים (realage.com) בשותפות עם ד"ר מייקל רויזן רשומים 27 מיליון אנשים. ביחד עם ד"ר רויזן הוא הוציא סדרת ספרי מדריך בשם YOU (בתרגום לעברית יצא המדריך הראשון בשם: "גוף האדם: הוראות תחזוקה" בהוצאת מטר).
"במשך הרבה שנים האמנתי שהרפואה עומדת לספק את כל המאוויים המקצועיים שלי", הוא מספר, "אבל אחרי כמה שנים שבהן עבדתי כרופא, התחלתי להרגיש מתוסכל מהידיעה שהאנשים שהגיעו אלי לחדר הניתוח היו יכולים שלא להגיע אליו לו היו יודעים אפילו שנתיים קודם מה עליהם לעשות כדי שמצבם לא יידרדר. אחרי שהתלוננתי על כך לא פעם בפני אשתי, היא אמרה שעלי להתחיל לעסוק בחינוך ובהסברה, ושהמדיה הטובה ביותר לכך היא הטלוויזיה. לאחר שאשתי הפיקה את תוכנית הטלוויזיה הראשונה שלי "חוות דעת שנייה", עברתי להיות היועץ הרפואי בתוכניתה של אופרה ווינפרי. הפופולריות שלי הלכה ועלתה, מה שגרם לי להכיר בצמא הגדול שיש בציבור לידע רפואי".
זאת המטרה שלך בתוכנית? לספק לציבור ידע רפואי?
"המטרה שלי היא לעקור את הענף שעליו אני וחבריי המנתחים יושבים, או במילים אחרות, לגדוע את הפרנסה שלנו. בנקודה מסוימת בחיי הבנתי שבכל יום עבודה אני משפיע על חייו של אדם אחד. לעומת זאת, באמצעות תוכנית הטלוויזיה שלי אני מסוגל להשפיע בכל יום על בריאותם של מיליוני אנשים".
נשמע פשטני מדי. אנשים יצפו בטלוויזיה וילמדו איך לדאוג לבריאותם?
"ברור שאין די בידע כדי לגרום לאנשים לשנות את דעתם. צריך לעבוד גם על הרגש, ועל בסיס ההנחה הזאת אנו בונים את התוכנית שלנו. אנו מתחילים באייטמים חדשותיים כדי לזכות בתשומת הלב של הקהל, ואז עוברים לסיפורים אישיים שעובדים על הרגש, ולבסוף מסיימים עם קטעים משעשעים שעובדים על הדמיון של הצופה."
הילרים בחדר הניתוח
ד"ר אוז מפשר לא רק בין דרישות חדר הניתוח לדרישות עולם התקשורת, אלא גם בין הסטנדרטים ההגיוניים של עולם המדע והמחקר, ובין הסובייקטיביות ההוליסטית המאפיינת את הרפואה המשלימה.
עוד בגלגולו הראשון כמנתח צעיר הוא ייסד את המרכז לרפואת לב משלימה במרכז הרפואי הפרסביטריאני בקולומביה. במרכז נערכו מחקרים על שילוב שיטות רפואה משלימה – היפנוזה, תזונה, תוספי מזון, מדיטציה והילינג בניתוחי הלב. כתבה שהתפרסמה בניו יורק טיימס לפני 15 שנה, תיארה את החדשנות והנועזות של ד"ר אוז שהכניס לחדר הניתוח הילרים. וכך, בזמן שהוא וצוותו עסקו בניתוח מעקפים או בניתוח לב פתוח, עמדו ההילרים לצדם וערכו למנותח טיפול אנרגטי ודאגו לזרימה טובה יותר של המרידיאנים שלו.
מן הסתם, ד"ר אוז מושפע לא מעט מאשתו, ליסה, מפיקת טלוויזיה לשעבר וכיום מומחית לרייקי. ליסה גדלה בבית של מנתח לב ומומחית לתזונה ועשבי מרפא שיחד מצאו את הדרך לגדל את הילדים בין זריקות פניצילין לתה צמחים, ואף להמליץ לחולים לשלב בין הידע הקיים בשתי האסכולות. וכך גם בעלה, שלא רק ממליץ, אלא גם מנסה שיטות שונות של רפואה משלימה ומתרגל תרגילי יוגה על בסיס יומיומי.
"במסגרת עבודתי באחד מבתי החולים המובילים ביבשת יצא לי להיתקל בהרבה טיפולים רפואיים חדשניים. חלקם היו בגדר פריצות דרך של ממש", הוא מספר על הרומן שלו עם הרפואה המשלימה. "עם זאת צריך לזכור שאף אחד מאיתנו לא המציא את הגלגל. האנטיביוטיקה הראשונה הייתה למעשה שימוש בכסף לטיפול בכוויות, תרופה עתיקה. כך גם השימוש בעלוקות לריפוי פצעים וחתכים. אנו מתבססים על השימוש בשיטות האלה עד עצם היום, כך שגם מי שנע על גלגלי גומי חדישים וגם מי שנע על גלגלים עשויים מעץ, נע קדימה באותו הכיוון".
למרות שהוא נראה רציני כשהוא לבוש במדי מנתח בתוכניתו, הרי שהקשבה לעצותיו עשויה לעורר חיוך. אכלו אגוזים, חייכו, עשו סקס. נו, באמת, האם בטיפים העממיים האלה מצויות החדשות המרעישות? אבל העובדה שהציבור מצביע בעיניים ובוחר להעביר את אחוזי הצפייה שלו מהרופא המבריק בסדרת הטלוויזיה "האוס" או הרופאים בעלי התושייה ב"אי אר" לד"ר אוז, אומרת משהו.
"הצמא של הציבור לידע רפואי הוא אינסופי, לפחות אם שופטים על פי ההצלחה הגדולה של תוכניתי", הוא מנסה להסביר את סוד הצלחתו. "אנשים רוצים לחיות חיים ארוכים יותר, הם רוצים שבני משפחותיהם ויקיריהם ייהנו מאיכות חיים. התוכנית שלי, כמו תוכניות רפואיות נוספות, מוכיחה שהידע הוא המפתח לשינוי חיינו. באמצעות התוכנית אני מעוניין ללמד אנשים לא רק לזהות סימני מחלה אלא בעיקר שיטפלו בעצמם טוב יותר כל עוד הם בריאים ולא יגיעו למצב שבו יהיו חולים".
הבנתי שבכל יום עבודה אני משפיע על חייו של אדם אחד. לעומת זאת, באמצעות תוכנית הטלוויזיה שלי, אני מסוגל להשפיע בכל יום על בריאותם של מיליוני אנשים
"הצמא של הציבור לידע רפואי הוא אינסופי"
שתה תה, תהיה יפה: מבחר טיפים של ד"ר אוז
(ואל תגידו שלא שמעתם אותם מאיתנו מזמן)
1. שתו תה ירוק: הפוליפנולים (תרכובות כימיות טבעיות המיוצרות בצמח) שמצויים בתה הירוק נלחמים בתאים סרטניים, מחזקים את הלב ועוזרים למטבוליזם.
2. אכלו ארוחת בוקר: ארוחת בוקר תסייע לכם להימנע מנשנוש שטויות על הבוקר, מה שיעזור לכם לשמור על המשקל.
3. הקפידו לישון 7־8 שעות בכל לילה: השינה עוזרת להפגת מתחים ולשיפור הזיכרון.
4. בדקו את הצואה שלכם: היא צריכה להיות חלקה ובצורת S. אם היא יוצאת בצורת אבנים קטנות, אתם אולי סובלים מעצירות. אכלו יותר סיבים ושתו מים.
5. צחצחו שיניים ונקו את החניכיים בחוט דנטלי: ככה תמנעו דלקת חניכיים שעלולה להתפתח לבעיה בלב.
6. עשו יוגה: היוגה מורידה לחץ דם, מאיטה את קצב הלב ומרגיעה מתחים ולחצים.
7. היו מטופלים ערניים: לפני שאתם מחליטים לבצע הליך פולשני, לכו תמיד לשמוע חוות דעת נוספת. שמרו את התיקים הרפואיים שלכם וקראו על כל בעיה רפואית שיש אצלכם במשפחה.
8. היפטרו מהכרס: זה יעזור לכם להימנע מהתקף לב ומסוכרת, וימנע ירידת טסטוסטרון הנחוץ לשמירה על חיי מין בריאים.
9. צחקו: צחוק מקרב בין אנשים, מוריד את לחץ הדם ומחזק את מערכת החיסון.
10. עשו סקס לפחות פעמיים בשבוע: מעולה להפחתת לחץ ולשמירה על כושר.
11. הכירו את ה"מספרים" שלכם: לחץ הדם צריך להיות 115/75, הכולסטרול הרע (LDL) נמוך מ־100, קצב הלב במנוחה מתחת ל־70, ורמת הסוכר לאחר צום - פחות מ־100.
12. הרימו משקולות: ככה תבנו שרירים ותשרפו קלוריות.
13. אכלו אגוזים ושקדים: אגוזים לסוגיהם הם המקור הטוב ביותר לשומנים בריאים. אם תאכלו אותם 30 דקות לפני הארוחה, זה ירגיע את הרעב ויעזור לכם להימנע מאכילת יתר.
14. טלו ויטמין D: הוויטמין ימריץ את מערכת החיסון להילחם בסרטן, בסוכרת ובמחלות לב. 1,000 יחידות ליום הן המינון המתאים לרוב האנשים.