רוח קרב: דרום קוריאה פתחה בתרגיל נגד צוללות
העימות בין הקוריאות פרץ בגלל הטבעת הספינה "צ'אונן". בעקבות התקרית החליטה סיאול לאמן את הצי בזיהוי צוללות של האויב. הצפון השיב בביטול ההסכם להסדרת הגבול הימי
הצי של דרום קוריאה פתח הבוקר (ה') בתרגיל רחב היקף שנועד להכשיר את הצי להתמודדות עם איום צוללות. זמן קצר לאחר מכן הודיעה צפון קוריאה על זניחת הסכם בין המדינות שאמור למנוע היתקלויות בים.
מסיאול נמסר שהתמרונים הצבאיים אמורים לאמן את חיל הים בזיהוי חדירת צוללות של הצפון הקומוניסטי למים הטריטוריאליים של הדרום. חצי האי הקוריאני נמצא על סף עימות מאז פרסום דו"ח חקירה שקבע כי צפון קוריאה ירתה טורפדו שהטביע את ספינת הקרב "צ'אונן" לפני חודשיים.
ניסוי בירי. ספינת הדרום בתרגיל הימי (צילום: AFP)
צבא צפון קוריאה הודיע בתגובה שהוא "מבטל לחלוטין" הסכם שנחתם בין שתי הקוריאות להסדרת הגבול הימי הנפיץ. "כל ספינה שתחדור למימינו מהדרום תיתקל בתקיפה מיידית", נמסר בסוכנות הידיעות הרשמית של המשטר הקומוניסטי בפיונגיאנג.
בשבוע האחרון ניתן להבחין בהסלמה מתמשכת ברטוריקה ובצעדים שנוקטות שתי המדינות על רקע הטבעת הספינה "צ'אונן". נשיא הדרום, לי מיונג-בק, הורה להשעות את המסחר עם שכנתו, והבטיח לפעול במועצת הביטחון של האו"ם. יריבו מצפון, קים ג'ונג איל, הודיע בתגובה על "כל הקשרים" עם הדרום ואף הורה לצבאו להיערך למלחמה נגד סיאול.
ארצות הברית התייצבה לצד בעלת בריתה לכל אורך העימות. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, שסיימה אתמול ביקור בסין, החליטה לעצור בסיאול לפני חזרתה לוושינגטון כדי להיפגש עם הנשיא לי ולדון עימו בגיבוש חזית
מאוחדת. "זו היתה פרובוקציה לא מקובלת", אמרה קלינטון על הטבעת הספינה. "לקהילה הבינלאומית יש אחריות וחובה להגיב", הוסיפה מזכירת המדינה.
שתי הקוריאות הן אחד ממוקדי הסכסוך הגדולים בעולם, מאז שהתפצלו המדינות בתום מלחמת קוריאה ב-1953. הגבול ביניהן הוא אחד השמורים והמחומשים בעולם, וכ-28 אלף חיילים אמריקנים פרוסים בדרום כחלק מתוכנית הסיוע של וושינגטון לסיאול. בצדו השני של הגבול ניצבים מיליון חיילים צפון קוריאנים השייכים לאחד הצבאות הגדולים בעולם, על-אף היותו מיושן מאוד.