הנזק לשמורת גמלא עצום; השיקום יארך שנים
איש רשות הטבע והגנים בגולן: הנזק עצום; מדובר באלפי דונמים של שטח טבעי שעלו באש ונהרסו כליל. את הנשרים הצלנו, אבל יש בשמורה גם חזירים, צבים, חוגלות, נחשים וקיפודים; כל אלה לא הספיקו להינצל. השיקום ייארך שנים רבות. "לבסס עץ אלון בשטח למשל לוקח פרק זמן של עשר שנים"
רבבות דונמים של חורש טבעי, על כל החי והצומח שבו, נשרפו בדליקה היום (ה') בשמורת גמלא ברמת הגולן. ברשות הטבע והגנים מעריכים כי ייקח שנים לשקם את הנזק שנגרם לטבע. על פי הערכות, הנשרים החיים בטבע בשמורה התרחקו מהמקום עם פרוץ הלהבות. את הנשרים הצעירים יותר, שמגדלים בכלוב איקלום, חילצו למקום מבטחים ואז החזירו למתחם המגודר כשהלהבות מסביבו כובו.
שבעה צוותי כיבוי בסיוע ארבעה מטוסי כיבוי, פקחים של רשות הטבע והגנים וקק"ל, סיירי המועצה האזורית גולן, שתי פלוגות חיילי צה"ל ומתנדבים ממשיכים להיאבק בשריפה הגדולה, שפרצה בשמורת גמלא והתפשטה לכיוון נחל דליות. השריפה אינה מסכנת בשלב זה את בתי היישובים כנף ומעלה גמלא, אולם הכבאים ממשיכים בפעילות נמרצת מחשש לשינוי בכיוון הרוחות החזקות הנושבות במקום. פעולות הכיבוי אמורות להימשך עוד שעות רבות.
"הנזק גדול מאוד; מדובר באלפי דונמים של שטח שעלו באש ומארג שלם של חורש טבעי, צמחייה ובעלי חיים שפשוט נשרפו כליל ונהרסו", אמר בשיחה עם ynet איתן ניסים, סגן מנהל מרחב גולן ברשות הטבע והגנים. "בשל העובדה שמדובר בשטחים כה נרחבים, הרי שהנזק לבתי הגידול ולבעלי החיים בהם - עצום".
מנכ"ל רשות הטבע והגנים אלי אמיתי העריך במהלך סיור במקום כי למעלה מ-30 אלף דונם של חורש טבעי עלו באש בשריפה. נכון לשעות הצהריים, אמדני הנזק עדיין מתגבשים אך ההערכות פסימיות למדי. "צריך לקחת בחשבון שהשריפה עדיין לא בשליטה והאש עוד משתוללת", אמר איתן ניסים. לדבריו, כל שטחי קליטת הקהל בשמורה נשרפו, אך ישנם עוד שטחים נוספים שהאש טרם הגיעה אליהם.
נזקי השריפה בשמורת גמלא (צילומים: אסנת איתן, רשות הטבע והגנים)
גורמים בשירותי הכבאות העריכו כי הסיבה לפרוץ השריפה היא ירי פגזים בשטח אימונים של צה"ל שהתפשט לשדה קוצים ומשם הוביל לשריפה גדולת ממדים. אמיתי פנה לגורמי צה"ל הבכירים בפיקוד הצפון בבקשה להקפיד בצורה הדוקה יותר על פעילותם בשטחי אש, ועריכת בידוד קפדני בין שטחי האש לשטחים הפתוחים כדי למנוע הישנות שריפות מסוג זה.
הנשרים חולצו; החיות האחרות לא הצליחו להימלט
בשמורת גמלא קיים ריכוז ייחודי בקנה מידה עולמי של נשרים. אלה שחיים בטבע בשמורה התרחקו מהמקום עם פרוץ הלהבות, אך כשהאש המשיכה להתפשט התעורר חשש כבד לגורלם של נשרים צעירים, ששוכנו בכלוב איקלום בשמורה.
הנשרים הצעירים בכלוב האיקלום
כלוב האיקלום הוא מתחם מגודר בו מגדלים את הדורסים הצעירים לפני שמשחררים אותם לחיים עצמאיים בטבע. בשעות הבוקר מיהרו אנשי השמורה לחלץ את הנשרים הצעירים מהכלוב ולהעביר אותם למקום מבטחים. אחר כך, כשהאש סביב כלוב האיקלום כובתה, הושבו הנשרים הצעירים לתוכו.
אך מלבד הנשרים יש בשמורה גם זוחלים רבים ויונקים - שברובם לא הספיקו להימלט מהאש. "יש בשמורה הרבה מאוד בעלי חיים, כולל חזירים, צבים, חוגלות, נחשים וקיפודים. כל אלה לא הספיקו להינצל", מעריך נסים.
אנשי המקצוע ברשות מעריכים כי חלק מהנזקים שנגרמו לטבע בשמורה לא יהיו ניתנים לשיקום. "חלק מהנזקים הם בלתי ניתנים לאומדן. חלק ניתן יהיה לשקם, אך זה עשוי לקחת זמן רב מאוד. לבסס עץ אלון בשטח למשל לוקח פרק זמן של עשר שנים", אומר נסים
ועם זאת, אסנת איתן דוברת רשות הטבע והגנים אמרה שלמרות הנזק הכבד מעגל החיים נמשך. "המראה של חסידות המגיעות למקומות המפויחים לאסוף מזון שעלה על פני הקרקע, מראה כי הטבע ממשיך את מעגל החיים שלו בנסיבות לא רגילות".
בשמורה מצויים גם שרידי הישוב העתיק גמלא, הממוקמים לרגל נקודת התצפית. האתר הארכיאולוגי ספג נזק כבד בשריפה. "מדובר באבני בזלת ובחלק מהמקרים יהיו נזקים בלתי הפיכים וממצאים ולמוצגים הארכיאולוגיים. רק בעוד מספר ימים נוכל להגיע ולבדוק זאת מקרוב", אמרה איתן. גם המצפור המשקיף על הצוק, שבו הוצב ציוד מעקב אחר הנשרים, ניזוק באופן קשה מאוד.
מחר מקווים אנשי רשות הטבע והגנים לקיים בשטח הערכת מצב מקצועית, בשיתוף צוות האקולוגים ואנשי המשרד להגנת הסביבה. בהערכת המצב הזו ינסו לאמוד את הנזק וכן את אפשרויות השיקום שלו.
מנכ"ל הרשות אמיתי החליט כי לאחר שיסתיימו פעולות הכיבוי תיפתח השמורה למבקרים ללא תשלום על מנת לתת אפשרות למטיילים להיחשף למראות הקשים שספג הטבע. פרט לשמורת גמלא, נזקי השריפה כוללים גם את נחל דליות, נחל גמלא, נחל המפלים ופאתי שמורת היהודיה.