שתף קטע נבחר

פלופונס: לקחת את החופשה באוּזו

המשבר המדיני עם טורקיה מאלץ ישראלים רבים לחפש יעד חלופי לחופשת הקיץ, ובמרחק אותן שעות טיסה יש אחד כזה: הכירו את חצי האי פּלוֹפוֹנֶס - היכן שהסלט באמת יווני, האוזו נשפך כיין והמיתולוגיה היוונית היא לא סתם עוד סיפור

אם שמעתם פעם על חצי האי פּלוֹפוֹנֶס (Peloponnese), ויש גם שיאמרו "פלופונסוס", ודאי תיזכרו במעומעם במושגים כמו ספרטה, אתונהאגממנון וכמובן, "מלחמות הפלופונס", שחלקנו למד עליהם בשיעורי היסטוריה בבית הספר.

 

אבל למעשה, חצי האי שבדרום-מערב יוון הוא הרבה יותר מרק היסטוריה אירופית עתיקה. השילוב של אתרי המיתולוגיה היוונית עם נוף ירוק שטובל בחופים לבנים וים בצבעי כחול משתנים - הוא מתכון מנצח לאלו מכם שחושקים בחופשה ים-תיכונית, וטורקיה היא יעד שכבר סימנתם על וי (או שמא איקס).

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חצי האי פלופונס. שילוב מנצח לחופשה מיוחדת 

 

הגעה מכיוון אתונה, בירת יוון שנמצאת במזרח לאי, תוציא אתכם לנסיעה דרך גשר המחבר בין העיר קורינתוס (Korinthos) לפלופונס - נקודה מצויינת לעצור ולהביט על תעלת קורניתוס (Isthmus of Corinth) המרהיבה שנחפרה בין השנים 1881 ל-1893. אורכה של התעלה כ-6,343 מטר, וחפירתה גרמה בעצם לניתוקו של חצי האי מהחלק המזרחי של יוון, והפכה אותו לאי כל דבר.

 

חציתם את הגשר? ברוכים הבאים לפלופונס, שפירושו "האי של פּלוֹפֱּס" - אחד מגיבורי המיתולוגיה היוונית שכבש את האי וגם זכה להיות נכדו של זאוס, מלך האלים. 

 

האי מחולק לשבעה מחוזות, כשבירתו היא העיר פָטְרַס (Patras) שנמצאת בצפון. שטחו של האי כ-21,550 קמ"ר וצורתו צורת תמנון בעל ארבע זרועות, ועל כן הוא מרובה במפרצים קטנים ויפים.

 

האטרקציות שמצפות למבקרים באי כוללות את החופש המסורתי שמציעה יוון, הווה אומר הרבה "בטן-גב" בחופי הים האיוני והים האיגאי עם כוס אוזו קרה ביד, אבל בהחלט מומלץ לשכור רכב ולתור את האי, את הנוף המרהיב ואת האתרים ההיסטוריים הרבים שקיימים בו.


התעלה בקורינתוס. גובה החומות שנחפרו כ-80 מטר (צילומים: זיו ריינשטיין)


הרבה "בטן-גב" אבל לא רק. מבט ממלון "אוליפיה אואזיס" בפלופונס

 

ההיסטוריה קמה לתחייה

אחד מהאתרים היפים שהשתמרו בחלקו המזרחי של האי, הוא התיאטרון הקדום שבעיר אפידריוס (Epidaurus) שנבנה במאה השלישית לפנה"ס והוא המפורסם והשמור ביותר מכל האמפיתאטרונים ביוון.

 

המקום, שמכיל כ-12 אלף מקומות, שימש בתקופה העתיקה של יוון כאתר מרכזי להצגות ומופעים מוזיקליים. כיום, התיאטרון העתיק קם לתחייה ובכל קיץ ומתקיימים בו הופעות ואירועי פולקלור שונים.


12 אלף מקומות ופסטיבל שמתקיים בקיץ. התיאטרון העתיק של אפידריוס

 

אתר ההיסטורי חשוב נוסף שאסור לכם להחמיץ, הוא ביקור באתר הארכיאולוגי שבעיר אולימפיה (Olympia) במחוז אֶליָה (Eleia) שבמערב האי. אם שמה של העיר מצלצל לכם מוכר, זה כנראה מפני שהיא ערש המשחקים האולימפיים, הידועים גם כאולימפיאדה.

 

האתר הוקם במאה ה-10 לפנה"ס כמקום קדוש ורוחני עבור זאוס, כשהמשחקים האולימפיים לא היו העיקר אלא התלוו לפולחן הסגידה למלך האלים והוקדשו לו. המשחקים הראשונים התקיימו ב-776 לפנה"ס ומאז בכל ארבע שנים, כשרק גברים הורשו ליטול בהם חלק.

 

במקום ניתן לראות מקדשים רבים, שחלקם עדיין עומדים על תילם, ומוקדשים לאלים שונים במיתולוגיה היוונית. בסמוך לאתר המרשים נמצא מוזיאון, המציג את היסטוריית המקום ופסלים משיש שנמצאו בשטח ונשתמרו בחלקם הגדול בצורה טובה. כך, למשל, ניתן לראות את פסליהם של זאוס, פלופס, האל אפולו, אלת הניצחון ניקי, האל הרמס שמחזיק את דיוניסוס בינקותו, ושאר פריטים מרשימים, היסטוריים ואותנטיים.

 

ביקור באתר היסטורי אחר, מצודת קלמוטסי מהמאה ה-13, שליד העיירה וארת'ולומיאו בצפון-מערב האי, הוא מקום מצוין להשקיף על כפרים ציוריים למרגלות הים הכחול, ולספוג מעט אווירה של ימי הביניים.


מקדשים ועמודים יוונים מסורתיים באתר הארכיאולוגי של אולימפיה 


פסלים משיש שנשתמרו אלפי שנים במוזיאון שבסמוך לאתר המשחקים


להשקיף אל הים הכחול באווירה של ימי הביניים. מצודת קלמוטסי

 

על יין, זיתים, גבינות ושאר נשנושים מקומיים

ומהיסטוריה קדומה נעבור לעבר קרוב יותר. האי הירוק ומשופע ההרים רבוי בצמחייה עשירה ומגוונת - מה שגורם לחקלאות להיות מנת חלקם של רבים מתושבי הפלופונס. התחושה כשחורשים את האי בנסיעה, היא שהגעתם לטוסקנה של יוון. האקלים, שמשלב גשם ושמש בחורף היווני, מהווה קרקע פורייה ליצירת יין יווני מצוין.

 

בכל האי פזורים חוות חקלאיות ויקבים שבחלקם ניתן לבקר, להתארח ולהתענג על יין, זיתים, גבינות ושאר נשנושים מקומיים. אחד היקבים המעניינים במערב הפלופונס נמצא בחוות מרקורי (Mercouri Estate), שליד הכפר קורקוצ'ורי (Korakochori). היקב, שמייצר 150 אלף בקבוקים בשנה - ובו מיכשור עתיק למעיכת ענבים וזיתים, תמונות ישנות של בעלי היקב ושאר פריטים מיוחדים - מציע סיור מודרך, טעימה מסוגי היין השונים שמיוצרים במקום, וכמובן מכירת בקבוקים במחירים לא גבוהים. מחיר סיור לאדם: 10 אירו, כולל טעימה משלושה יינות. יש לתאם ביקורים מראש.

 

אם נשנושים ויין הם רק מתאבן בשבילכם, האוכל היווני הוא כבר משהו אחר. המסעדות הקטנות שפרוסות ברחבי האי מציעות תפריט קולינרי רחב שמתבסס, מן הסתם, על דגה ומאכלי ים שונים אבל גם על אוכל מערבי ומנות טעימות מהמטבח היווני, ביניהן ממולאים, ציזיקי וכמובן סלט יווני מקורי עם הרבה שמן זית, וללא גבינה!

 

הטברנות המרובות באי (שביוונית הן פשוט מסעדות) מצויות כמעט בכל ערי נמל, מדרחוב או כיכר, כגון: נָפְפְּליוֹ (Nafplio), קיליני (Kilini) וקָטַאקוֹלוֹ (Katakolo), כמו גם בכפרי דייגים קטנים שתפגשו באזור.


היין היווני לא רע בכלל. חביות לשימור יין ביקב מרקורי


מגוון מאכלים שבאים מהים וגם אוכל מערבי. זרוע תמנון במסעדה יוונית

 

פָטְרַס - להתחבר לאירופה תרתי משמע

פרט למסעדות וטברנות יווניות, ערי הנמל של הפלפונס הן גם מקום שנחמד להסתובב בו ולהכיר את הכיכרות הארכיטקטוניות, להתפעל מהצמחייה הצבעונית שמקשטת את מרפסות הבתים או ללגום אוזו עם קרח באחד מן המקומות שמשקיפים לים.

 

קניות ושופינג של מותגים אינם החלק החזק באזורים אלו, כמו גם חיי הלילה שמאופיינים בעיקר במסעדות עם מוזיקה וברים קטנים, אבל אם תשימו פעמיכם לכיוון פָטְרַס שבצפון תוכלו לפזר מזומנים בבתי אופנה כמו זארה, טומי הילפיגר ועוד.

 

פטרס מציעה גם חיי לילה תוססים יותר מאשר בערים שמדרום לה, ואפילו קזינו לאלו מכם שחשים ברי-מזל. פרט לכך, פטרס היא עיר על כל המשתמע מכך, ונחשבת למרכז האורבני השלישי הגדול ביוון. בעיר תוכלו לבקר באזור העתיק ובקתדרלת סנט אנדרו (The Cathedral of St. Andrew), שנקראת על שמו של פטרון העיר, וגם ליהנות מיופיו של גשר המיתרים (Rio-Antirrio) שנפתח ב-2004 ומחבר בין הפלפונס לחלקה הצפוני של יוון, ובעצם לאירופה עצמה.


כדאי להסתובב בכיכרות ובסמטאות הציוריות. טברנה בעיר הנמל נָפְפְּליוֹ


פטרס היא עיר אורבנית אבל גם עם מאפיינים עתיקים. קתדרלת סנט אנדרו

 

סיורים נוספים בפלופונס קיימים בלי סוף, ובכל מקום שתבקרו תצפה לכם חוויה יוונית מיוחדת. ניתן, למשל, לקחת סיורים חד-יומיים בסירה לאי זקינתוס (Zakinthos) או לאי קפלוניה (Kefalonia), לסייר בהם, לאכול ארוחת צהריים ולחזור למלון. בנוסף, תוכלו לבקר באתר האריכאולוגי ובעיר דלפי (Delphi), שידועה כמקום מושבו של האורקל במיתולוגיה היוונית, ומי יודע, אולי תקבלו גם כמה נבואות בנוגע לגורלכם.

 

בכל הנוגע ללינה בפלופונס, קיימות אפשורויות שונות - החל משכירת וילות, דרך לינה במוטלים קטנים ועד שהייה במלונות על בסיס חצי פנסיון או "הכל כלול". 

 

החל מחודש יולי 2010 ועד ה-22 בספטמבר יופעלו טיסות ישירות לשדה התעופה ארקסוס (Araxos) שבאי, ובמסגרתן תינתן אופציה לשלב חבילות נופש במלון אולימפיאן וילאג' או במלון Grecotel Olympia Oasis וגם לשכור רכב.

 

כך או כך, אם תחליטו ללנוח ולהתפנק בקיץ הקרוב ביוון, חצי האי פלופונס הוא אופציה לחופשה עם הרבה "בטן-גב", אבל גם כזו עם ערך מוסף.

 

מודיעין שלום

  • משך הטיסה: שעתיים

  • תאריך פתיחת הקו: 3 ביולי
  • תדירות: טיסות ישירות של חברת סאן ד'ור בימי שבת ב-499 דולר לאדם
  • מחיר חבילת נופש: החל ב-1,179 דולר לאדם לחבילה של טיסה+העברות ושבוע במלון ע"ב חצי פנסיון
  • אל תחמיצו: האתר הארכיאולוגי של אולימפיה, כולל המוזיאון
  • חובה לטעום: סלט יווני אמיתי, זיתים מקומיים ואוזו עם קרח

 

  • הכותב היה אורח של חברת "קשרי תעופה"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבט אל הים האיוני ממצודת קלמוטסי
צילום: זיו ריינשטיין
פסל של אלת הניצחון, ניקי, במוזיאון באולימפיה
צילום: זיו ריינשטיין
שלט מכוון בעיירה וארת'ולומיאו
צילום: זיו ריינשטיין
סמטה ציורית בעיר הנמל נָפְפְּליוֹ
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים