תעלומה: מה הרג 12 אלף אנטילופות בקזחסטן?
כ-12 אלף סאיגות נדירות נמצאו ללא רוח חיים תוך כשבוע ימים במערב המדינה. האנטילופות שניצודו בעבר במאות אלפים כמעט ונכחדו מהטבע, עומדות שוב בפני משבר קיומי. הממשלה וארגוני שימור חוקרים את הסיבה לתמותה הגדולה
הסאיגות הן אנטילופות המצויות כיום בסכנת הכחדה חמורה בטבע. אם באמצע שנות ה-70 מספרן מנה כ-1.25 מיליון פרטים, ציד מאסיבי למטרות מאכל, שימוש בקרני החיות לתעשיית התרופות המסורתיות ברחבי אסיה וחוסר הגנה על החיות, הביא לאובדן עצום של סאיגות. כיום נותרו בטבע פחות ממאה אלף פרטים, כשנותרו רק חמש אוכלוסית גדולות המצויות ברחבי קזחסטן, רוסיה ואוזבקיסטן. אלפים בודדים נותרו במונגוליה ובעבר היו מצויות סאיגות בסין, מולדביה, פולין ואוקראינה אך הן נכחדו לחלוטין מהטבע.
"זהו מאורע טרגי ומזעזע. זה מצער שאוכלוסיה שרק התאוששה מחורף קשה וחריג בהיקפו ומי שנפגעו קשה במיוחד הן נקבות וסאיגות צעירות שנולדו השנה", אמר פרופ' אי.ג'יי מילנר-גאלנד, יו"ר הקרן לשימור הסאיגות וחבר בוועדה לשימור האנטילופות באיגוד השימור העולמי (IUCN).
חשש להמשך קיומן של הסאיגות בעקבות התמותה
בשנת 2009 הוערכה אוכלוסיית הסאיגות באזור אורל בכ-26 אלף פרטים והחשש הגדול הוא כי השילוב של מיעוט בזכרים וקושי טבעי של האוכלוסיות להתרבות, בשילוב עם עלייה בכמות הטורפים, מאיים על המשך קיומן של הסאיגות.בשנים האחרונות פעולות שימור שננקטו על ידי גופים בינלאומיים הביאו לשיפור באוכלוסיית האנטילופות הגדולות ועל פי הצהרות הארגונים, דווקא האוכלוסיה הגדולה שנפגעה באורל, היא היחידה שעדיין לא קיבלה תמיכה וטיפול בינלאומי כדי לשמר את מצבה הפגיע בטבע.