שתף קטע נבחר
 

תעלומה: מה הרג 12 אלף אנטילופות בקזחסטן?

כ-12 אלף סאיגות נדירות נמצאו ללא רוח חיים תוך כשבוע ימים במערב המדינה. האנטילופות שניצודו בעבר במאות אלפים כמעט ונכחדו מהטבע, עומדות שוב בפני משבר קיומי. הממשלה וארגוני שימור חוקרים את הסיבה לתמותה הגדולה

תעלומה מסתורית בערבות קזחסטן. מה גרם לתמותה המונית וחריגה בהיקפה של אלפי אנטילופות נדירות בשבוע האחרון? שר החקלאות המקומי, אקילבק קורישבייאב, הודיע בשיתוף עם ארגוני שימור בינלאומיים על מותן של כ-12 אלף סאיגות באזור אורל, במערב המדינה.

 

הסאיגות הן אנטילופות המצויות כיום בסכנת הכחדה חמורה בטבע. אם באמצע שנות ה-70 מספרן מנה כ-1.25 מיליון פרטים, ציד מאסיבי למטרות מאכל, שימוש בקרני החיות לתעשיית התרופות המסורתיות ברחבי אסיה וחוסר הגנה על החיות, הביא לאובדן עצום של סאיגות. כיום נותרו בטבע פחות ממאה אלף פרטים, כשנותרו רק חמש אוכלוסית גדולות המצויות ברחבי קזחסטן, רוסיה ואוזבקיסטן. אלפים בודדים נותרו במונגוליה ובעבר היו מצויות סאיגות בסין, מולדביה, פולין ואוקראינה אך הן נכחדו לחלוטין מהטבע.

 

"זהו מאורע טרגי ומזעזע. זה מצער שאוכלוסיה שרק התאוששה מחורף קשה וחריג בהיקפו ומי שנפגעו קשה במיוחד הן נקבות וסאיגות צעירות שנולדו השנה", אמר פרופ' אי.ג'יי מילנר-גאלנד, יו"ר הקרן לשימור הסאיגות וחבר בוועדה לשימור האנטילופות באיגוד השימור העולמי (IUCN).

 
צילום: Navinder Singh

 

 

חשש להמשך קיומן של הסאיגות בעקבות התמותה

בשנת 2009 הוערכה אוכלוסיית הסאיגות באזור אורל בכ-26 אלף פרטים והחשש הגדול הוא כי השילוב של מיעוט בזכרים וקושי טבעי של האוכלוסיות להתרבות, בשילוב עם עלייה בכמות הטורפים, מאיים על המשך קיומן של הסאיגות. 
 
כיום ישנם שני תתי-מינים של הסאיגות. הנפוץ ביותר (Saiga tatarica tatarica) מצוי ברוסיה, קזחסטן, אוזבקיסטן ולעיתים נדירות בטורקמיניסטן. השני והנדיר יותר (Saiga tatarica mongolica) במונגוליה.
 
הסאיגות ניזונות מעיקר מעשב, צמחים ושיחים. הזכרים בדרך כלל גדולים וכבדים יותר מהנקבות, הם מתנשאים לגובה של כ-70-80 ס"מ ומשקל הזכרים הוא כ-41 ק"ג בממוצע בהשוואה ל-28 ק"ג של הנקבות. בעדרים המונים עשרות פרטים, ניתן למצוא זכר שליט ועשרות נקבות. 
 
  

בשנים האחרונות פעולות שימור שננקטו על ידי גופים בינלאומיים הביאו לשיפור באוכלוסיית האנטילופות הגדולות ועל פי הצהרות הארגונים, דווקא האוכלוסיה הגדולה שנפגעה באורל, היא היחידה שעדיין לא קיבלה תמיכה וטיפול בינלאומי כדי לשמר את מצבה הפגיע בטבע. 

 
בימים האחרונים עוסקים אנשי הממשלה בסיוע הארגונים בפינוי אלפי הפגרים. לדבריהם, סיבת המוות עדיין אינה ידועה והנושא נמצא תחת בדיקה. אחת ההערכות היא כי מדובר בחיידקי פסטרלוזיס, המצויים במערכות הנשימה של חיות רבות שיתכן שבעקבות התפרצות גרמו לדלקת ריאות או הרעלת דם בקרב האנטילופות, או שיתכן שהדבר נגרם עקב זיהום, הרעלה, עקה (סטרס) או תזונה לקוייה, כל  הסיבות לתקרית הקשה עדיין תחת חקירה.
 
לדברי גאלנד, האוכלוסיה באורל נותרה מוזנחת בהשוואה לשאר האוכלוסיות של הסאיגות עד כה. יתכן כי המוות המוני של האנטילופות, יסייע לממשלה ולגופי שימור בינלאומיים לשלב כוחות כדי להציל את האוכלוסייה הממוקמת באזור נידח ביותר ולייצב את מספרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זכר סאיגה בקזחסטן
צילום: Navinder Singh
מפנים את פגרי החיות
צילום: רויטרס
מומלצים