השתלטות קטלנית בלב ים: אז מה השתבש?
כאשר תיגמר הדרמה המדממת בלב ים יידרשו בצה"ל לתחקיר מעמיק - וישראל תידרש להסברים בשדה המערכה הדיפלומטי. איך קרה שהשתלטות על ספינות אזרחיות, שיושביהן הצהירו שאינם חמושים - הפכה לאלימה ומדממת כל כך?
בשעות התנהלות המבצע בלב ים, כאשר התמונות הקשות שודרו לרחבי העולם, שמר צה"ל על שתיקה מוחלטת, אך כאשר ההשתלטות על ספינות המשט לעזה כבר מאחורינו, נראה כי הסערה עוד לפנינו ובצה"ל יידרשו לספק הסברים על האירועים הקשים.
דוברי חמאס כבר מאשימים את ישראל בביצוע פעולת טרור ימית. בכירים בטורקיה כבר מתכוונים לכנס שורת דיונים בגין ההתקפה על משט החירות, והפגנות המחאה בטורקיה שהחלו עוד טרם המבצע הכושל - מאיימות הבוקר להתרחב, נוכח התוצאות הקשות.
השאלה המרכזית כמובן היא כיצד קרה שפעולת השתלטות על ספינות אזרחיות בלב ים - שיושביהן ככל הנראה אינם חמושים - הסתבכה והגיעה לכדי כמות כל כך רבה של הרוגים ופצועים? צה"ל השתלט בעבר כמה פעמים על ספינות שהבריחו נשק, במרחקים גדולים הרבה יותר מהחוף. במבצעים קודמים, ככל הידוע, לא היו נפגעים - ודאי לא בכמות שכזו.
הצבא יידרש לבדק בית באשר להכנת הכוחות שהשתתפו בארוע, לאמצעים שניתנו ללוחמים, לדרך שבה נהגו ביושבי הספינות וגם לניהול המבצע ברמות הפיקוד הגבוהות יותר. עוד ייבדק כיצד הגיבו הלוחמים, אם נתקלו בכל זאת תגובה אלימה.
התרגילים המכינים שנערכו בצה"ל היו בפיקודו של מפקד חיל הים, אלוף אליעזר מרום (צ'ייני), וסביר להניח שעיקריהם אף הוצגו לדרג המדיני, שנתן את ההנחיה להשתלט על הספינות ולגרש את יושביהן. האלוף מרום הנחה את הכוחות טרם הפעולה לפעול ברגישות ולא להיגרר לפרובוקציות.
שתיקת ההסברה הישראלית ב"זמן אמת"
מנגד, מארגני השיט, שהבטיחו להיאבק בהשתלטות באמצעות נשק ההסברה - ולא באלימות - הצליחו להמשיך ולשדר תמונות וידאו חיות מלב ים. גם כאן ככל הנראה כשל הצבא, שהבטיח בימים האחרונים למנוע את הניצחון התודעתי הזה באמצעות חסימת השידורים החיים. הדרמה המדממת בלב ים שודרה כמעט במלואה בערוצי טלוויזיה טורקיים וברשת אל-ג'זירה. רשתות שידור אחרות בעולם, שרבות מהן לא עסקו עד עתה בהרחבה במשט, שידרו את הדרמה - והתמונות ימשיכו ודאי לרצד על המסכים ברחבי העולם.
ההסברה הישראלית השתתקה לחלוטין בשעות לפנות בוקר. איש לא מסר מידע מוסמך,
בעוד מסכי הטלוויזיה ברשתות ערביות הראו את מהלך הדברים - וסיפקו מידע ראשוני על כמות הנפגעים הגדולה.
לאחר תום הפרשה הכאובה נראה כי ישראל תידרש לפעולה נמרצת גם בשדה הדיפלומטי. אחרי שקצרה כמה הישגים, בהם גיוסה של קפריסין - שמנעה עגינת ספינות המשט בנמליה - הנזק שנגרם משידור תמונות ההשתלטות הקטלנית ידרוש "כיבוי שריפות" משמעותי גם בשדה ההסברה בעולם. סביר להניח שאיש לא יזכור כי ישראל עוד ניסתה תחילה להוציא את ה"עוקץ" של המבצע, תוך הבטחה שהציוד ההומניטרי יועבר לרצועה. כעת, מדובר במציאות קשה הרבה יותר.