דליפת הנפט עלולה להימשך עד אוגוסט
כשלון הניסיון האחרון לעצור את דליפת הנפט מגביר את התסכול בממשל - ובקרב תושבי מפרץ מקסיקו החרדים לפרנסתם ולחופים שלהם. מנכ"ל חברת הנפט BP וגם יועצת האנרגיה של הנשיא אובמה: רק באוגוסט ניתן יהיה להפעיל באר נפט מקבילה, ולעצור באופן סופי את הדליפה
במפרץ מקסיקו נערכת חברת BP לבצע ניסיון נוסף לבלום את דליפת הנפט, שנמשכת ללא הפסקה כבר 42 יום. זאת, לאחר כישלון הניסיון השאפתני שלה לחנוק את הדליפה בעזרת הזרקת בוץ. אלא שאין שום ביטחון שהמהלך הנוכחי יצליח לעצור את הדליפה, שפולטת בין חצי מיליון למיליון גאלונים של נפט מדי יום למימי המפרץ. מנכ"ל החברה ויועצת בכירה בממשל האמריקני אמרו שאם גם הניסיון הזה ייכשל, אפשר שהדליפה לא תיבלם עד אוגוסט.
הפעם ינסו הרובוטים שמפעילה החברה בעומק קילומטר וחצי מתחת למים, לחתוך את מקור הדליפה העיקרי - הצינור הראשי מהמתקן שניצב על פתח באר הנפט - ולהתקין מעליו מעין "משפך" שיקלוט את הנפט ויזרים אותו למכלית על פני המים. הניסיון הזה יחל בימים הקרובים וגורמים רשמיים בחברה ציינו כי ייתכן שבמהלכו תתגבר זרימת הנפט מהמתקן, למשך ארבעה עד שבעה ימים. רק בסוף השבוע או בתחילת השבוע הבא יתברר האם הוא משיג את מטרתו, ומונע את הדליפה הבלתי נשלטת של נפט למים.
החברה כבר ניסתה לעצור את הדליפה בדרך דומה לפני כשבועיים - וכשלה; אז היא בנתה מתקן בגובה 16 מטר ובמשקל 100 טונות, והורידה אותו על מערך הצינורות שבקרקעית הים, אך עד מהרה הוא התמלא בגזים קפואים ואיבד את יציבותו. מחשש שיפול ויחמיר את הפגיעה בצנרת הוא הוזז הצידה; הפעם ה"משפך" קטן הרבה יותר, והניסיון נחשב "כירורגי", אך כמו בפעמים הקודמות, בחברה מזהירים שמדובר בטכנולוגיה שלא נוסתה בעומקים שכאלה ולכן אין שום ביטחון שתוכתר בהצלחה.
פתרון בטוח - רק באוגוסט
על רקע החשש הזה, אמרו גורמים בממשל - וגם בחברה - כי ייתכן שלא יצליחו לעצור את הדליפה עד אוגוסט. רק אז יחלו לשאוב את הנפט בעזרת שני בארות, אותם החלו לקדוח החודש במקביל לבאר הדולפת. זוהי הדרך בעלת הסיכויים הטובים ביותר לעצור סוף סוף את הדליפה, שהוגדרה כגדולה ביותר בתולדות ארצות הברית, שגרמה לאסון אקולוגי שיש גורמי רשמיים המכנים אותו החמור בתולדות ארצות הברית.
"אין ספר שהפתרון האולטימטיבי הוא בקידוח בארות הנפט המקבילות, שיקרה באוגוסט", אמר מנכ"ל BP טוני הייוורד. גם יועצת הנשיא האמריקני לנושא אנרגיה וסביבה, קרול בראונר, אמרה דברים דומים. "הממשל ערוך לתרחיש הגרוע מכל", הוסיפה. "זהו כנראה האסון הסביבתי הגדול ביותר עימו נדרש הממשל להתמודד. זוהי דליפת הנפט הגדולה ביותר וגם התגובה של הממשל היא הגדולה ביותר מעולם". על פי נתונים רשמיים, כ-20 אלף איש נפרשו בשטח כדי להתמודד עם הדליפה - לנקות שטחי חוף, לפרוש מצופים חוסמי זיהום ועוד.
דליפת הנפט היא, כאמור, הגדולה בתולדות ארצות הברית - גדולה יותר מאסון המכלית אקסון ולדז ב-1989. אמדנים מעודכנים שביצע מומחים מטעם הממשל האמריקני העריכו שב-42 הימים האחרונים פלטה הבאר מדי יום בין חצי מיליון למיליון גאלונים של נפט (בין 12 ל-19 אלף חביות מדי יום). לפיכך, מאז התפוצצה וטבעה אסדת קידוח הנפט "דיפווטר הורייזון" דלפו למימי המפרץ בין 22 עד 42 מיליון גאלונים של נפט.
תושבי המפרץ חוששים לפרנסתם
נוכח הכשלונות לעצור את הדליפה, וההערכות שהיא תימשך עד אוגוסט, גובר הזעם בקרב תושבי מפרץ מקסיקו, שחשים שהמדינה שוב מזניחה אותם כפי שקרה אחרי הוריקן קתרינה. הזיהום מונע את הדיג במפרץ - תעשייה של 6.5 מיליארד דולר בשנה - ורבים מהתושבים חוששים לפרנסתם.
קוזמה טסביץ', דייג צדפות מלואיזיאנה, חושש שיאבד את מקור פרנסתו לשנים רבות. "אם הזיהום יימשך, כל הצדפות ימותו ויקח לפחות שלוש שנים לפני שניתן יהיה לשוב ולאסוף אותן", אמר.
תושבי המפרץ דורשים מהממשל להגביר את מעורבותו במשבר, ולקחת פיקוד על מאמצי בלימת הדליפה. אלא שהממשל עצמו מודה שאין לו את הידע, הניסיון או הציוד הדרוש על מנת לבצע את המשימה, וכל שהוא יכול לעשות זה להגביר את הלחץ על חברת BP לסתום את הפרצה בהקדם.