שתף קטע נבחר

 

עקב המשט: ארדואן קיצר הביקור בדרום אמריקה

בעקבות השתלטות צה"ל על ספינות המשט וההסלמה המהירה ביחסי אנקרה-ירושלים, החליט ר"מ טורקיה לקצר את ביקורו בדרום אמריקה. טורקיה קראה לדיון דחוף במועצת הביטחון וביטלה שלושה תרגילים צבאיים עם ישראל. נתניהו ממשיך לפי שעה בביקורו בקנדה. מצרים וירדן גינו וזימנו שגרירי ישראל

זה חוזר וזה נשאר: בעקבות ההסלמה ביחסים עם ישראל, הודיעה טורקיה בצהריים (יום ב') כי ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, יקצר את מסעו בדרום אמריקה ויחזור לאנקרה. לעומת זאת, ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ממשיך לפי שעה בביקורו בקנדה כרגיל, ואמור להיפגש היום עם ראש הממשלה, סטיבן הרפר, ומחר עם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בבית הלבן.

 

במקביל, קראו טורקיה ולבנון לכינוס דחוף של מועצת הביטחון בעקבות התקרית האלימה שאירעה במהלך השתלטות צה"ל על ספינות המשט לעזה, ואילו. בהשתלטות נהרגו לפחות 15 בני אדם ועשרות נפצעו, בהם שבעה חיילי צה"ל. בנוסף, הודיע סגן ראש הממשלה הטורקי, בולנט ארינק, כי ארצו מבטלת שלושה תרגילים צבאיים שהייתה אמורה לקיים עם ישראל.

 

נשיא טורקיה, עבדאללה גול, אמר כי אנקרה "מעוניינת בחקירה מהירה ובהטלת עונש על האשמים". טורקיה היא חברה לא קבועה במועצת הביטחון. משרד החוץ הטורקי הודיע על החזרת השגריר בתל-אביב, אחמט אוגוז צ'ליקול, לאנקרה.

 

מהצד השני של המתרס הורה המטה ללוחמה בטרור במשרד הביטחון לאזרחי ישראל שלא לנסוע טורקיה. ישראלים השוהים על אדמת טורקיה, מתבקשים להישאר במקומות מגוריהם או לינתם ולא להגיע למקומות הומי אדם או קהל.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אירופה מתכנסת לדיון דחוף

בתוך כך, הודיעו שרי החוץ של האיחוד האירופי על כינוס דחוף בבריסל כדי לדון באירועים בים התיכון, ובהסלמה בין ישראל לטורקיה. הישיבה המיוחדת תתקיים בשעות אחר הצהריים. במקביל, אמר שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה, כי הוא "מודאג מאוד מהמצב" וכי על-פניו נראה שהפעולה הישראלית היתה לא פרופורציונלית.

 

הגינויים ברחבי העולם להשתלטות צה"ל על ספינות המשט ממשיכים לזרום, ולפי שעה זומנו שגרירי ישראל בטורקיה, יוון, ספרד, שבדיה, בלגיה, צרפת, אוסטריה ודנמרק למשרדי החוץ בארצותיהם כדי ספק הסברים. איטליה דווקא העניקה גיבוי עדין לישראל ואמרה כי עצם יציאת המשט לדרכו היא "התגרות".

 

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, גינה בצהריים את שפיכות הדמים על ספינות המשט לעזה וציין כי קיים "צורך חיוני בחקירה מלאה של השתלשלות העניינים". באן הוסייף היא הוא "המום מחומרת המקרה". נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אמר כי הוא "מגנה את השימוש הלא פרופורציוני בכוח".

 

שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, אמר כי ארצו המליצה "באופן עקבי שלא לנסות להגיע לעזה בדרך זו בשל הסיכונים הכרוכים בכך, אך בה בעת על ישראל לפעול בריסון ובהתאם למחויבויות הבינלאומיות. חשוב לעמוד ראשית על העובדות בנוגע לתקרית הזו. אני קורא לממשלת ישראל לפתוח את המעברים לעזה ולאפשר העברת סיוע באופן בלתי מוגבל". 

 

מצרים גינתה אף היא את השתלטות ישראל על המשט וזימנה את השגריר ישראל לספק הסברים בנושא. דובר משרד החוץ בקהיר, חוסאם זאקי, אמר כי ארצו "הסבה את תשומת הלב של הקהילה הבינלאומית לסכנה שבמצור הלא חוקי המוטל על עזה" וכי" האירועים הטראגיים האחרונים מחזיקים את הצורך בהסרתו".

 

ירדן גינתה אף היא בחריפות את הפעולה והודיעה כי מדובר ב"פשע שבוצע ללא הצדקה". שר ההסברה, נביל שריף, אמר כי ארצו העבירה מכתב מחאה רשמי לירושלים באמצעות השגרירות הירדנית בתל-אביב. שגריר ישראל בעמאן, דני נבו, זומן למשרד החוץ לספק הסברים.

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. קיצר ביקורו
צילום: AP
נשאר בקנדה, בינתיים. נתניהו
צילום: AFP
הפגנות באיסטנבול, היום
צילום: רויטרס
מומלצים