שתף קטע נבחר

 
צילום: אבי רוקח

מועצת הביטחון: גינוי לישראל, דרישה לחקירה

בתום שעות ארוכות של דיונים פרסמה המועצה החלטה הקוראת לשחרור אנשי המשט ול"חקירה ראויה, אמינה, בלתי תלויה ושקופה של התקרית במשט". בהודעת המועצה נכתב כי המצב בעזה "בלתי נסבל" ושיש להעביר הסיוע לרצועה

בתום דיונים ממושכים אל תוך הלילה, שנמשך 12 שעות, מועצת הביטחון של האו"ם פרסמה הבוקר (יום ג') החלטה המגנה את פעולת ישראל הקטלנית בהשתלטות על המשט לרצועת עזה. המועצה קראה גם לשחרורם המיידי של האזרחים והספינות. "המועצה מגנה את הפעולות שהסתיימו באובדן חייהם של לפחות 10 אזרחים ובפציעתם של רבים ומשגרת את תנחומיה למשפחות".

 

כמו כן, המועצה דרשה את שחרורם המיידי של האזרחים והספינות מידי ישראל. בהצהרה שפרסמה, קראה המועצה ל"חקירה ראויה, אמינה, בלתי תלויה

 ושקופה של התקרית במשט, העומדת בסטנדרטים בינלאומיים". ההחלטה בעלת תוקף הצהרתי בעיקר, ואין לה משמעות מעשית מיידית.

 

בהודעה נדרשת ישראל לאפשר גישה של קונסולים למאות העצורים ולאפשר לפצועים ולעצורים לחזור מיד לארצותיהם. כמו כן, נדרשת ישראל "להבטיח שהסיוע ההומניטרי יגיע ליעדו" ברצועת עזה.

 

מועצת הביטחון מדגישה בהודעתה, כי המצב בעזה הוא "בלתי נסבל" ושבה ומדגישה את החשיבות ביישום החלטה 1860, שהביאה לסיום מבצע "עופרת יצוקה" ו-1850, שקיבלה את תנאי הקוורטט. "מועצת הביטחון מביעה דאגה עמוקה מהמצב ההומניטרי בעזה ומדגישה את הצורך להבטיח אספקה שוטפת של מצרכים" ולאפשר לאנשים להיכנס לרצועת עזה. עוד קובעת מועצת הביטחון, כי הפתרון היחיד לסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא בהסכם בין הצדדים ורק באמצעות פתרון שתי מדינות לשני עמים, מדינה פלסטינית שתחיה לצידה של ישראל בשלום.

 

עוד מביעה מועצת הביטחון דאגה מעיתוי המבצע בלב ים, בשעה ששיחות הקירבה מתקיימות. "מועצת הביטחון קוראת לצדדים לנקוט איפוק ולהימנע מפעולות חד-צדדיות ומתגרות". עוד היא קוראת לכל הצדדים הבינלאומיים ליצור את האווירה הנדרשת לשיתוף פעולה בין הצדדים באזור.

 

"אף מדינה אינה מעל החוק"

בדיון החירום שכונס אמש קרא שר החוץ הטורקי ל-15 חברות המועצה להעניש את ישראל על מעשיה, "אף מדינה אינה מעל החוק", אמר השר, אחמט דאוד אולו, "ישראל צריכה לשאת בתוצאות מעשיה. טורקיה רוצה הצהרה חזקה של האו"ם בעקבות הפרה חמורה של החוק הבינלאומי. זהו מעשה פיראטי. זהו רצח שבוצע על ידי מדינה, ואין לכך שום הצדקה".

 

סגן ראש המשלחת לאו"ם, דני כרמון, טען בתגובה שחיילי צה"ל פעלו מתוך הגנה עצמית, וכי משתתפי המשט הם שעוררו את העימות האלים. "איזה מין פעילים הומניטריים דורשים לעקוף את האו"ם,

 הצלב האדם וארגונים בינלאומיים מוכרים אחרים? איזה מין פעילי שלום נושאים סכינים, אלות וכלי נשק אחרים כדי לתקוף חיילים?" שאל, "התשובה ברורה, הם לא פעילי שלום".

 

סגן ראש משלחת ארה"ב באו"ם, אלחנדרו וולף, אמר בדיון: "אנחנו מנסים לאסוף את הראיות ומאיצים בממשלת ישראל לבדוק את הנושא לעומק. ארצות הברית ממשיכה להיות מודאגת מהמצב ההומניטרי בעזה וסבורה שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך". אולם וולף גם הפנה אצבע מאשימה לפלסטינים: "חמאס מסבך את המצב בעזה, והטרור מסכן את ביטחון הפלסטינים והישראלים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון דנה במשט
צילום: רויטרס
נציג ישראל, דני כרמון
צילום: רויטרס
מומלצים