נתניהו בקבינט: "משט שלום? מחבלים חמושים"
ראש הממשלה ביקר פצועים בתל-השומר, הבהיר כי הסגר הימי על עזה יימשך למרות הביקורת הבינלאומית ואמר: "הלוחמים סיפרו לי שהם פגשו מחבלים חמושים בנשק קר". שרים בישיבת הקבינט: "למנוע ממטוסי טורקיה להחזיר את הפצועים לארצם"
הסבלנות של ארדואן תפקע?
שעות ספורות אחרי שראש הממשלה הטורקי הזהיר את ישראל וקרא לה "לא לבחון את הסבלנות שלו", דרשו שרים בקבינט לא לאפשר למטוסים הטורקים להחזיר את פצועי ה"מרמרה" לארצם. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביקר את פצועי צה"ל בבית החולים שיבא בתל-השומר ואמר כי ללוחמים לא חיכו פעילי שלום, אלא מחבלים חמושים.
בדיון שמתקיים הערב (יום ג') בקבינט לביטחון לאומי קראו כמה שרים למנוע מהפצועים הטורקים לשוב למולדתם: "הם לא נפצעו במהלך פיקניק, אלא במהלך עימות אלים עם חיילי צה"ל. יש לאפשר את המשך מעצרם, חקירתם, ואם יש צורך להעמידם לדין".
הדיון בהשלכות העימות הטראגי בלב ים החל ב-17:30 בלשכת ראש הממשלה בירושלים. נתניהו הורה עליו עוד לפני צאתו מקנדה, ובמסגרתו העלו שרים את התביעה למנוע מהמטוסים הטורקיים לפנות את הפצועים הזרים המאושפזים בבתי החולים בישראל. הדיון נמשך בינתיים, ולא נמסר על כל החלטה ברוח זאת.
נתניהו בתל-השומר, היום (צילום: עמוס בן גרשום, לע"ם)
נתניהו אמר בישיבת הקבינט כי "זה לא היה משט שלום, אלא כוח אלים ומתוכנן. יש לנו סרטים וצילומים שממחישים בפני מה עמדו הלוחמים שלנו, והדבר האחרון שאפשר לומר על הספינה הזאת זה שהיא משט שלום. ביקרתי את הלוחמים הפצועים בתל-השומר, ושמעתי מהם שחיכו להם על הספינה מחבלים חמושים בנשק קר - דיסקים חשמליים, גרזנים, סכינים, אלות, לומים ויתכן שהם חטפו גם אקדחים. הלוחמים שלנו פעלו מולם בקור רוח ובגבורה. אנחנו מצרים על כל אובדן חיים - אבל נותנים גיבוי מלא לחיילים".
ראש הממשלה הסביר גם מדוע חובה לבדוק ספינות שמובילות ציוד ואנשים לעזה: "אנחנו יודעים מהניסיון של מבצע 'עופרת יצוקה', וגם לפני כן, שאמצעי הלחימה שנכנסים לעזה מופנים נגד אזרחינו. נכון שהם מבריחים דרך מנהרות, אבל הברחה דרך הים היא בסדר גודל כמותי לגמרי אחר. פתיחת נתיב ימי לעזה תהווה סכנה עצומה ולכן אנו מתמידים במדיניות הסגר הימי, ובודקים את הספינות. נכון שיש לחץ בינלאומי וביקורת על המדיניות הזאת, אבל היא חיונית לביטחון ישראל".
במקביל נערך דיון באשר לעמדתו של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן, המקצין את יחסים עם ישראל על רקע משבר המשט. על פי ההערכה המתגבשת מפי גורמי מודיעין ושרים, ארדואן מנצל את המשבר הנוכחי כדי להסלים את העימות מול ישראל. לטענתם, הוא עושה זאת במטרה להעצים את השפעתו בעולם המוסלמי באמצעות עמידה לצד הפלסטינים, על חשבון היחסים עם ישראל. "זהו קו שהוא כבר מוביל שנים", נאמר בקבינט.
השאלות הניצבות לפני חברי הקבינט רבות וכבדות משקל - האם היה כשל מודיעיני בהכנות למבצע עצירת המשט לעזה? האם היה כשל בתכנון המבצע הצבאי? האם נבחנו כל החלופות הצבאיות הרלוונטיות? היכן נכשל מערך ההסברה הישראלי? איך עוצרים את הספינה "רייצ'ל קורי" העושה את דרכה כנראה עתה לעזה? מה ניתן לעשות כדי למנוע הידרדרות נוספת ביחסים עם טורקיה? מה עושים עם העצירים שיסרבו להזדהות ולא ניתן יהיה לגרשם? איך אפשר להתמודד, אם בכלל, בסחף בדעת הקהל העולמית נגד ישראל?
נתניהו ביקש לשמוע את דעת השרים כדי להחליט באלו צעדים לנקוט. בכיר בלשכתו אמר שראש הממשלה, שביקר היום את פצועי צה"ל בתל-השומר, טרם החליט אם לחקור את פרשת המשט. "השאלות אם יש צורך בחקירה פנימית או אחרת עדיין לא רלוונטיות. כל הנושאים ייבחנו בקבינט, שיחליט על הצעדים שישראל תנקוט", אמר.
Read this article in English