שתף קטע נבחר

 

הסנגור: פגמים בגביית עדויות נאשמי "נוהל ילד"

התחדש משפטם של שני לוחמי גבעתי הנאשמים כי חרגו מסמכות וסיכנו את חייו של ילד פלסטיני בן תשע ב"עופרת יצוקה". פרקליטם ביקש לפסול עדות שנגבתה ללא אזהרה, וקבל על גביית עדות בקניון

סיכנו ילד או שימשו שעירי לעזאזל? בבית הדין הצבאי של פיקוד הדרום התחדשו היום (ד') בפני שלושה שופטים, הדיונים במשפם של שני חיילי גבעתי הנאשמים בסיכון ילד פלסטיני בן תשע במהלך מבצע "עופרת יצוקה". לפי כתב האישום, השניים ביקשו מהילד לפתוח עבורם תיקים, משום שחשדו שיש בהם חומרי נפץ. הפרשה ממשיכה לעורר סערה במערכת הצבאית, בה יש הטוענים כי בצבא חיפשו להקריב "פיונים" לאחר פרסום דו"ח גולדסטון, שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה.

 

משפט "נוהל ילד" - כל הכותרות ב-ynet:

 

במהלך הדיון הוצגו חקירות שני הלוחמים על ידי המשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח), והתברר כי מאחד מהם גבו החוקרים עדות בקניון, ומהשני בביתו. פרקליטם של השניים, עו"ד אילן כץ, אמר ל-ynet כי מדובר במעשה חמור שנובע ככל הנראה מלחץ של החוקרים, שידעו כי השניים היו לקראת סיום השנה הראשונה שאחרי שחרורם - המועד שבו חוק השיפוט הצבאי חדל להיות תקף לגביהם. "רשויות החקירה שינו כנראה את הרגליהן לחקירה במקומות מוסדיים, כדי לתפור את התיק".


הנאשמים נכנסים לדיון. עדיין המומים (צילום: אליעד לוי)

 

בדיון עצמו טען עו"ד כץ גם כי עדות אחד הלוחמים נגבתה ללא אזהרה, למרות שייתכן ומסר במהלכה פרטים שעלולים להפליל את חברו. "אנו נדרוש שעדות זאת תיפסל על הסף", תבע הסנגור. "יש חוקים ועל כולם להקפיד לשמור עליהם". לדבריו, קו ההגנה שבו ינקוט ייחשף בדיון שיתקיים ב-20 ביוני.

 

בפרקליטות הצבאית הגיבו בחריפות על דבריו של עו"ד כץ: "ראשית יש להבהיר כי משפטים דינם להתנהל בין כותלי בית הדין ולא בתקשורת. משבכל זאת בחר מי שבחר, מטעמיו, לנהל דיון גם בתקשורת, תוך הצגת עובדות מוטעות וחלקיות, אין מנוס אלא להעמיד את הדברים על דיוקם. גביית עדות יכולה להיעשות בתחנת משטרה, בבית העד או בכל מקום אחר. מטעמי נוחות של העדים עצמם, תואמו עמם מקומות ושעות שתאמו את מבוקשם".

 

"עם זאת", הוסיפו בפרקליטות, "גביית עדותו של חשוד נעשית בתחנת המשטרה. בהתאם לכך, עדותו של אחד הנאשמים נגבתה בתחנה של משטרת ישראל, והוא נחקר תחת אזהרה. במועד גביית עדותו של הנאשם השני, לא עמד בפני החוקרים חומר ראיות שממנו ניתן היה להסיק שאף הוא השתתף בביצוע העבירה. משכך, העדות שעדות שנגבתה ממנו בתחילתה לא הייתה תחת אזהרה. כשהתברר בהמשך לחוקרים, כי העד קושר את עצמו לביצוע העבירה, נפסקה עדותו והיא נמשכה רק לאחר שהוא הוזהר, כפי שנדרש היה לעשות".

 

שני הלוחמים מואשמים בעבירות של חריגה מסמכות עד כדי סיכון חיים או בריאות, והתנהגות בלתי הולמת. העונש המסקימלי הניצב בפניהם הוא שלוש שנות מאסר. במהלך הדיון היום, הביאה הפרקליטות הצבאית עדות בדלתיים סגורות של קצין שפיקד על השניים. את דבריו לא ניתן לחשוף בשלב זה.

 

חודשים מאז נפתח משפטם, השניים עדיין המומים מהמקום שאליו הגיעו. הם סירבו היום לשוחח עם התקשורת, אולם עם תחילת המשפט, היו מלאים בטענות כלפי המערכת הצבאית, וטענו כי חיפשו מישהו להאשים אותו. "בחרו בלוחמים שלא עשו שום דבר רע", טען אחד. השני טען כי הוא מרגיש פגוע ונבגד: "חבל שזה הגיע למצב הזה. אני מקווה שהמדינה תתעשת".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השניים מגיעים לדיון, היום
צילום: אליעד לוי
חייל גבעתי בבית בעזה, "עופרת יצוקה"
באדיבות דובר צה"ל
מומלצים