שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

ביידן מגן על תקיפת המשט: "מה הביג דיל?"

סגן הנשיא האמריקני טען כי לישראל היתה כל זכות לעצור את המשט לעזה לאחר שהפעילים לא נענו להצעה לפרוק את הציוד ההומניטרי בנמל אשדוד. דובר מחלקת המדינה: הזהרנו את ישראל לפעול בזהירות ובאיפוק לפני הפעולה

סגן נשיא ארצות-הברית לא מבין על מה המהומה. בראיון לערוץ הטלוויזיה הציבורי בארה"ב, הגן ג'ו ביידן על פעולת צה"ל נגד פעילי משט השלום לעזה, בה נהרגו תשעה בני אדם, והבהיר כי "לישראל יש זכות מוחלטת להגן על האינטרסים הביטחוניים שלה". בתוך כך, חשף דובר מחלקת המדינה האמריקנית כי ארצות-הברית הזהירה את ישראל לפני פשיטת חיל הים, כי עליה לנהוג "בזהירות ובאיפוק" בטיפול במשט לעזה.

 

אתר האינטרנט "פוליטיקו" פרסם הלילה (יום ה') חלקים מהראיון עם ביידן שטרם שודר, בו אומר סגן הנשיא כי הוא לא מבין "מה הביג דיל". ביידן הזכיר את הצעתה של ישראל לסייע בהעברת הסיוע ההומניטרי דרך נמל אשדוד: "הישראלים הבהירו למשתתפי המשט שאם יסיטו את הספינות צפונה, יוכלו לפרוק את הציוד והוא יועבר לרצועת עזה. אז מה העניין? למה הם התעקשו להגיע ישירות לעזה?".

 

סערת המשט - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

לדברי ביידן, התעקשותה של ישראל שלא לאפשר את כניסת הספינות לרצועה מובנת. "זה לגיטימי מצד ישראל לטעון, 'אנחנו לא יודעים מה יש באונייה, האנשים האלה ירו עלינו 3,000 רקטות בשנים האחרונות'". עם זאת, הוא הבהיר כי ארה"ב תפעיל לחץ על ישראל, על-מנת שתאפשר הכנסת חומרי בנייה לרצועה. ""אסור לנו לשכוח את המצוקה של הפלסטינים כאן, לא של החמאס", הוא אמר.

 

ביידן חזר על העמדה האמריקנית, לפיה ישראל צריכה לחקור את השתלשלות העניינים שגרמה למותם של תשעה ולפציעתם של אחרים במשט. אבל הוא הבהיר כי החקירה צריכה "להתבצע על-ידי ישראל". לא רק סגן הנשיא הביע עמדה פרו-ישראלית, למרות הזעם בקהילה הבינלאומית. מנהיג הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים, סטנלי הויאר, פרסם הודעת תמיכה בישראל, בה הדגיש כי "ישראל מימשה את זכותה להגנה עצמית".

 

המנהיג הדמוקרטי הזכיר כי נוסעי הספינה הטורקית הוזהרו על ידי ישראל שוב ושוב בשבועיים האחרונים, ולמרות הצעת ישראל להעביר את הסחורות לנמל אשדוד - בחרו להמשיך בדרכם. הצהרות תמיכה בישראל הביעו גם יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי ושורה ארוכה של סנאטורים וצירים בבית הנבחרים.

 

לעומתם, אמר דובר מחלקת המדינה, פיליפ קראולי, בתשובה לפניית "וושינגטון פוסט בנושא כי ארצות-הברית הזהירה את ישראל לפני הפעולה: "יצרנו קשר עם ישראל פעמים רבות ובאמצעות ערוצים רבים לגבי המשט. הדגשנו את הצורך לנהוג בזהירות ובאיפוק, בהתחשב בצפי לנוכחות של אזרחים, כולל אזרחים אמריקנים".

 

זו הפעם הראשונה שהאמריקנים חושפים את התנהלותם לפני ההסתבכות בלב ים. מזכירת המדינה הילרי קלינטון התבטאה שלשום בצורה חמורה על ההתנהלות של ישראל לגבי המשט והגדירה אותה כ"בלתי קבילה" ובממשל אובמה הגיעו למסקנה שישראל אינה יכולה להגן על הסגר על עזה במתכונתו הנוכחית, בעיקר על רקע הצילומים המגיעים מהרצועה העומדים הסתירה לטענות של ממשלת ישראל שאין בעזה מחסור.

 

"ניו יורק טיימס" כותב כי הממשל בוחן שינוי גישה כדי לאפשר את הגברת האספקה של מזון ומוצרים לעזה, תוך אבטחת ביטחון ישראל. גורמים בממשל אומרים כי גל הגינויים בעולם בעקבות ההתקפה הטרגית של ישראל על הספינה הטורקית יוצרים הזדמנות חדשה להגברת המעורבות של הרשות הפלסטינית בעזה ולהפחתת את המדיניות הנוקשה כלפי הרצועה. גורם אחד בממשל אמר לעיתון ש"אין ספק שאנחנו זקוקים לגישה חדשה לעזה", וביטא עמדה דומה של בכירים בממשל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעולה לגיטימית. ביידן
צילום: AFP
תקיפת החיילים על האונייה מרמרה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים