שתף קטע נבחר
 

ורמוס: יש להפעיל רגולציה על שכר הבכירים

מנכ"ל פסגות הציע לוועדת השרים לפיקוח על שכר הבכירים להעניק כוח השפעה גדול יותר לבעלי מניות המיעוט ולהגביל את שיקול דעת הדירקטוריון בהחלטות הקשורות להסדרי התגמול של המנהלים. "לא יעלה על הדעת שהשכר לבעלי השליטה יאושר למרות שרוב בעלי המניות הלא נגועים מתנגדים"

מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, רועי ורמוס, אמר היום (א') בוועדת השרים לבחינת שכר הבכירים בחברות הציבוריות, כי "בעיית התגמול לראשי החברות יכולה להיפתר באמצעות רגולציה, בין היתר בהענקת כוח השפעה גדול יותר לבעלי מניות המיעוט והגבלת שיקול דעת הדירקטוריון בהחלטות הקשורות להסדרי התגמול של המנהלים".

 

 

ורמוס הציע לוועדה לאמת את הנוהג הקיים בבית השקעות שבניהולו, לפיו עלות השכר ליו"ר דירקטוריון לא תעלה על 4 מיליון שקל לשנה, ולמנכ"ל החברה עלות השכר לא תעלה על 6 מיליון שקל לשנה.

 

בכל מקרה, מציע ורמוס, עלות השכר ללא בונוסים לא תעלה על 0.2% משווי השוק של החברה, או 2% מהרווח התפעולי, הגבוה מביניהם. בחברות ששווי השוק שלהן נמוך מ-750 מיליון שקל, ניתן לאשר עלות שכר שנתית של עד 1.5 מיליון שקל בלבד.

 

ורמוס קרא לחזק את עצמאות הדירקטוריון במתן אפשרות לבעלי מניות המיעוט למנות דירקטורים חיצוניים מטעמם. "כמנהלי כספם של הציבור, עלינו לבחון את נושא תגמול הבכירים מנקודת המבט של ההגנה על המשקיעים מהציבור".

 

הוא הדגיש כי "במצב הקיים כל הדירקטורים, לרבות החיצוניים, הם מינוי של בעלי השליטה ולכן לא ניתן לצפות מהם שיפעלו להגבלת השכר של בעלי השליטה והמקורבים אליהם". לכן הוא מציע שבעלי המניות מהציבור, ובייחוד הגופים המוסדיים, יוכלו למנות נציגי ציבור אמיתיים לדירקטוריון.

 

עוד ציין ורמוס כי אין תמריץ למענקים שניתנו בדיעבד שלא על בסיס קריטריונים שנקבעו מראש או עבור פעולות חד-פעמיות. לדבריו, בפסגות יש קריטריונים שקופים, איכותיים וכמותיים, להחלטות כיצד להצביע באסיפות של בעלי המניות בנושאי התגמול. לדעתו יש לגרום לכך שהחלטות כאלה יתקבלו ברוב מיוחד של בעלי המניות.

 

"לא יעלה על הדעת שהשכר לבעלי השליטה יאושר למרות שרוב בעלי המניות הלא נגועים מתנגדים", אמר ורמוס והוסיף כי יש לשקול צורך ברוב מיוחד גם לנושאים כמו אישור תקופתי מתחדש לדמי ניהול לבעלי שליטה ואישור הסכם העסקה עם מנהל שכיר המועסק במספר חברות הנשלטות על ידי בעל שליטה אחד.

 

ורמוס הוזמן להופיע ביוזמת הוועדה, הפועלת בראשות שר המשפטים יעקב נאמן. הוועדה הזמינה גם את הממונה על שוק ההון באוצר הפרופ' עודד שריג, שאמר כי הגבלת השכר לא צריכה לחול רק על המנהלים אלא על כל הבכירים בחברה. לדבריו, בחקיקה או בכל צעד אחר אין מקום לדבר במספרים אלא בעקרונות כגון שקלול ההשלכות שיהיו להגבלת השכר כמו בריחת חברות לחו"ל או חברות שיירשמו מלכתחילה מחוץ לישראל.

 

שריג הציע להגדיר את 5 בעלי העניין הבכירים שההחלטה על תגמולם תתקבל באסיפת בעלי המניות וכמו ורמוס אמר שלעניין זה מתחייב רוב מיוחד. אגף שוק ההון שבראשותו הוציא חוזר למשקיעים המוסדיים שייכנס לתוקף ב-2011 לפיו עליהם להקים לעצמם מנגנון תגמול בפרמטרים עסקיים ארוכי טווח (לפחות 3 שנים) וגם כאלה המבוססים על ערכים חברתיים ומוסריים. לפי החוזר לא יינתנו תמריצים למנהלים כשהם לא נדרשים.

 

פרידמן: שהחברות יפרסמו פערים

הוועדה שמעה היום גם 3 אישים שהוזמנו לבקשת ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה) יוזמת הצעת החוק להגבלת שכר הבכירים בחברות עד פי 50 משכר הזוטרים בכל חברה. שר המשפטים לשעבר הפרופ' דניאל פרידמן תמך בהצעת החוק כשהוגשה בתקופת הממשלה הקודמת. הוא ביקש לקדם אותה אבל בינתיים הסתפק בפניה לרשות ניירות ערך לבחון דרכים להגברת השקיפות בשכר הבכירים.

 

פרידמן הציע לחייב את החברות הציבוריות לפרסם את מספר העובדים ששכרם נמוך פי 40 מהשכר הגבוה ביותר בארגון. במקרה שקיים פער כזה ויותר החברה תיאלץ לנמק את השכר הגבוה. הדירקטוריון בחברה יפרט את הבסיס לשכר ויציין אם רמת הביצועים העסקיים של החברה גבוהה או נמוכה מהממוצע. כמו כן החברות יפרסמו בדו"חות שלהן – באופן אנונימי – את 5 המשכורות הנמוכות ביותר.

 

אבנר סטפק יו"ר בית ההשקעות מיטב, הציע להטיל מגבלה על כל רכיבי השכר המזומן שמקבלים המנהלים, כולל המענקים, כשהעלות צריכה להיות מוגבלת אפילו פחות מפי 50 של השכר הנמוך. עם זאת הוא מתנגד לגעת ברכיב האופציות שלמעשה הופכות את המנהל לשותף בחברה. לדעתו מגבלה על האופציות איננה ראויה כי צריך לאשר לבכירים את הזכות להיות מתוגמלים בזכות ביצועיהם.

 

מנכ"ל חברת ההי-טק "ביג" איתן בר-זאב גם הוא הציע להגביל את הגובה היחסי של שכר המנכ"ל בארגון בהתחשב במרכיבים המאפיינים את הארגון כגון מאזן והכנסות, ומכפיל כלשהו של השכר הנמוך ביחס לשכר הגבוה. עוד הציע לחייב את אישור חוזה ההעסקה של המנהל באסיפה הכללית של בעלי המניות. הוא גם קרא להטיל מגבלה חמורה על הבונוסים, שכל אחד לא יעלה על 3 חודשי שכר, "אחרת הם מייצרים נזק לאורך זמן".


פורסם לראשונה 06/06/2010 17:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים