שתף קטע נבחר
 

קשר הדוק: מבצע לחילוץ עיט נדיר בכפר-קאסם

נקבת עיט זהוב צעירה נקשרה בשרשרת ברזל בלב מפעל שיש בכפר-קאסם בניגוד לחוק. בעקבות מידע מודיעיני היא חולצה על ידי רשות הטבע והגנים ומשטרת ראש-העין. העיטים הזהובים הם מבין הדורסים הנדירים ביותר בארץ. הנקבה לא תשוב לטבע, אלא תשתתף בגרעין רבייה להצלת המין מהכחדה בטבע

אחד הדורסים המרהיבים והנדירים ביותר בישראל הוחזק במשך תקופה ארוכה כחיית מחמד בשטח של מפעל שיש, במרכז כפר-קאסם. תחילת הפרשה לפני כשבועיים. מידע מודיעיני שהגיע לידי אנשי רשות הטבע והגנים, העלה חשד כי דורס מוגן בסכנת הכחדה מוחזק בניגוד לחוק לעיני כל במפעל בכפר.

 

ברשות אימתו את המידע ובסוף השבוע שעבר, הגיעו אל מרכז הכפר מלווים בצוות שוטרים מתחנת ראש העין כדי לבצע צו חיפוש שניתן להם מטעם בית המשפט.

 

"כשנכנסנו למתחם בית העסק, כבר ראינו את העיט. היא נקשרה בשרשרת ברזל והיתה חשופה לכל הלקוחות והמבקרים במקום. אי אפשר היה לפספס אותה", אומר ל-ynet אורי קייזר, פקח רשות הטבע והגנים באזור השרון. "מדובר בפרט גדול במיוחד. היא היתה קשורה כמו כלב למטרות תצוגה, בסמוך למספר מצבות שיש. זה מחזה עצוב לראות בעל חיים כה עוצמתי מקורקע לאדמה".

 

צילום: מתן בריל

 

 

"הרגל שלה היתה חרוכה מהשרשרת"

קייזר, בסיוע ליעד לינג, הממונה על האכיפה במחוז השרון ברשות התקרבו אל העיט בזהירות. "לעיט ישנם טופרים חזקים וארוכים, מקור חד שלא כדאי לפגוש אותו מקרוב", הוא מספר. "לא ידעתי מה מידת ההרגל שלו לבני אדם ובתחילה היא נרתעה ממני", הוא מספר. לאחר שהצליח להניח עליה חולצה שכיסתה את פניה, הוא עטף אותה בזהירות ונשא אותה אל רכבו. "הרגל שלה היתה ממש חרוכה מהשרשרת", הוא מגלה.
 
לדבריו, בזמן שהשוטרים החלו לתחקר את עובדי המקום וניסו לאתר את בעל העסק, הם גילו כי אחד העובדים הינו שוהה בלתי חוקי והוא נעצר. ל-ynet נודע כי העיט נרכש מגורם לא ידוע תמורת סכום של כ-4,000 שקלים והנושא נמצא כעת בבדיקת הרשות. החשש הגדול הוא כי קיני הדורסים נפגעים בעקביות בשנים האחרונות על ידי סוחרים בבעלי הכנף.
 


צילום: אוהד הצופה, רשות הטבע והגנים

העיט שנמצא בחצר המפעל בכפר (צילום: אוהד הצופה, רשות הטבע והגנים)

 

החשש: גוזלים נגנבים מהקינים המעטים שנותרו בטבע

העיט הזהוב הוא אחד הדורסים הנדירים בישראל המצויים בסכנת הכחדה. הדורס הגדול בעל מוטת כנפיים עצומה של כ-2.5 מטר, דוגר אומנם בארץ, אך מספר הזוגות המקננים הוא מזערי ביותר. העיט הזהוב כונה בעבר כעיט נשרי ועיט סלעים, סובל מירידה במספרו עקב איומים רבים. התחשמלויות, פגיעה והפרעה לקינונים קיימים. גם סחר בלתי חוקי בעופות הדורסים מאיימים על המשך הישרדותו. כיום גופי שימור מעריכים כי נותרו בין שמונה לעשרה זוגות מקננים בלבד, בהשוואה לכ-40-50 זוגות בשנות ה-80.

 

ברשות הטבע והגנים חוששים כי נקבת העיט נחמסה מאחד הקינים בדרום כשהיתה גוזל וגדלה בסביבת בני אדם. זו לא הפעם הראשונה שעיטים זהובים מחולצים מגורמים פרטיים המחזיקים בהם בניגוד לחוק.

 

בשנת 2007 תודות לשיתוף פעולה בין צה"ל לרשות הטבע והגנים יצא לדרך מבצע לחילוץ שני עיטים זהובים שנכלאו בלב חברון. שני הדורסים חולצו בשלום והועברו לגרעיני רבייה בגני חיות.

 

העיט נלקח לבדיקה וטיפול ראשוני בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. צוות הרופאים והמטפלים וידאו שהעיט לא סובל מפגיעות נוספות ולאחר זמן קצר, הוא הועבר למתקן מוגן של הרשות להמשך תהליך השיקום.  

 

נקבת העיט לא תשוב לטבע. תקווה לגרעין הרבייה

ברשות מציינים כי ניתן לדווח באופן אנונימי למוקד הסביבה (טל: 6911*) על החזקת חיות בר שלא כחוק. "זו עבירה קשה על חוק הגנת חיות הבר ולאחר שהחשוד במעשה נחקר בתחנת המשטרה, הוא הכחיש כל קשר למיוחס וטען שהדורס הגיע בתעופה אל מפעל השיש", מציין קייזר. "בכוונתנו לפעול בנושא במישור המשפטי כדי למצות את הדין עם הסוחרים בחיות בר מוגנות".

 

נקבת העיט נמצאת כעת במתקן מוגן של רשות הטבע והגנים בו מתבצעות בדיקות לאיבחון פוטנציאל השיקום של הדורס. "היא סובלת מקשיי תעופה קשים ובקושי מצליחה לעוף לגובה של כשני מטר", מספר אחד המטפלים. "ניתן לראות בבירור שהיא שהתה בקרבת בני אדם במשך תקופה ארוכה. התקווה שלנו שהיא תתחזק, תתחיל לעוף טוב יותר ותפתח רתיעה מבני האדם".

 

גם בתום תהליך השיקום, נקבת העיט לא תשוב בחזרה לטבע. בגרעיני הרבייה של העיט הזהוב ישנם כיום מספר מועט של זכרים, כך שמדובר בנקבה ראשונה שעשוייה לסייע בהגדלת מספרם של העיטים הנדירים.


פורסם לראשונה 07/06/2010 00:29

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החשד: נגנבה כגוזל מהקן וגודלה כחיית מחמד
צילום: מתן בריל
העיט לאחר החילוץ בבית החולים לחיות בר
צילום: מתן בריל
"קשורה כמו כלב". אורי קייזר, פקח הרשות והעיט בבית החולים לחיות בר
צילום: אוהד הצופה, רשות הטבע והגנים
מומלצים