יובל שטייניץ: "אני רוצה נוקיה ישראלית"
האוצר רוצה להפוך את ישראל למרכז היי-טק עולמי. בתוכנית שהציג היום בכנס ההיי טק בירושלים חשף שורת אמצעים לעודד השקעות בתחום, בין היתר באמצעות קידום חוק האנג'לים, שיאפשר להחשיב השקעה בחברות היי טק כהוצאה מוכרת למס
התכנית כוללת בין השאר הסרת חסמים ומתן הטבות מס למשיכת משקיעים מקומיים וזרים, וערבויות למשקיעים המוסדיים בארץ כתמריץ להגדלת השקעותיהן בענף בשיעור ניכר. "אם כספי פנסיונרים בקליפורניה מושקעים בחברות הישראליות, אין סיבה שכספי הפנסיונרים הישראליים יושקעו בנדל"ן במוסקבה", אמר השר. "לעומת מצוקת האשראי שגרם המשבר לעולם, בישראל יש הון גדול ונזילות גבוהה. המוסדיים לבדם מחזיקים ב-800 מיליארד שקל".
התכנית כוללת גם שינוי מגמת ה"אקזיט" (מימוש אחזקות) בשוק ההון מקומי. "אין לנו כוונה להילחם באקזיט אלא לנתב אותה פנימה במקום החוצה". הכוונה לצמצם את מגמת המכירה של תעשיות הסטרט-אפ המצליחות לחברות גדולות זרות, ולעודד את הישארותן בארץ "לחיזוק ההיי טק בדגש על כחול-לבן", כדברי השר.
שטייניץ הוסיף, "במקום לחטט בחסרונות שלנו מוטב לחזק את היתרונות, ואין תחום כמו ההיי טק המשקף יותר את היתרונות היחסיים של המדינה. הוא ציין כי המדינה יוצאת לראשונה בתכנית כוללת ומקיפה לרוחב ועומק המערך. התכנית גובשה בשיתוף משרד התמ"ת והמועצה הלאומית לכלכלה וחברה. המועצה להשכלה גבוהה שותפה בהידוק הקשר בין האקדמיה לתעשיות לקידום החינוך הטכנולוגי. השר הדגיש כי "עיקר התכנית הוא לא כסף אלא חקיקה ורגולציה שיאפשרו את הרחבת הענק וזה שווה זהב".
מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני, אמר כי עלות התכנית היא בסדר גודל של מאות מיליוני שקלים. הוא סירב לרדת לפרטים בטרם החל בממשלה הדיון בתקציב 2011/12. העלות כוללת השקעות, הקמת קרנות סיוע והפסד הכנסות ממסים. עידוד המוסדיים להשקיע בתעשיות המקומיות יהיה בערבויות ויתמקד ביצירת דיאלוג בין הצדדים. "נצא מהתמונה לאחר שנוצר הקשר ולא נתערב בעסקים", אמר שני.
הכנס בירושלים בו נאמרו הדברים מתנהל באווירה בינלאומית. מאות משתתפים, כולם בכירים בענפי ההיי טק בארצותיהם, באו מסין, מיפן, מהודו, מאירופה ומאמריקה. "איש מהמוזמנים לא ביטל את בואו", אמר אחד המארגנים. "הנוכחות שלהם חשובה יותר מלהקת רוק שנסחפה בחרם האחרון".
יו"ר איגוד קרנות ההון סיכון, אהרון מנקובסקי, ציין את המשלחת הגדולה מסין (200 איש). "סין חשובה לנו יותר משהיתה אמריקה לפני 20 שנה. ישראל היא מקור לחדשנות במאמצי הסינים להתרחב בענף ולא מאיימת עליהם".