הסרט שאיראן לא רוצה שתראו: "פני המאבק"
מותה המזעזע של נדא אקא-סולטן בשנה שעברה הפך לסמל למאבק האופוזיציה באיראן. רשת טלוויזיה אמריקנית בשפה הפרסית ניסתה להציג לאיראנים סרט דוקומונטרי לקראת יום השנה למהומות, אך השידור שובש באופן מסתורי
הסרט "למען נדא" מגולל את סיפורה של נדא אקא-סולטן, שנהרגה במהלך אירועי "השבת השחורה" ב-20 ביוני. היא נורתה ככל הנראה על-ידי איש מיליציית הבסיג' הנאמנה לשלטון, וקליע פגע בחזה שלה. רגעיה האחרונים של מי שהפכה בן-לילה לסמל מאבק האופוזיציה במשטר האיראני השמרני, תועדו בסרטון שהופץ ב"יוטיוב" וזעזע את העולם כולו.
במאי הסרט וכותב התסריט, אנתוני תומאס, אמר: "כולנו קיבלנו השראה מהתמונות המזעזעות, תמונות המוות של נדא. מעולם לא ראינו דבר כזה על המסך והייתי נחוש לחשוף את האמת מאחורי הסיפור שלה".
תומאס, קולנוען בריטי שביים עשרות סרטים תיעודים, ערך ראיונות עם גולים איראנים, בין השאר עם אראש חג'אזי, הרופא שטיפל בה. הוא נעזר גם בעיתונאי האיראני סעיד קמאלי דהקאן שראיין לראשונה את בני משפחתה של נדא בשטחי הרפובליקה האיסלאמית. הסרט מכיל קטעי וידאו, תמונות וקטעים מיומנה האישי של נדא, שנמסרו ליוצרים על-ידי משפחתה.
באשר לציפיות שלו מהסרט הוסיף הבמאי תומאס: "ראשית, אני מקווה שהצעירים האיראנים שיצאו להפגין ברחובות לא ירגישו שזה היה לשווא. הייתי רוצה שהסרט הזה יעודד אותם, יתמוך בהם, ויעזור להם".
"הצעירים רוצים לקחת את גורלם בידם"
זו אולי הסיבה שבגללה השלטונות האיראנים ניסו לשבש, כך לטענת האופוזיציה, את שידור הסרט במדינה. בשבוע שעבר שודר הסרט בתחנת לווין אמריקנית בשפה הפרסית, שמשדרת גם לתוך איראן וזוכה לפופולריות רבה. לטענת הרשת, קול אמריקה בפרסית, השלטונות האיראנים ניסו לשבש את השידור, והיא קיבלה תלונות רבות מצופים באיראן על כך, לאחר שהשידור החל.
רגעיה האחרונים של נדא (תמונות קשות לצפייה)
צופים רבים גם הודיעו לרשת שאספקת החשמל שלהם נותקה, זמן קצר לאחר תחילת שידור הסרט. אולם הסרט עדיין זמין לצפייה ביוטיוב בפרסית ובאנגלית וזכה כבר לעשרות אלפי צפיות.
קול אמריקה בפרסית מתכננת לשדר את הסרט שוב ב-12 ביוני - יום השנה לבחירות לנשיאות שהציתו את המהומות - וכן ב-20 ביוני - יום מותה של נדא. את הסרט הפיקה רשת HBO האמריקנית, והעניקה לקול אמריקה בפרסית
את הזכויות לשדר אותו עוד בטרם ישודר בארה"ב בשבוע הבא.
השחקנית האמריקנית ממוצא איראני, שוהרה אקדשלו, שתרמה את קולה לסרט, תיארה את המאורעות עליהם מדבר הסרט ומדוע לדעתה נדא הפכה לסמל. "אחרי הזיוף בבחירות, כל הצעירים באיראן יצאו לרחובות וביקשו את זכויותיהם, והם הראו לממשלה שהם מתכוונים לכך והם רוצים לקחת את גורלם בידם. במקום לדבר איתם, לשאול מה הם רוצים, למרבה הצער הממשלה החלה לירות בהם".