שתף קטע נבחר

מומחים: הסיכון מדליפת נפט במזה"ת נמוך יותר

האם הנזק האדיר שנגרם מדליפת הנפט במפרץ מקסיקו יכול להתרחש גם באזורנו? מומחים ערביים מרגיעים: הפקת הנפט במזרח התיכון אינה מתבצעת במים עמוקים ולכן סיכויי ההשתלטות על דליפה במקרה של פיצוץ טובים יותר. עם זאת הם מותחים ביקורת על הטיפול בזיהומים סביבתיים

הפיצוץ באסדת הנפט של BP והנזק האדיר שנגרם כתוצאה מכך באזור מפרץ מקסיקו, העלה שאלות לגבי הסכנות האפשריות של מקרה בסדר גודל דומה במזרח התיכון. מומחים ערביים שהתייחסו לעניין בימים האחרונים משדרים מסרי הרגעה. הם טוענים כי הפקת הנפט במזרח התיכון אינה מתבצעת במים עמוקים ולכן סיכויי ההשתלטות על דליפה במקרה של פיצוץ טובים יותר בהשוואה למה שאירע במפרץ מקסיקו. עם זאת, חלק מהמומחים מותחים ביקורת על החברות הערביות והזרות הפועלות בתחום הקידוח במזרח התיכון בטענה כי עבודתן אינה מבוצעת בשקיפות.

 

ד"ר פייסל אלחג'י, מומחה נפט המתגורר בטקסס, אמר בראיון לבי.בי.סי בערבית כי חלק ממדינות ערב מפיקות את הנפט באזורי החוף, וזה נכון במיוחד למדינות המפרץ. עם זאת, הוא הדגיש כי קידוח הנפט נעשה במים רדודים שלא כמו במפרץ מקסיקו שם הקידוח התבצע בעומק של מייל אחד (כ-2.6 ק"מ).

 

ד"ר עדנאן שיהאב א-דין, מזכ"ל ארגון המדינות מייצאות הנפט (אופ"ק) לשעבר, אמר לרשת הבריטית כי שני שליש מכמויות הנפט והגז בעולם הערבי מופקים בשדות יבשתיים או במים רדודים.

 

לעומתם, מומחה הנפט הכוויתי, כאמל אלחרמי, ביקר את מדיניות מדינות ערב כלפי הטיפול בדליפות נפט וזיהומים הסביבתיים. לטענתו, במדינות הערביות קיימת מערכת חקיקה ברורה בנושא זה אך החברות הפעילות באזור אינן מחויבות לה וגם הממשלות באזור מעלימות עין ואינן אוכפות סטנדרטים מחמירים בתחום הבטיחות והדאגה לאיכות הסביבה.

 

יצוין כי בעולם הערבי מתרכזים 60% מעתודות הנפט העולמיות. מחקר שבוצע לאחרונה הצביע על כך כי 75% ממקרי דליפת הנפט בעולם אירעו במדינות ערב. המחקר שבוצע על ידי ארגון אונסק"ו (סוכנות האו"ם לחינוך, מדע ותרבות) טוען כי מרבית תאונות הדליפה התרחשו באזור המפרץ ממכליות שנושאות במטענן נפט. הארגון הבינלאומי מעריך כי הטיפול בנזקים המצטברים לסביבה באזור המפרץ נאמדים בכמה מיליארדי דולרים.

 

שני אסונות הדליפה הגדולים ביותר במפרץ אירעו בזמן מלחמות. הראשון אירע בפברואר 1983 אז התנגשה מכלית גז במתקני הקידוח בבאר "נורוז" דבר שהביא לדליפת 1,500 חביות נפט ביום למימי המפרץ הפרסי. בשנת 1991, בזמן מלחמת המפרץ הראשונה, דלפו לים באזור 8 מיליון חביות נפט לאחר שהכוחות העיראקיים חיבלו במתקני הנפט בכווית. נזקי אותה דליפה ניכרים עד היום בכווית שם נוצרו כ-300 "אגמי נפט" בהם ישנה כמות של 18 מיליון מ"ק נפט.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

פורסם לראשונה 10/06/2010 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתם הנפט במפרץ מקסיקו
צילום: AP
השלכות הזיהום במפרץ מקסיקו
צילום: AFP
אזור הדליפה במפרץ מקסיקו
צילום: AP
מומלצים