קירגיזסטן לרוסיה: סייעו לנו לעצור את המהומות
ראש הממשלה הזמנית, רוזה אוטונבייבה, אמרה במסיבת העיתונאים כי ממשלתה אינה מסוגלת להתמודד לבדה עם העימותים שפרצו אתמול בעיר אוש בין הרוב הקירגיזי למיעוט האוזבקי. לפחות 50 הרוגים ויותר מ-700 פצועים נמנו עד-כה
ראש הממשלה הזמנית בקירגיזסטן, רוזה אוטונבייבה, פנתה הבוקר (שבת) לרוסיה בבקשה שתסייע צבאית בהשקטת המהומות האלימות שפרצו אתמול בדרום המדינה. כ-50 בני אדם נהרגו וכ- 700 נפצעו בעימותים שפרצו בעיר אוש בין הרוב הקירגיזי למיעוט האוזבקי. רוסיה טרם הגיבה לבקשה.
"אנו זקוקים לכוח צבאי חיצוני שיסייע להרגעת המצב. שלחתי מכתב לנשיא רוסיה, דמיטרי מדבדב, בבקשה לסיוע כזה", אמרה אוטונבייבה במסיבת עיתונאים בבירה בישקק. לדבריה, הממשלה הזמנית בקירגיזסטן - המכהנת מאז הדחתו של הנשיא קורמנבק בקייב - אינה מסוגלת להתמודד עם שפיכות הדמים בכוחות עצמה.
בתוך כך מסר דובר ממשלת קירגיזסטן כי גל של פליטים אוזבקים החל לעשות את דרכו לאזור הגבול הסיני. הדובר הוסיף כי הממשלה מקימה מחנות אוהלים לפליטים. באוש נמשכות המהומות וההצתות זה היום השני, ואספקת החשמל נותקה חלקית.
אתמול דיווחו עדי ראייה כי עשרות בניינים בשכונות שבהן מתגורר המיעוט האוזבקי באוש - הועלו ובו-זמנית נשמעו קולות ירי בעיר. התוקפים, רבים מהם חמושים במוטות ברזל ואבנים, השחיתו גם חנויות והציתו כלי רכב חונים. הממשלה הזמנית הכריזה על מצב חירום באוש ובאזורים הסמוכים לה, ושלחה חיילים לעיר ולכבישים המובילים אליה. עוצר לילי הוטל על העיר עד 20 ביוני.
זמן קצר לאחר מכן דווח כי המהומות גלשו גם לבירה בישקק, שם התעמתו אזרחים קירגיזים עם שוטרים וחיילים. נראה שהרשויות במדינה מופתעות מההתפרצות האלימה, שמאיימת להחליט מאוד את ממשלת המעבר שעלתה לשלטון אחרי הדחת בקייב. ההתמודדות עם האירועים מהווה מבחן חשוב לממשלתה של אוטונבייבה.
קירגיזסטן, רפובליקה סובייטית לשעבר במרכז אסיה, נחשבת ליעד אסטרטגי ראשון במעלה עבור ארה"ב ורוסיה גם יחד.
וושינגטון מחזיקה בנמל התעופה הבינלאומי בבישקק בסיס צבאי גדול, המהווה תחנה מרכזית בנתיבי האספקה לכוחות נאט"ו באפגניסטן. הבסיס משמש בעיקר לתדלוק מטוסי קרב ולשינוע חיילים.
רוסיה, שפרשנים רבים סבורים שסייעה מאחורי הקלעים להדחת בקייב, בירכה על הקמת הממשלה הזמנית וראש הממשלה, ולדימיר פוטין, אף היה הראשון לשוחח עם אוטונבייבה. בזמנו הסכים בקייב לקבל סיוע רוסי בסך 2 מיליארד דולר בתמורה לפינוי הבסיס האמריקני, אולם נמלך בדעתו אשתקד עבור תשלום גבוה יותר מצד האמריקנים. החוזה בין ארה"ב לקירגיזסטן בנוגע לפעילות הבסיס אמור לפוג רק ב-2014.