"ישראל ביקשה מפולין למנוע הסגרת איש המוסד"
לפי ה"דר שפיגל", מעצרו בוורשה של הישראלי "אורי ברודצקי" החשוד בסיוע להשגת דרכון גרמני לחוליית חיסול אל-מבחוח, הוביל לתסבוכת דיפלומטית. שופט האריך את מעצרו עד 40 יום. "זה בידיים של הפולנים", אמרו במשרד התובע הכללי בגרמניה, שדורשת הסגרה. ישראל: הוא מטופל כמו כל אזרח
"תסבוכת דיפולמטית" - כך מגדיר השבועון הגרמני "דר שפיגל" את השלכות ההסתעפות האחרונה בפרשת חיסול בכיר חמאס מחמוד אל-מבחוח בדובאי. לפי הדיווח היום (שבת), סביב הסגרתו של הישראלי שנעצר בפולין וחשוד בסיוע לחוליית ההתנקשות, מתנהל מאבק חריג במיוחד מאחורי הקלעים בין מדינות ידידות.
ב"דר שפיגל" דווח כי שגרירות ישראל בורשה התערבה זמן קצר לאחר המעצר, וביקשה מהממשל הפולני למנוע את הסגרת ברודצקי לגרמניה. הפולנים, כך נטען, עדיין לא החליטו כיצד לנהוג.
המעצר התרחש בתחילת החודש, בסוף השבוע שעבר. הישראלי הגיע לנמל התעופה פרדריק שופן-אוקנציה בוורשה עם דרכון פולני ועליו השם "אורי ברודצקי" - וצו המעצר הגרמני יצא לפועל. בעיתון הפולני "גזטה ויבורצ'ה" נכתב שלעת עתה לא ברורה סיבת הגעתו של ברודצקי לוורשה.
במשרד התובע הפדרלי בברלין אישרו בשיחה עם סוכנות הידיעות AP כי הישראלי שנעצר בפולין חשוד בסיוע לחוליית המוסד שהתנקשה באל-מבחוח, ושיבקשו את הסגרתו. לפי החשד עליו פורסם ב"דר שפיגל", תפקידו של ברודצקי היה לסייע לאנשי מוסד להשיג דרכונים בגרמניה, והוא למעשה האחראי הלוגיסטי בגרמניה בפעולה לחיסול מבחוח.
בהמשך, גם בוורשה אישרו את דבר מעצרו של "אורי ב.", ואת העובדה שהצו הוצא בהקשר לחיסול בדובאי. דוברת בתביעה הפולנית, מוניקה לוונדובסקה, מסרה כי החשוד הובא בפני שופט ב-6 ביוני ומעצרו הוארך לתקופה של עד 40 יום.
השגרירות בברלין לא דווחה
דובר במשרד התובע הגרמני התבקש להעריך כמה זמן ייקח עד שברודצקי יוסגר, ואמר שאינו יודע: "עכשיו זה בידיים של הרשויות בפולין. אם האדם יסכים להסגרה, זה ייקח כמה ימים. אבל במקרה הזה קשה להאמין שכך יהיה". הפולנים לא מסרו מידע לגבי אפשרות ההסגרה.
מקור בכיר בשגרירות בברלין אמר ל-ynet ששמע וקרא על הנושא רק דרך התקשורת, וציין כי הרשויות הגרמניות לא פנו או דרשו הבהרות כלשהן על הנושא עד כה.
הפרסום על המעצר הגיע בימים לא קלים לדיפלומטים בברלין - שמנסים לכבות את האש בעקבות אירועי המשט לעזה, שבו היו גם חברי פרלמנט גרמנים. הקנצלרית אנגלה מרקל קראה לעירוב נציגי הקוורטט בחקירת המשט, ולאחר התקרית נקרא השגריר בברלין, יורם בן-זאב, למשרד החוץ הגרמני, שם ניסה להסביר ולרכך את אפקט המשט.
השיג את הדרכון של "מיכאל בודנהיימר"
משטרת דובאי פרסמה בעקבות חקירת ההתנקשות, רשימה ראשונית של 26 חשודים שנשאו דרכונים מזויפים. בינתיים גדלה הרשימה ל-33 כשהחשוד האחרון הוא אזרח בריטי העונה לשם כריסטופר לוקווד. בין יתר החשודים: 12 נושאי דרכון בריטי, שישה אירים, ארבעה צרפתים, שלושה אוסטרלי וגרמני.
חקירת הרשויות בגרמניה בנושא הדרכון המזויף נמשכה כמה חודשים. על-פי הדיווח, הדרכון החשוד הונפק בעיר קלן ב-18 ביוני 2009 וניתן לאדם בשם מיכאל בודנהיימר, שהציג בשלהי 2008 דרכון ישראלי. בודנהיימר - כך על-פי פרסומים קודמים - נימק את בקשתו לדרכון גרמני בכך שהוא מתגורר בקלן ומחזיק בתעודת נישואין של הוריו, שחיו בגרמניה ונרדפו על-ידי הנאצים.
בחודש פברואר דווח שהדרכון הגרמני שבו נעשה שימוש בחיסול מבחוח לא היה מזויף.
לפי ה"דר שפיגל", מדובר בדרכון אמיתי, אך זהותו של בודנהיימר נגנבה, ככל הנראה מהרב מיכאל בודנהיימר המתגורר בבני ברק.
ממשרד החוץ בירושלים לא התייחסו לעניין החשדות סביב פרשת החיסול ומסרו רק ש"מוכר לנו נושא מעצרו של האזרח הישראלי בפולין. הוא מקבל טיפול קונסולרי ככל אזרח אחר". בחודשים האחרונים הוביל החיסול המיוחס לישראל לגירוש שני דיפלומטים - ככל הנראה שליחי המוסד - מבריטניה ומאוסטרליה.
מבחוח, שחוסל במלון שבו התאכסן בדובאי ב-20 בינואר השנה, הוא שעמד מאחורי חטיפתם ורציחתם של אילן סעדון ואבי סספורטס ז"ל, והפעיל לפי גורמים בישראל רשת הברחת נשק לחמאס.
Read this article in English