שתף קטע נבחר

 

אישר מינוי הרמטכ"ל ויחקור אותו: מי אתה טירקל?

השופט העליון בדימוס יעקב טירקל (75) כיהן כשופט במשך 38 שנה. לאחר מכן הוא עמד בראש ועדה למינוי בכירים, שאישרה בין היתר את מינוי גבי אשכנזי לרמטכ"ל. בראיון בנוגע למשט, הוא אמר: "אני לא חסיד של המלצות אישיות"

הכירו את האיש שיעמוד בראש צוות הבדיקה לאירועי המשט לעזה: יעקב טירקל (75) החל דרכו כשופט ב-1967 בבית משפט השלום בבאר-שבע והגיע עד לבית המשפט העליון - משם פרש לגימלאות לפני כחמש שנים. הוא כיהן כשופט בית הדין הצבאי לעירעורים, בדרגת אלוף-משנה. פועלו המשפטי הנרחב הציב אותו בכמה צמתים מעניינים במהלך השנים. לפניכם כמה מאותן נקודות.

 

טירקל נולד בתל-אביב במרס 1935, הוא למד משפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, שם קיבל גם תואר מוסמך. ב-1967 מונה לתפקיד שופט בבית משפט השלום בבאר-שבע. שש שנים לאחר מכן קודם לבית המשפט המחוזי בעיר. במקביל, הוא שימש כמרצה באוניברסיטת בן גוריון.

 

בשנת 1981 הוא מונה לנשיא בית המשפט המחוזי בבאר-שבע, ובמקביל כיהן בתקופות קצרות בבית המשפט העליון. בשנת 1995 מונה לשופט בבית המשפט העליון - תפקיד בו כיהן עד פרישתו לגמלאות עשר שנים לאחר מכן. בין היתר הוא ישב בהרכב שופטים שדחה עתירה, שדרשה להעמיד לדין פלילי או משמעתי את ניצב משה מזרחי בגין האזנות הסתר שביצעה המשטרה למנכ"ל משרד ראש הממשלה בעבר ושר החוץ כיום, אביגדור ליברמן.

 

במאי 2004 מכונית שבה נסע הותקפה בכניסה לבית המשפט העליון על-ידי פעילי ימין. כמה עשרות פעילי ימין קיצוני הפגינו אז מול בית המשפט העליון במחאה על צו שהוציא השופט טירקל המונע הריסת בתים סמוך למקום בו נרצחו בנות משפחת חטואל, שבוע לאחר הרצח.

 

"תמיד שפטתי באהבה"

בנאום הפרישה שלו מכס המשפט הוא אמר: "מראשית דרכי...עמלתי מאוד לעשות משפט שהוא גם צדק...עוד מעיד אני על עצמי שתמיד שפטתי באהבה, בלי כעס ובלי טינה. אהבתי את המתדיינים שניצבו לפני, אף על פי שלא תמיד אהבתי את מעשיהם".

 

לאחר פרישתו, הוא עמד בראש ועדת טירקל למינוי בכירים. הוועדה אישרה בין היתר את מינוי של רב-ניצב דודי כהן למפכ"ל המשטרה באפריל 2007. חודש קודם לכן אישרה הוועדה את מינוי בני קניאק לנציב שירות בתי-הסוהר. בינואר אותה שנה אישרה הוועדה את מינוי רב-אלוף גבי אשכנזי לרמטכ"ל - שייתכן כי ייקרא למסור עדות בפני ועדת הבדיקה למשט.

 

טירקל פרסם מאמרים שונים בנושאי משפט: אתיקה רפואית, פרשנות מקצועית וצבא בכתבי עת מקצועיים שונים. כמו כן הוא זכה בפרסים ספרותיים וצבאיים שונים. אשתו, מרים היתה סגן אלוף בשירות קבע בצה"ל והיום היא חברת מועצת עיריית באר-שבע. השניים הורים לשתי בנות.

 

לאחרונה התראיין טירקל לגלי צה"ל על אירועי המשט ואמר, כי "אין מנוס מהקמת ועדת חקירה ממלכתית". הוא הוסיף: "אני לא חסיד של המלצות אישיות. מה שעומד לנגד עיניי זה העניין. אני רוצה שכישלונות לא יקרו יותר והאם פלוני יודח או לא יודח והאם תפקידו יוקפא או לא יוקפא זה בעיניי עניין משני".

 

שופטים: לא חושש להביע את דעתו

המשנה לנשיא בית משפט העליון בדימוס, השופט מישאל חשין, סיפר ל-ynet על טירקל: "מדובר בשופט מנוסה, ששפט עשרות שנים. הוא אדם נוח לבריות, אוהב שלום ורודף שלום, מבין בדברים ובפרטים הקטנים". שופט נוסף הוסיף: "מדובר בשופט טוב, אדם חריף ביותר, שלא חשש להביע את דעתו, גם כשהיה בדעת מיעוט".

 

לעומת זאת, גורמים במערכת המשפט טענו, כי לא ראוי שאדם ייבחר בגלל אג'נדה שכבר מסר. לדבריהם, טירקל כבר התראיין

 בנושא ועדת החקירה ואמר כי הוא נגד הסקת מסקנות אישיות. עוד הוסיפו הגורמים, כי לא בטוח שהוא נמצא כרגע בשיא כושרו.

 

על כך השיבו מקורבי טירקל, כי "השופט בדימוס עומד כיום ברשימה ארוכה של גופים בהם הוא חבר וכי כל מכריו מפעילויותיו השונות בגופים אלו 'יצחקו צחוק פרוע' אם ישמעו על הטענה שהוא לא בשיא כושרו". לגבי דעתו אותה כבר ביטא, אמרו המקורבים, כי "אמנם הוא אמר את מה שאמר ואפשר להתייחס לכך איך שרוצים, אולם לא מדובר בדבר שצריך לפסול אותו מלשמש בראש הועדה". הגורמים הוסיפו, כי אמנם לא מדובר באדם שהולך עם כיפה על ראשו, אולם הוא איש דתי, מהצד הימני של המפה הפוליטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טירקל. בראש הוועדה
צילום: חיים צח
מומלצים