ישראל לאירופה: מנעו מאזרחיכם להיות במשטים
לפחות עשרה משטים צפויים לנסות לשבור את המצור על רצועת עזה עד לחודש אוקטובר. לפיכך, ביקשה ישראל ממדינות האיחוד האירופי למנוע מהמשטים לצאת מתחומן ולא לאפשר לאזרחיהם להשתתף בהם. במערכת הביטחון מתכוננים לספינה הראשונה, שתגיע בקרוב מלבנון
עוד בטרם החלה ועדת טירקל לחקור את פעולת ישראל על "המרמרה", נערכים בירושלים לגל משטים מתגבר: הספינה "נאג'י אל עלי" צפויה להגיע בקרוב מכיוון לבנון, ומאיראן תגענה כמה ימים לאחר מכן שתי ספינות, אותן מארגן הסהר האדום המקומי, בעידוד השלטונות בטהרן. בינתיים המאבק הוא דיפלומטי, אך מערכת הביטחון נערכת לפעול נגד ספינות אלה, אם יבקשו גם הן לשבור את הסגר הימי. במישור המדיני פנתה ישראל למדינות האיחוד האירופי, בדרישה שלא יאפשרו למשטים לצאת מתחומן ולמנוע מאזרחי אותן מדינות מלנסות לשבור את המצור על רצועת עזה.
המשטים לעזה וועדת החקירה - עדכונים אחרונים ב-ynet
- מזכ"ל האו"ם: בעד חקירה בינלאומית למשט
- ארה"ב: הקמת ועדת טירקל - "צעד חשוב"
- שר החוץ הטורקי: לא מאמינים בוועדת טירקל
- דיווח: ספינה סיוע איראנית הפליגה לרצועת עזה
על פי המידע הנצבר בנושא זה על ידי מערכת הביטחון, מדבר שלטון החמאס בעזה על התארגנויות של לא פחות מעשרה משטים נוספים עד אוקטובר 2010, מועד תום חודש הרמדאן. המאפיינים של כל ההתארגנויות האלה - ניסיון לנצל את ההצלחה
בעקבות המבוכה שנגרמה לישראל במשט האחרון ב-31 במאי, שבראשו עמדה הספינה "מרמרה" הטורקית. הבסיס של ההתארגנויות, חלקו בלבנון, בסודן ובאיראן - וחלקו בבריטניה, נורבגיה, טורקיה ועוד מדינות באירופה.
הארגונים הפועלים למה שהם מכנים "הסרת המצור ההומניטרי מעזה", משתפים פעולה ביניהם. חלקם זוכה לתמיכה ממשלתית, לפחות בלבנון, סודן ואיראן וכנראה שגם בטורקיה. המימון הכבד לו הם נדרשים מושג מתרומות של הקהילה המוסלמית ברחבי אירופה והעולם כולו. בין הנוסעים הנרשמים במאות, ויש טענות גם לאלפים, גם אישי ציבור אירופים, איראנים ואחרים. כוונת מארגני המשטים, לייצר משט שיהיה גדול אף יותר ממשט שש הספינות שהובל על ידי ה"מרמרה".
הקלה על הסגר - בדרכים דיפלומטיות
במישור הדיפלומטי הועברו אתמול (יום ב') מסרים לאיחוד האירופי, שיפעל למניעת ההתארגנות של המשטים על אדמות היבשת, ויעצור הצטרפות אזרחים אירופיים המבקשים לפעול נגד האינטרסים הישראלים. זאת, על רקע הדיאלוג המתנהל עם ישראל, על-ידי טוני בלייר נציג הקוורטט המייצג גם את אירופה, להקלת הסגר האזרחי המוטל על רצועת עזה.
על-פי גורמים מדיניים במשרד החוץ, נראה שמסר זה מתקבל באהדה על ידי הנהגת האיחוד האירופי, שמבקש למנוע עימותים - אם אפשר להקל את הסגר באמצעים דיפלומטיים. אולם, בשלב זה אין כל צעדים מעשיים של הממשלות באירופה לעצור את ההתארגנויות על אדמתן.
הספינות במשטים הקודמים לא הגיעו. החוף בעזה (צילום ארכיון: AFP)
במקביל, נערכת מערכת הביטחון לקבל את פני שלוש הספינות הצפויות להגיע בקרוב אל מול חופי עזה. המדיניות המוצהרת אותה הכתיבו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק, שלא תינתן גישה לספינות אלה, "כדי לא להפוך את עזה לנמל קידמי איראני".
על רקע הפקת הלקחים הראשונית של צה"ל, חיל הים והשייטת, נערכים אימונים והכנות נוספות למעצר הספינות. כרגע, כאמור, ממתינים ראשונה לספינה הלבנונית נאג'י אל עלי. אחריה צפויה להגיע ספינה של הסהר האדום האיראני, שיצאה אתמול מאיראן, וספינה נוספת הצפויה להפליג משם לאזורנו בסוף השבוע הקרוב.
על הספינה הלבנונית צפויים להיות כמה עשרות עיתונאים ופעילי אירופיים פרו-פלסטיניים, בהם חברי פרלמנט. הספינה התארגנה על ידי שני ארגונים: "פלסטין החופשית" ו"התאחדות עיתונאים ללא גבולות". על סיפונה, על פי דיווח במערכת הביטחון, יש
גם סיוע הומניטרי וחומרי לימוד לבתי הספר ברצועת עזה. על הספינות האיראניות יש באחת תרומות לתושבי עזה שנתנו איראניים ועל השנייה עובדי סיוע. אתר האינטרנט של ארגון הסהר האדום האיראני אוסף תרומות למשטים אלה.
מדובר בסנוניות ראשונות לקראת מתקפת משטים, ששיאה צפוי כנראה בתום חודש הרמאדן, שיחול השנה ב-12 באוקטובר: אז מבקשים ארגונים כמו Free Gaza, ו- Viva Palestine, לארגן משט בן 10-15 ספינות. משט זה יכונה "צי החופש 2". אחד הפעילים המרכזיים בנושא, איאד אל-סארג' היושב בנורווגיה ומוכר על ידי זרועות הביטחון של ישראל כ"מייסד הקמפיין להסרת המצור על עזה", מאמין שהמשט הגדול יביא לשינוי סופי של המדיניות הישראלית כלפי הסגר הימי המוטל על הרצועה.