השר לנדאו : נקים תחנות כוח גרעיניות קטנות
שר התשתיות עוזי לנדאו רוצה לקדם את ייצור החשמל הגרעיני בישראל. בכנס כלכלי ברמת גן אמר: בטווח הארוך לא יהיה מנוס מיצור חשמל מאנרגיה גרעינית, כיוון שמאנרגיות מתחדשות לעולם לא יהי ניתן להפיק יותר משליש מהחשמל של המשק. בתוך האולם נתקל השר בהפגנה נגד מתקן הגז בחוף הכרמל; בחוץ - בהפגנה נגד התחנה הפחמית
החשמל הגרעיני יהיה עמוד השדרה של האנרגיה בישראל בעשורים הבאים - כך אמר היום (ג') שר התשתיות עוזי לנדאו בכנס בנושא אנרגיה ברמת גן. "בטווח הארוך לא היה מנוס מיצור חשמל מאנרגיה גרעינית, כיוון שמאנרגיות מתחדשות לעולם לא יהיה ניתן להפיק יותר משליש מהחשמל של המשק", אמר השר.
"כדי שיהיה לנו חשמל גרעיני תוך 20 שנה, צריך להיערך לכך כבר עכשיו. אנחנו מתכוונים להקים כורים קטנים מהדור הבא, 'דור 4', שמייצרים כמות קטנה של פסולת גרעינית שניתן לשלוט בה. הכורים הגרעיניים אינם פולטים גזי חממה והם יפסקו ביטחון אנרגטי", דברי לנדאו.
כור צרפתי-ירדני-ישראלי?
זה מכבר פועלים במשרד התשתיות לקדם את האפשרות של ייצור חשמל מאנרגיה גרעינית בישראל. במרס השנה הכריז לראשונה השר לנדאו, בכנס בפריז, כי בכוונת ישראל להקים תחנת כוח גרעינית לייצור חשמל. ההכרזה באה לאחר פגישה בין לנדאו לז'אן-לואי בורלוּ, שר העל הצרפתי לנושאי אנרגיה וסביבה.
בפגישה העלה לנדאו את האפשרות לשיתוף פעולה אזורי עם ירדן בבניית כור גרעיני אזרחי, בעזרת טכנולוגיה צרפתית ובפיקוח צרפת. אלא שדווקא היום צוטט מלך ירדן עבדאללה, בראיון כמי שאומר שישראל היא שמונעת מארצו לקדם את האפשרות להפיק חשמל בכור גרעיני.
תחזית: עוד לפני 2030
בנובמבר אשתקד העריך המדען הראשי של משרד התשתיות, ד"ר שלמה ולד שעד שנת 2050 - וזו תחזית אופטימית - תמצה ישראל גם את כל הפוטנציאל הסולארי שלה - אפילו אם תציב פאנל סולארי על כל גג. לכן, אמר, כבר בטווח הבינוני - עוד לפני 2030 - תצטרך ישראל כור גרעיני לייצור חשמל.
גם שר התשתיות הקודם, בנימין בן אליעזר, דיבר רבות על הכוונה להקים כורים גרעיניים בישראל, וועדות ממשלתיות שונות כבר אישרו תוכנית זו - אך מאז לא קרה דבר בנידון. אחד הקשיים המרכזיים הוא במישור הבינלאומי: ישראל לא חתונה על האמנה לאי הפצה של נשק גרעיני ולפיכך תתקשה לקבל אישור בינלאומי להקים תחנת כוח גרעינית.
לנדאו התייחס לסוגיה זו היום כשאמר: "יש תוכניות שונות להקמת כורים בשיתוף פעולה עם חברות צרפתיות, אך כיום לא ניתן לקדם תוכניות כאלה ולבצע שיתופי פעולה בנושא בגלל שיראל לא חתומה על האמנה".
ובכל זאת, לנדאו סבור כי המשך הישענות משק האנרגיה הישראלי על נפט ופחם, אינו רצוי גם מבחינה אסטרטגית ופוליטית: "כל אזרח ישראלי שמתדלק את רכבו צריך לזכור שהוא ממן בכך את אל-קאעידה, החיזבאללה, הוגו צ'אבס ומדרשות אסלאמיות קיצוניות ברחבי העולם. צריך לקדם אלטרנטיבות".
בנוסף לאנרגיה הגרעינית והסולארית - שמקודמת כיום בישראל, גם אם בקצב איטי - ציין לנדאו את פרויקט המכונית החשמלית של חברת "בטר פלייס", ואת הדוגמה של ברזיל שבה ניתן לתדלק בתחנות הדלק בגז ובאתנול.
הוא דיבר גם על הצורך בשטחים לצורך הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים: "לא יהיו גגות ירוקים, אם לא נשלב ידיים עם משרד הפנים. לא יהיו שדות סולאריים בלי עבודה משותפת עם מנהל מקרקעי ישראל ומשרד החקלאות; לא יהיו בישראל טורבינות רוח, בלי ההכרה של משרד הביטחון שאין מנוס מהקצאת שטחי אימונים של הצבא".
הפגנות באולם ובחוץ
דבריו של השר הופרעו על ידי מפגינים שפרצו לאולם, שבאו למחות על הכוונה להקים באזור המועצה האזורית חוף הכרמל מתקן לקליטת גז טבעי מהקידוחים הימיים "תמר", "דלית" ובעתיד כנראה גם "לוויתן". שוטרים התערבו והוציאו את המפגינים החוצה, שם השליך אחד המפגינים רימון עשן אדום.
בה בעת, בחוץ התקיימה הפגנה נוספת: פעילי ארגון הסטודנטים "מגמה ירוקה" הפגינו במחאה על הכוונה להקים באשקלון תחנת כוח פחמית - אותה מקדם משרד התשתיות. ההפגנה התקיימה בעקבות דבריו של לנדאו לפני שבוע, לפיהם משרדו וחברת החשמל בודקים האם ניתן יהיה להפעיל את התחנה בגז - והפחם ישמש רק לגיבוי. המפגינים קראו ללנדאו להבטיח שהבדיקה מתבצעת באופן אמיתי, ולא מדובר רק בזריית חול בעיני הציבור.