שתף קטע נבחר

 

טורקיה: ללא התנצלות ופיצוי על המשט, אין שגריר

רשימת הדרישות הטורקית לשיקום היחסים ארוכה מתמיד: התנצלות, פיצוי הנפגעים ומשפחותיהם, השבת הספינות שהשתתפו במשט, הסרת המצור על עזה, והסכמה ישראלית לוועדת חקירה בינלאומית. אחרת השגריר לא יחזור לתל-אביב

טורקיה שבה ומאיימת שלא להחזיר את שגרירה לישראל, אם זו לא תעמוד בדרישותיה בעקבות אירועי המשט: גורם רשמי באנקרה אמר הבוקר (יום ה') כי ארצו שוקלת לצמצם את היחסים הדיפלומטיים עם ירושלים ולבחון עסקות צבאיות ומסחריות בין המדינות. לאור הדרישות הבלתי מתפשרות, ספק אם השגריר קרים אורס, ישוב לתל-אביב.

 

לדברי הגורם, טורקיה דורשת התנצלות מישראל על ההשתלטות האלימה על הספינה "מרמרה", בה נהרגו תשעה בני אדם ונפצעו עשרות. כמו כן, היא דורשת את השבת הספינות שהשתתפו במשט, להסכים להקמת ועדת חקירה בינלאומית בלתי תלויה, הענקת פיצוי למשפחות הקורבנות ולפצועים וכן את הסרת המצור מעל רצועת עזה. "אם ישראל לא תעמוד בדרישותינו בתוך פרק זמן סביר, השגריר הטורקי לא יחזור לתל-אביב", אמר הגורם.

 

בתוך כך, דיווח העיתון הטורקי "הורייט" כי למרות התגובה התקיפה של אנקרה לאירועי המשט, בכוונת ממשלת טורקיה לנקוט במשנה זהירות ביישום צעדים נגד ישראל. גורמים דיפלומטיים אמרו לעיתון כי "תמיד קל להרוס יחסים וקשה לשקם אותם. אנו בוחנים את ההשלכות השליליות של הצעדים האפשריים ומכינים מפת דרכים שכוללת כמה תגובות, כמו הורדת דרג הייצוג".

 

לדברי העיתון, מסל הדרישות שהוצבו בפני ישראל - צפויה האחרונה לקבל רק את הקלה והפשוטה שביניהן - החזרת הספינות שהשתתפו במשט. "אנו מקדמים את הצעדים במערכת הפוליטית והמשפטית. האם אנו יכולים לבטל הסכמים שנחתמו? אם נעשה זאת, בעיקר כשמדובר בעסקות צבאיות, זה עלול לעורר דאגה בצבא טורקיה. עלינו לבחון אם זה פוגע באינטרסים שלנו?", אמר אחד הדיפלומטים.

 

טורקיה וישראל חתמו על שתי עסקות צבאות במהלך שנות ה-90. האחת נוגעת לשיתוף פעולה בין תעשיות ביטחוניות, והשני נוגע לשיתוף פעולה צבאי. מאז, התרחבו היחסים וישראל כיום היא אחת מספקיות הנשק ואמצעי הלחימה החשובה ביותר של טורקיה.

 

"גייסנו הרבה מאוד ידע מישראל. עלינו לבדוק אם ניתוק היחסים הדיפלומטים יפגע בנו", אמר גורם דיפלומטי לעיתון. עם זאת נראה שבמישור הפוליטי ההחלטה כבר נפלה - ודרג הייצוג של טורקיה בישראל יורד. הפעם האחרונה שבה החזירה טורקיה את שגרירה בתל-אביב לאנקרה, היתה עם פרוץ מלחמת לבנון הראשון וכיבוש דרום לבנון. רק כעשר שנים לאחר מכן - שב שגריר טורקיה לישראל.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לתת פיצויים לקורבנות. הקרב בספינה
צילום: AFP
מומלצים