שתף קטע נבחר
 

שטייניץ על הגז: "המדינה נהגה בשלומיאליות"

שר האוצר דיבר בפורום קיסריה ותקף את הביקורת במגזר העסקי על כוונתו להעלות את שיעור התמלוגים למדינה על מרבצי הגז. ארץ ישראל שייכת לעם ישראל, ועיקר הרווח על המשאבים שלה צריך להיות של כלל אזרחי המדינה – עשירים ועניים, יהודים וערבים, כ-ו-ל-ם", אמר שטייניץ

שר האוצר, יובל שטייניץ, מותח ביקורת חריפה על ממשלת ישראל וטוען כי היא הבטיחה ליזמים תמלוגים גדולים מדי על רווחים ממרבצי הגז בים התיכון כשעוד לא היו ידועים. כך עולה מנאום שנשא שר האוצר היום (ה') בפורום קיסריה של המרכז הישראלי לדמוקרטיה המתקיים בנצרת.

 

שטייניץ כינס לאחרונה ועדה, ועדת שישינסקי, שתבדוק מחדש את התמלוגים שהמדינה גובה מחברות הגז לאחר שהנושא הפך להיות אקטואלי עם גילוי מרבצי הגז בים התיכון. במגזר העסקי טענו שמדובר בהפרת חוזה כביכול, מצד המדינה, עם היזמים – למרות שלא ברור אם החלטות על תמלוגים הן חוזה עם היזם או מס שהיזם פשוט צריך לשלם.

 

"עדיין לא ידוע אם רווחי הגז יגיעו לעשרות מיליארדי דולרים, שהם כבר בטוחים, או למאות מיליארדים שמדברות עליהם התחזיות", אמר שטייניץ בכנס. במקרה השני מדובר באירוע מקרוכלכלי מכונן ובעל השפעה מכרעת על עתיד ישראל והמפעל הציוני. עיקרון היסוד צריך להיות: ארץ ישראל שייכת לעם ישראל, ועיקר הרווח על המשאבים שלה צריך להיות של כלל אזרחי המדינה – עשירים ועניים, יהודים וערבים, כ-ו-ל-ם".

 

"אם המדינה נהגה ברשלנות שלומיאלית בעבר היא לא צריכה להמשיך בכך היום. גם הטענה שאנחנו נזכרים בכסף הזה רק אחרי הגילוי היא לא נכונה: כמה חודשים אחרי שנכנסתי לתפקיד, עוד לפני גילוי הגז, אמרתי שייתכן שיש כאן כשל או רשלנות והחלטתי להקים וועדה שתבחן את התמלוגים מחדש. אנחנו בעד רווח ליזמים ובעד שוק חופשי, אבל הרווח צריך להיות סביר ולפי הסטנדרט המקובל במערב ולא יותר. מותר למדינה להוריד ולהעלות מסים וזאת לא הפרת חוזה".

 

"הטיעון שאנחנו מפרים חוזה עם מישהו, הוא מקומם ולא לגיטימי. אם בעבר נכנענו ללחץ, זה לא אומר שחייבים להיכנע שוב. כבר ב-2002 היה ניסיון לשנות את שיטת התמלוגים והממשלה נסוגה בגלל לחץ שהופעל על ראש הממשלה דאז, אריאל שרון, גם מצד המגזר העסקי וגם מצד הממשל האמריקני ושרון נאלץ להיכנע לו, כיוון שהיה זקוק לגיבוי האמריקני בתקופת האינתיפאדה".

 

"אני לא בטוח בהגינות הלחצים שהפעיל הממשל אז, אבל אם היתה רשלנות הסטורית, צריך לתקן אותה. קיבלתי גיבוי מוחלט מראש הממשלה ואני בטוח שהוועדה תקבל מסקנות שישרתו את עם ישראל ויהיו הוגנות עם המגזר העסקי". יש לציין כי שטייניץ התעמת בעדינות בדבריו עם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שדיבר גם הוא אתמול בפורום על התמלוגים ואף שקרא גם הוא לבחינתם מחדש, אמר את המשפט: "הסכמים צריך לקיים". שטייניץ גם חזר על הצהרתו של פישר מאתמול מפני מה שמכונה בפי כלכלנים "המחלה ההולנדית": מצבים שבהם מדינות שמגלות משאבי טבע מתחילות לבזבז כסף ולבסוף מתנוונות".

 

"יש לדאוג כי הברכה לא תהפוך לקללה ולפעול כמו צ'ילה ונורבגיה, למשל, שהקימו קרנות שבהן שמרו חלק מהכסף בצורה זהירה ליום סגריר", סיכם שטייניץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ פורום קיסריה נצרת 2010
צילום: חגי אהרון
פורום קיסריה של המכון הישראלי לדמוקרטיה
מומלצים